Ilmakuvaus antaa tietoa muuttuvasta kaupunkiympäristöstä

Rakenteilla oleva ja kehittyvä alue tallentuu nopeasti, ajantasaisesti ja joustavasti fotogrammetrisella kuvauksella. Dronella kuvatun materiaalin avulla voidaan helpottaa muuttuvan alueen suunnittelua ja seurata sen kehitystä pitkällä aikavälillä.

Käytettävyyttä dataan datakatalogilla

Datan määrän ja merkityksen kasvaessa korostuu yhä enemmän myös datan käytettävyys. Osaammeko löytää, ymmärtää, ja käyttää dataa oikein? Miten saamme asiantuntijoiden osaamisen ja hankkeissa kertyvän viisauden osaksi dataa, myös sen seuraavia hyödyntäjiä varten? Datakatalogi ei ratkaise näitä, mutta se tarjoaa alustan datan käytettävyyden kehittämiselle. Lue blogikirjoitus!

6Aika Carbon Neutral Tourism -hankkeen digitaaliset ratkaisut – loppujulkaisu avaa työn tulokset

6Aika Carbon Neutral Tourism -hankkeessa pilotoitiin Helsingin, Turun ja Tampereen kaupunkien yhteistyönä dataa hyödyntäviä hiilineutraaliutta edistäviä digitaalisia ratkaisuja yhteistyössä Forum Viriumin ja datapalveluita tuottavien toimijoiden kanssa. Lue loppujulkaisusta hankkeessa tehtyjen digiltaalisten ratkaisujen ja kokeilujen opit.

REDI SOTE kiihdyttää innovaatioiden hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla

REDI SOTE -hanke helpottaa teknologiayritysten ja sosiaali- ja terveysalan kohtaamista sekä uusien palveluiden ja tuotteiden käyttöönottoa.

dot

DOT – Digiosaamisen kehittäminen työtoiminnassa

DOT-hanke vahvistaa Helsingin kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden digitaalista osaamista.

AiRMOUR_EHang Falcon_in_flight_web

Helsingin seudun asukas, kerro mielipiteesi droneista

Keräämme asukkaiden näkemyksiä droneista. Vastaa kyselyyn ja osallistu samalla S-ketjun lahjakorttien arvontaan!

Haku auki nopeille kokeiluille: tutustu Urban Green Exploreriin

B.Green-projekti hakee avoimella kokeiluhaulla helppokäyttöistä vehreän kaupunkiympäristön opastusratkaisua Sompasaareen. Tarjoa kokeilua 31.3. mennessä.

Joku kävelee talvikengillä oikealta vasemmalle ja kenkien edellä on tähtisymboli merkkaamassa sensoria.

Valaistus- ja sensorikokeiluja Malmille ja Malminkartanoon

Malminkartanoon tulee kevään aikana aurinkovoimalla toimivia katuvaloja ja sensoreita, jotka keräävät tietoa kulkureittien olosuhteista. Malmilla kaupunkilaiset pääsevät syksyllä ohjaamaan valaistuksen värejä. Ainutlaatuiset valaistus- ja analytiikkakokeilut toteutuvat Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelman myötä.

Kuljettaja vie isoa lähetystä perille ja katsoo puhelimesta osoitetietoja.

Kuljetusten perille pääsyyn kaupungissa uusia ratkaisuja – säästää hermoja ja minuutteja

Citylogistiikan viimeiset metrit ovat usein hitaimmat ja kalleimmat. Jotta aikaa ei kuluisi hukkaan, ammattikuljettajat keräävät nyt alkavassa kokeilussa lisää tietoa sisäänkäynneistä ja vastaanottajien todellisista sijainneista yhteiseen tietokantaan kaikkien kuljettajien saataville.

Mies näppäilee pin-koodia näytölle jakelurobotin kyljessä

Robotti taittoi matkaa maratonin edestä Helsingissä ja kuljetti 100 pakettia asukkaille

Kokeilu Jätkäsaaressa osoitti, että itseohjautuvat jakelurobotit soveltuvat kaupunkiympäristöön. Robotti ei juuri säikähtänyt talvioloja.

