Ilmakuvaus antaa tietoa muuttuvasta kaupunkiympäristöstä
Rakenteilla oleva ja kehittyvä alue tallentuu nopeasti, ajantasaisesti ja joustavasti fotogrammetrisella kuvauksella. Dronella kuvatun materiaalin avulla voidaan helpottaa muuttuvan alueen suunnittelua ja seurata sen kehitystä pitkällä aikavälillä.
Käytettävyyttä dataan datakatalogilla
Datan määrän ja merkityksen kasvaessa korostuu yhä enemmän myös datan käytettävyys. Osaammeko löytää, ymmärtää, ja käyttää dataa oikein? Miten saamme asiantuntijoiden osaamisen ja hankkeissa kertyvän viisauden osaksi dataa, myös sen seuraavia hyödyntäjiä varten? Datakatalogi ei ratkaise näitä, mutta se tarjoaa alustan datan käytettävyyden kehittämiselle. Lue blogikirjoitus!
6Aika Carbon Neutral Tourism -hankkeen digitaaliset ratkaisut – loppujulkaisu avaa työn tulokset
6Aika Carbon Neutral Tourism -hankkeessa pilotoitiin Helsingin, Turun ja Tampereen kaupunkien yhteistyönä dataa hyödyntäviä hiilineutraaliutta edistäviä digitaalisia ratkaisuja yhteistyössä Forum Viriumin ja datapalveluita tuottavien toimijoiden kanssa. Lue loppujulkaisusta hankkeessa tehtyjen digiltaalisten ratkaisujen ja kokeilujen opit.
REDI SOTE kiihdyttää innovaatioiden hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla
REDI SOTE -hanke helpottaa teknologiayritysten ja sosiaali- ja terveysalan kohtaamista sekä uusien palveluiden ja tuotteiden käyttöönottoa.
DOT – Digiosaamisen kehittäminen työtoiminnassa
DOT-hanke vahvistaa Helsingin kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden digitaalista osaamista.
Helsingin seudun asukas, kerro mielipiteesi droneista
Keräämme asukkaiden näkemyksiä droneista. Vastaa kyselyyn ja osallistu samalla S-ketjun lahjakorttien arvontaan!
Haku auki nopeille kokeiluille: tutustu Urban Green Exploreriin
B.Green-projekti hakee avoimella kokeiluhaulla helppokäyttöistä vehreän kaupunkiympäristön opastusratkaisua Sompasaareen. Tarjoa kokeilua 31.3. mennessä.
Valaistus- ja sensorikokeiluja Malmille ja Malminkartanoon
Malminkartanoon tulee kevään aikana aurinkovoimalla toimivia katuvaloja ja sensoreita, jotka keräävät tietoa kulkureittien olosuhteista. Malmilla kaupunkilaiset pääsevät syksyllä ohjaamaan valaistuksen värejä. Ainutlaatuiset valaistus- ja analytiikkakokeilut toteutuvat Fiksu valo, viisas katu -kokeiluohjelman myötä.
Kuljetusten perille pääsyyn kaupungissa uusia ratkaisuja – säästää hermoja ja minuutteja
Citylogistiikan viimeiset metrit ovat usein hitaimmat ja kalleimmat. Jotta aikaa ei kuluisi hukkaan, ammattikuljettajat keräävät nyt alkavassa kokeilussa lisää tietoa sisäänkäynneistä ja vastaanottajien todellisista sijainneista yhteiseen tietokantaan kaikkien kuljettajien saataville.
Robotti taittoi matkaa maratonin edestä Helsingissä ja kuljetti 100 pakettia asukkaille
Kokeilu Jätkäsaaressa osoitti, että itseohjautuvat jakelurobotit soveltuvat kaupunkiympäristöön. Robotti ei juuri säikähtänyt talvioloja.
DVECE: asukkaat antavat liikkumisen palautetietoa Helsingin 3D-kaupunkimallin kautta
Kaupunkilaiset antavat palautetta ja kehittävät siten liikkumista ja liikennejärjestelyjä sujuvammiksi ja esimerkiksi liikuntarajoitteiset ja ikäihmiset paremmin huomioiviksi.
SPOTTED edistää satelliittidatan hyötykäyttöä kaupunkisuunnittelussa
SPOTTED-hankkeessa pilotoidaan sensorihavaintoihin ja satelliittikuviin pohjautuvia ratkaisuja Helsingissä, Milanossa ja Napolissa.
Kokeilu Helsingissä tuotti tarkkaa liikennetietoa ja edisti liikenteen vaaratilanteiden tunnistamista
Nodeon Finland kokeili Jätkäsaaressa LIDAR-valotutkia ja tekoälyä liikenteen analysointiin ja liikenneturvallisuuden parantamiseen. Kokeilu oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.
Liikenteenlaskentaa lintuperspektiivistä: drone kuvasi ja tekoäly laski liikennemääriä
Elisan, Vertical Hobbyn ja Fyman kanssa tehdyssä dronepalvelun pilotoinnissa opittiin, miten liikennelaskentaa tehdään tekoälysovelluksella ilmasta käsin
Dronet ensihoidon tukena – AiRMOURilta tulossa asukkaille kysely ja sidosryhmille koulutuksia
AiRMOUR-hanke kerää helmikuussa asukkaiden näkemyksiä droneista. Myöhemmin tänä vuonna hanke kouluttaa sidosryhmiä kaupunki-ilmailun kysymyksistä.
Hack the Urban Circular Economy -hackathonin voitti Usyfi ideallaan uudenlaisesta markkinapaikasta rakennus- ja purkujätteelle
Hack the Urban Circular Economy: Making Waste to Talk Digi -hackathon saatiin onnistuneesti päätökseen. Voittajaksi selviytyi team Usyfi ideallaan uudenlaisesta markkinapaikasta rakennus- ja purkujätteelle. Voittajatiimin ehdotus vastasi hyvin rakentamisen kiertotalouden edistämiseen liittyneisiin haasteisiin.
Työkaluja fiksun kaupungin kehittäjille
Fiksu kaupunki -hanke kokosi toimivimmat älykkään kaupunkikehittämisen keinot yhteen Tools for Urban Innovators -kokonaisuudeksi, jotta muut kaupunkikehittäjät voivat hyötyä Helsingissä saaduista opeista.
Koronapuhallustesti sai EU:n hyväksynnän – innovaatio syntyi Helsingin kaupungin kanssa yhteiskehittämällä
Deep Sensing Algorithms -yritys kehitti ja tutki puhallustestiä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan sekä Forum Viriumin kanssa Laakson terveysasemalla vuonna 2020.
Pistepilvikartat pitävät lähettirobotin reitillä vaikka pimeässä
Kuljetusrobotti tunnistaa ympäristönsä vertaamalla sensorihavaintoja aiemmin koostettuun karttaan. Siten robotti tietää, missä kohdassa reittiään se liikkuu.
Vuosi 2021: droneja ensihoitoon ja työkaluja kaupunkikehittäjille
Kuluneeseen vuoteen mahtui onnistumisia muun muassa robottiajoneuvojen, liikenteen datan, dronejen ja ravintoloiden hiilijalanjäljen tiimoilta.
Projektipäällikkö Ville Santala mukaan Forum Viriumin IoT ja data -tiimiin
Älykaupunkikehittämisen asiantuntija Ville Santala aloitti syksyllä työt Forum Viriumin IoT ja data -tiimissä. Hän toimii projektipäällikkönä EU:n rahoittamissa URBANAGE- ja SPOTTED-hankkeissa.