Matkakortin monikäyttöä testanneelle pilotille annettiin rohkaisevaa palautetta purjehduksen Open Europeans -kisoissa Helsingissä.
Helsingin seudun matkakortti toimi purjehduksen EM-kisoissa normaalisti joukkoliikenteessä, mutta matkakorttia käytettiin myös ruokasetelinä, henkilökorttina ja kulunvalvontajärjestelmän tärkeänä osana. Yhteensä yli 1800 kisapassia jaettiin kilpailijoiden lisäksi kisan toimijoille, henkilökunnalle ja lehdistölle.
– Kyllä! Kaiken kaikkiaan kortista on ollut tosi paljon apua, Leena Vento-Selén kisatoimistosta kiittää.
Toimisto vastasi muun muassa kilpailijoiden rekisteröimisestä. Kiirettä riitti, sillä kisoihin osallistui yli 800 purjehtijaa.
– Tämä on maailmanluokan tapahtuma. Kortti ja sen käyttö antavat hyvin edistyksellisen kuvan kisaorganisaatiosta. Ilman korttia joutuisimme kirjaamaan kaiken käsityönä. Kilpailijat ovat arvostaneet sitä, että kisapassi toimii myös matkakorttina, Vento-Selén korostaa.
Kisasovellus otettiin innolla vastaan
Susanna Ollila ja Katja Virta keräävät muutaman metrin päässä käyttäjäkokemuksia ja kirjoittavat kisablogia. Forum Virium Helsingissä kesäänsä viettävä kaksikko on syystäkin hyvällä tuulella.
– Palaute kilpailijoilta on ollut positiivista. Olemme tyytyväisiä, että mitään isompia teknisiä ongelmia ei ole ollut, Ollila kertoo.
EM-kisojen henkilökunta lukee kisapassin tiedot Nokian C7-puhelimilla. Puhelimien NFC-toiminnallisuus, eli lähitunnistusteknologia, mahdollistaa tietojen lukemisen kortilta pelkällä puhelimen kosketuksella. Tiedot rekisteröityvät puhelimesta kisajärjestelmään automaattisesti, joten asioita ei tarvitse tallettaa erikseen puhelimesta tietokoneelle.
-Kisasovellus toimi hyvin ja NFC-teknologian käyttö oli helppo omaksua. Kisatoimisto pystytettiin nopealla aikataululla keskelle telakkahallia ja samalla kisahenkilökunnan piti opetella uuden sovelluksen käyttö. Haasteita siis löytyi, Katja Virta kertaa.
Uusia pilotteja jo suunnitteilla
Paikalle astelee Jukka Suikkanen Bonwal Oy:stä, joka on toteuttanut kisalogistiikkasovelluksen. Bonwal on ollut tiiviisti Hernesaaressa kisaviikkojen ajan.
– Projekti on edennyt odotusten mukaisesti ja käyttäjäkokemukset ovat olleet hyviä. Alussa on tietysti aina vähän opettelemista, mutta ainahan uusiin asioihin tottumisessa menee oma aikansa, Suikkanen kommentoi.
Kannustavat kokemukset lupaavat hyvää matkakortin monikäytölle myös tulevaisuudessa.
– Keskustelemme HSL:n kanssa siitä, minkälaisia sovelluksia voisimme tarjota tavalliselle kuluttajalle. Kartoitamme myös koko ajan uusia suurtapahtumia, joissa voisimme jatkaa sovelluksen kehittämistä. Etenkin Englannissa on mielenkiintoa tätä palvelua kohtaan, Suikkanen vihjaa.
Osa laajaa Smart Urban Spaces -projektia
Kisapassi-pilotti oli käynnissä purjehduksen EM-kilpailujen ajan 29.6.-15.7.2011. Hernesaaren valtava entinen telakka-alue tarjosi upeat puitteet purjehtijoille ja heidän yli 500 veneelleen. Koska EM-kilpailut olivat avoimet, osallistui kilpailuihin noin 800 purjehtijaa peräti 70 maasta. Kilpailu työllisti myös satoja vapaaehtoistyöntekijöitä ja toi Helsinkiin lukuisia kansainvälisen lehdistön edustajia.
Forum Virium Helsinki vastaa Kisapassi-pilotin suunnittelusta ja koordinoinnista. Kisalogistiikkasovelluksen on toteuttanut Bonwal Oy yhteistyössä Forum Virium Helsingin, EM-kisaorganisaation ja Helsingin seudun liikenteen kanssa. Puhelimet pilottiin on sponsoroinut Nokia. Pilotti kuuluu EU-rahoitteiseen Smart Urban Spaces -hankkeeseen, joka päättyy vuonna 2012.
Lue pilotin kuulumisista Smart Urban Spaces -blogista: http://smarturbanspaces.posterous.com
Lisätietoja: Projektipäällikkö Kaisa Spilling, +358 40 744 8831, kaisa.spilling(at)forumvirium.fi
Teksti: Juhani Hyvärinen