Nainen pyörätuolissa tulee ulos Helsingin metrojunasta

DVECE: asukkaat antavat liikkumisen palautetietoa Helsingin 3D-kaupunkimallin kautta

Kaupunkilaiset antavat palautetta ja kehittävät siten liikkumista ja liikennejärjestelyjä sujuvammiksi ja esimerkiksi liikuntarajoitteiset ja ikäihmiset paremmin huomioiviksi.

SPOTTED edistää satelliittidatan hyötykäyttöä kaupunkisuunnittelussa

SPOTTED-hankkeessa pilotoidaan sensorihavaintoihin ja satelliittikuviin pohjautuvia ratkaisuja Helsingissä, Milanossa ja Napolissa.

Iso risteys, kuorma- ja henkilöautoja. Taustalla Radisson SAS -hotelli.

Kokeilu Helsingissä tuotti tarkkaa liikennetietoa ja edisti liikenteen vaaratilanteiden tunnistamista

Nodeon Finland kokeili Jätkäsaaressa LIDAR-valotutkia ja tekoälyä liikenteen analysointiin ja liikenneturvallisuuden parantamiseen. Kokeilu oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Liikenteenlaskentaa lintuperspektiivistä: drone kuvasi ja tekoäly laski liikennemääriä

Elisan, Vertical Hobbyn ja Fyman kanssa tehdyssä dronepalvelun pilotoinnissa opittiin, miten liikennelaskentaa tehdään tekoälysovelluksella ilmasta käsin

AiRMOUR_Ecosystem_credit_AiRMOUR Project (1)

Dronet ensihoidon tukena – AiRMOURilta tulossa asukkaille kysely ja sidosryhmille koulutuksia

AiRMOUR-hanke kerää helmikuussa asukkaiden näkemyksiä droneista. Myöhemmin tänä vuonna hanke kouluttaa sidosryhmiä kaupunki-ilmailun kysymyksistä.

Hack the Urban Circular Economy -hackathonin voitti Usyfi ideallaan uudenlaisesta markkinapaikasta rakennus- ja purkujätteelle

Hack the Urban Circular Economy: Making Waste to Talk Digi -hackathon saatiin onnistuneesti päätökseen. Voittajaksi selviytyi team Usyfi ideallaan uudenlaisesta markkinapaikasta rakennus- ja purkujätteelle. Voittajatiimin ehdotus vastasi hyvin rakentamisen kiertotalouden edistämiseen liittyneisiin haasteisiin.

Nainen seisoo ratikan edessä ja puhelimeen tulee viesti, koska hän on älykkäässä kaupunginosassa.

Työkaluja fiksun kaupungin kehittäjille

Fiksu kaupunki -hanke kokosi toimivimmat älykkään kaupunkikehittämisen keinot yhteen Tools for Urban Innovators -kokonaisuudeksi, jotta muut kaupunkikehittäjät voivat hyötyä Helsingissä saaduista opeista.

Koronapuhallustesti sai EU:n hyväksynnän – innovaatio syntyi Helsingin kaupungin kanssa yhteiskehittämällä

Deep Sensing Algorithms -yritys kehitti ja tutki puhallustestiä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan sekä Forum Viriumin kanssa Laakson terveysasemalla vuonna 2020.

Pistepilvikuva Jätkäsaaresta eli kuvassa vihreää viivaa ja oranssi silta mustalla pohjalla.

Pistepilvikartat pitävät lähettirobotin reitillä vaikka pimeässä

Kuljetusrobotti tunnistaa ympäristönsä vertaamalla sensorihavaintoja aiemmin koostettuun karttaan. Siten robotti tietää, missä kohdassa reittiään se liikkuu.

Helsingin sinertävä siluetti. Jussi Hellstenin ottama kuva.

Vuosi 2021: droneja ensihoitoon ja työkaluja kaupunkikehittäjille

Kuluneeseen vuoteen mahtui onnistumisia muun muassa robottiajoneuvojen, liikenteen datan, dronejen ja ravintoloiden hiilijalanjäljen tiimoilta.

Projektipäällikkö Ville Santala mukaan Forum Viriumin IoT ja data -tiimiin

Älykaupunkikehittämisen asiantuntija Ville Santala aloitti syksyllä työt Forum Viriumin IoT ja data -tiimissä. Hän toimii projektipäällikkönä EU:n rahoittamissa URBANAGE- ja SPOTTED-hankkeissa.