Apps4Finland -kilpailun ja Hack at Home -ohjelman viimeisimmät kuulumiset

Artikkelikuva: Apps4Finland -kilpailun ja Hack at Home -ohjelman viimeisimmät kuulumiset

Apps4Finland on avoimen datan innovaatiokilpailu, joka järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kilpailun pääjärjestäjät ovat Suomen Verkkodemokratiaseura ry ja Forum Virium Helsinki. Tänä vuonna kilpailu uudistuu luovuuden ja ongelmanratkaisun tukiverkostoksi.

Entistä vaikuttavampi avoimen datan SM-kisa

Apps4Finland–kisasta on vuosien varrella muodostunut avoimen datan suomenmestaruuskisa, johon osallistuminen ja jossa pärjääminen on suorastaan kunnia-asia ammattilaisille ja alan harrastajille. Uudistuneen kisan tavoitteena on tänä vuonna kannustaa osallistujia, ei pelkästään tekemään avoimella datalla jotakin, vaan myös arvioimaan kilpailutöiden vaikutusta yhteiskuntaan sekä suomalaisten arkeen ja arjen ongelmien ratkaisuun.

Tavoitteena on tehdä Apps4Finland-kisasta yhteisöllistä ongelmanratkaisua tukeva mekanismi ja tarjota kehittäjille sekä muille kisaan osallistuville tahoille tukea entistä systemaattisemmin.

Mentorointia ja tukea verkkotyökalujen kautta

Kilpailijoita on mentoroimassa joukko kumppaneita, jotka tukevat osallistujia verkkovälitteisesti. Yksi kilpailun tukikanavista on Github, yhteistyöalusta koodaamiseen ja muuhun tietotyöhön. Githubiin kootaan tukipaketteja edistämään kisan kumppaneiden asettamien kisahaasteiden ratkomista. Osallistujat voivat tarttua tukipakettien vinkkeihin tai tehdä jotakin muuta avoimeen dataan liittyvää omista lähtökohdistaan. Lisäksi Apps4Finland tukee avoindata.fi –sivuston kehittämistä kansalliseksi avoimen datan kysymys-vastaus -palveluksi. Helsingin haasteiden ratkojille on tarjolla tukea Open Helsinki Hack at home -konseptin muodossa.

Kisan uudistuneet pääsarjat ovat Innosta, Hahmota, Vaikuta ja Mahdollista

Kilpailun pääsarjat ovat uudistuneet teemoiksi, jotka kannustavat kisaan osallistuvia toimintaan. Pääsarjat ovat: Innosta, Hahmota, Vaikuta ja Mahdollista.

“Innosta” on kilpailun ns. freestyle-sarja, joka kannustaa luovuuteen. Sarjan kisatöiden toivotaan innostavan avoimen datan käyttöön. ”Hahmota” on visualisointisarjan perillinen. Kisatöiltä odotetaan analyyttisuutta ja ongelmanratkaisua tukevan näkemyksen muodostumista. ”Vaikuta” on kisan kuninkuussarja, eli sarja, jossa data toiminnallistetaan sovelluksilla tai vaikka avointa säädataa hyödyntävällä ilmastointijärjestelmällä. ”Mahdollista” ohjaa datasettien jalostamiseen, koodin jakamiseen tai vaikkapa erilaisten oppaiden laatimiseen.

Open Helsinki Hack at Home kutsuu ideoimaan ratkaisuja

Kesäkuussa käynnistynyt Open Helsinki Hack at Home on kerännyt jo lähes 80 osallistujaa. Ohjelma kutsuu ideoimaan ratkaisuja Helsingin kaupungin haasteisiin, joiden pääteemoina ovat kaupungin päätöksenteon avoimuus sekä palaute kaupunkilaisilta kaupungille. Lisäksi haetaan sovelluksia, jotka mahdollistavat parempia kokemuksia matkailijoille Helsingissä.

Haastekumppaneina Open Helsinki Hack at Home –ohjelmassa on alusta asti ollut mukana Tieto Oyj ja nyt myös oikeusministeriö. Oikeusministeriön kiinnostuksen kohteena on palautteenanto sekä erityisesti kaupunkilaisten ja kaupungin päättäjien vuorovaikutus.

Palautteenantoon littyviä ajatuksia voi työstää yhdessä myös 17.9. Helsingissä järjestettävässä työpajassa.

Kisahaasteista ensimmäiset on jo julkistettu

Apps4Finlandin pääsarjojen teemoihin nivoutuu kisan kumppanitahojen asettamat kisahaasteet, joista ensimmäiset on jo julkistettu. Terveys- ja hyvinvointiteemaan on lähtenyt mukaan THL, jonka haasteet käsittelevät sensitiivisten terveysdatojen anonymisointi-ongelmaa. HSL on puolestaan lanseerannut poikkeuksellisten liikennejärjestelyjen viestinnän ja hallinnan omaksi haasteekseen. Lisäksi kaikki Hack at Home –haasteisiin osallistuvat kisatyöt ovat automaattisesti mukana myös Apps4Finlandissa.

Haasteisiin kootaan tukipaketit, joita täydennetään ja kehitetään koko kisan ajan. Tukipaketteja voidaan vapaasti hyödyntää myös kisan jälkeen. Lisäksi osaan paketeista tehdään videoabstraktit. Kisahaasteita julkaistaan syyskuussa lisää.

Tulevia tapahtumia

Seuraavaksi Apps4Finland–kuumetta levitetään devaajien, opiskelijoiden ja muiden kiinnostuneiden parissa Tampereella, kun Open Knowledge Roadshow saapuu kaupunkiin 27.-28.9. Apps4Finland -kilpailua esitellään 5.-6.10. WÄRK:festissä ja lisäksi Google Hangouts –sessioita tullaan järjestämään useampia syys- ja lokakuussa. Kilpailutöiden viimeinen jättöpäivä on 3.11. Mainetta ja kunniaa on voittajille jaossa tasan kuukauden kuluttua kisan umpeutumisesta, jolloin Helsingissä järjestetään palkintojenjakotilaisuus 3.12.

 

Lue myös