5 jännittävintä älykaupunkikeksintöä juuri nyt

Artikkelikuva: 5 jännittävintä älykaupunkikeksintöä juuri nyt

Maailman suurin älykaupunkitapahtuma Smart City Expo keräsi lähes 20 000 osanottajaa Barcelonaan marraskuun puolivälissä. Forum Virium Helsingin asiantuntijat esiintyivät ja vierailivat messuilla. He listasivat viisi jännittävintä uutuutta maailman älykaupungeista.

linknyc2

1. Älypuhelinkoppi tuottaa rahaa New Yorkille

New Yorkin kaupungilla oli ongelma. Vanhat puhelikopit olivat surkeassa kunnossa ja niiden ylläpito maksoi. Nyt kaupunkiin asennetaan uusia LinkNYC-älypuhelinkoppeja joita kutsutaan linkeiksi. Ne tarjoavat ilmaisen wifin, puhelut, karttapalvelut ja niissä voi ladata älylaitteita. Palvelun tuottavat yritykset yhteistyössä New Yorkin kaupungin kanssa. Linkit toimivat mainosrahoitteisesti ja ne tuottavat New Yorkin kaupungille voittoa.

2. Ihmiset edellä kaikkialla

Älykaupungit aloittivat hyvin teknologiavetoisesti. Nyt koko maailmassa ajattelun kärkeen nousevat ihmiset. Älykaupungilla halutaan nyt voimauttaa ja osallistaa kaupunkilaisia. Kun asiantuntijat kohtaavat, he eivät enää puhu teknologiasta, vaan siitä, miten kukin kaupunki tai yritys organisoi ihmiset kehittämään älykaupunkia. Helsinki on onnistunut tässä hyvin: jopa kolmasosa Fiksun Kalasataman älykaupunginosan asukkaista osallistuu alueensa kehittämiseen.

pyora

3. Itseohjaava polkupyörä Andorrassa

Unohda perinteiset kaupunkipyörät, nyt tulevat itseohjaavat kaupunkipyörät! MIT:n eli Massachutes Institute for Technologyn kehittämä itseohjaava kolmipyöräinen polkupyörä voi kuljettaa tavaroita itsekseen paikasta toiseen. Valmistajan vision mukaan käyttäjä voi tilata polkupyörän kännykällä minne haluaa ja joko istua sen kyydissä tai polkea sähköavusteista pyörää itse. Pyörä painaa alle 50 kiloa ja sitä kokeillaan Andorrassa.

4. Älykäs puistonpenkki sensoreilla Kroatiassa

Kroatiassa Steora-yhtiön kehittämä älykäs puistonpenkki on rakennettu teräksestä ja se toimii aurinkoenergialla. Penkissä on liittimet älylaitteiden lataukseen ja sen voi liittää internettiin. Penkissä on 15 sensoria, jotka keräävät dataa muun muassa ilmanlaadusta ja penkin käyttöasteesta.

5. Smart City Bullshit Bingo Belgiassa

Big data, robots, artificial intelligence ja blockchain. Jos seuraat älykaupunkiasioita, törmää näihin trendisanoihin jatkuvasti. Belgialainen Gentin kaupunki kokosi yleisimmät älykaupunkisanat humoristiseen bullshit-bingoon, jota voi pelata kaikissa älykaupunkitapahtumissa. Hauska bingo kertoo siitä, että puhetta on jo riittävästi, kaupungeissa kaivataan nyt tekoja.

Lue myös