Vilkas D-CENT tapahtuma Barcelonassa

Artikkelikuva: Vilkas D-CENT tapahtuma Barcelonassa
D-CENT-hanke järjesti 5. toukokuuta Barcelonassa tapahtuman, jonka teemana oli Network democracy for a better city. Tapahtuma houkutteli 170 poliitikkoa, tutkijaa, aktivistia, kansalaisliikkeiden edustajia sekä hakkereita keskustelemaan demokraattisesta vaikuttamisesta, verkkodemokratian mahdollisuuksista, osallistumisesta ja tulevaisuuden kaupungeista.
 
D-CENT on Euroopan unionin rahoittama hanke, jossa kehitetään digitaalisia työkaluja vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Kansalaisten osallistumisalustaa D-CENT tarjoaa kansanliikkeille ja kansalaisjärjestöille avoimen, hajautetun ja epäkaupallisen vaihtoehdon, jolla organisoida toimintaansa. Forum Virium Helsinki vastaa hankkeen kansainvälisestä viestinnästä sekä Helsingin pilotista. 
 
 
Barcelonan tapahtuman ohjelmassa oli neljä paneelia, joissa oli kaikkiaan 24 puhujaa. Joonas Pekkanen Forum Virium Helsingistä puhui paneelissa, jossa aiheena on kaupunkilaisten osallistaminen ja eurooppalaisissa kaupungeissa tehdyt demokratiakokeilut. 
 
 
Intensiivinen päivä ja ohjelma herätti paljon keskustelua niin englanniksi kuin espanjaksikin. Twitter hashtag #DemocraticCity kuhisi kommenteista, lausahduksista, kuvista ja huomioista. Alla olevassa jutussa on niistä muutamia nostoja, katso myös Storify-kooste.
 
Ohjelma löytyy englanniksi täältä.
 
Tilaisuus lähtettiin livenä verkossa ja klipit löytyvät alta, jokaisen paneelin kohdalta.
 
Tapahtuman järjestivät D-CENT, Open University of Catalunya (yksi hankkeen partnereista) ja Tecnopolitica.
 
Panel #1: Democratic-common Cities vs Smart-private Cities
 
 

Paneelissa keskusteltiin datan omistamisesta ja yksityisyydestä, kognitiivisesta kapitalismista ja demorkraattisista älykkäistä kaupungeista. Puhujat vasemmalta: Francesca Bria, Carlo Vercellone, Gemma Galdón, Evgeny Morozov ja Arnau Monterde. Xabier Barandiaran oli etäyhteyden päässä.
 
”Cities have played an essential role in changing the social order in Europe.” – Evgeny Morozov
 
Katso tallenteet:

 
Esitykset:
Carlo Vercellone
Gemma Galdon
 
Panel #2: Citizen movements’ new generation campaigns in Spain

Paneelin edustajat olivat epanjalaisista kansanliikkeistä, kuten Podemos, Ahora Madrid ja Barcelona En Comú. Puhujat vasemmalta: Pablo Soto, Matias Nso, Miguel Ardanuy, Miguel Aguilera, Javier Toret ja Miguel Arana.
 
Katso tallenteet:
 
 
Panel #3: Experiments of democratic participation in Cities, A European perspective
 
 
Paneelissa esiteltiin demokratiakokeiluja Reykjavikissa, Helsingissä, Saksassa ja Espanjassa. Puhujat vasemmalta: Marcelo Branco, Sören Becker, Robert Bjarnason, Hille Hinsberg, Joonas Pekkanen ja Fabrizio Sestini.
 
”Representative democracy isn’t real democracy. We have to move beyond it with new forms of decision-making.” – Marcelo Branco
 
Katso tallenteet:
 
Esitykset:
Fabrizio Sestini
Hille Hinsberg
Robert Bjarnason
Sören Becker
 
Panel #4: New political movements for real democracy in Europe
 
 
Neljännen paneelin teemana oli uudenlaiset poliittiset liikkeet Euroopassa, kuten 5SM Italiassa, Syriza Kreikassa, Podemos ja Barcelona En Comú Espanjassa sekä Piraattipuolue Islannissa. Puhujat vasemmalta: Andreas Karitzis, Birgitta Jónsdóttir and Gala Pin. Other panelists were Daniel Ripa, Silvana Denicolo ja Pablo Gerbaudo.
 
”E-participation enables people to get over institutions & go their own way, with or without the institutions.”  – Daniel Ripa
 
Katso tallenteet:
 
 
 
D-CENT teki myös joukon uusia haastatteluita, jotka julkaistaan klippeinä hankkeen verkkosivuilla ja Vimeo-tilillä. Tähän mennessä julkaistut haastattelut löytyvät nekin Vimeosta.
 
Forum Virium Helsingin D-CENT-tiimin poseeraus:
 
 

Verkkodemokratiaa tukemassa
D-CENT on yhteiskäyttöinen osallistumisalusta verkossa. Se tarjoaa digitaalisia työkaluja demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Se on hajautettu, avoin alusta, joka kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa. Forum Virium Helsinki vastaa hankkeen kansainvälisestä viestinnästä sekä Helsingin pilotista, jossa kehitetään ja sovelletaan osallistumisalustaa. http://dcentproject.eu
 
Esittely suomeksi Forum Virium Helsingin sivuilla:
https://forumvirium.fi/hankealueet/median-uudet-muodot/d-cent

Lue myös