Urban Eco Islands -hankkeessa nostetaan Helsingin Vasikkasaari ja Tallinnan Aegnan saari uudenlaisiksi älykkäiksi luontomatkailukohteiksi.

Tavoite

Saaria kehitetään kestävän matkailun ehdoilla herkkää saaristoluontoa kunnioittaen. Samalla tutkitaan, miten elämyksellistä ja kestävää matkailua voidaan edistää uusilla, innovatiivisilla digitaalisilla ratkaisuilla.

Alueita pyritään kehittämään yhdessä kävijöiden kanssa lisäämällä luonto- ja ympäristötietoisuutta sekä houkuttelevuutta niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Kerättyä sensoritietoa visualisoidaan ja jatkojalostetaan, jotta voidaan nähdään laajemmin miten alue kiinnostaa kävijöitä.

Kesto, partnerit ja rahoitus

Projektin rahoittaa Interreg Central Baltic. Sen kokonaisbudjetti on 1 093 705 euroa, josta Forum Virium Helsingin osuus on 349 173 euroa. Projekti kestää huhtikuusta 2019 kesäkuuhun 2021. Yhteistyökumppaneita ovat Stockholm Environment Institute, Tallinnan kaupunki, Helsingin kaupunki ja Forum Virium Helsinki.

Forum Viriumin rooli

Forum Virium vastaa hankkeessa ympäristöä suojelevien ja kävijöitä houkuttelevien digitaalisten ratkaisujen kehittämisestä ja mallintamisesta. Aihekohtaisin työpajoin FVH myös kartoittaa eri sidosryhmien tarpeita ja toiveita sensorikokonaisuutta silmälläpitäen – aina harrastajista julkisiin toimijoihin. Lisäksi tarkoitus on kokeilla erilaisia off-grid -ratkaisuja virran ja verkkojen suhteen sekä dokumentoida opit.

Sensoreiden avulla voidaan seurata esimerkiksi reittien käyttöä ja sitä, miten herkkä luonto säilyy. Luodaan ikään kuin uusi tapa kokea saaristo. Ratkaisuilla pyritään tarjoamaan lisää koettavaa; kävijät voivat jatkaa luontokokemuksia vierailun jälkeenkin.

Hyödyt Helsingille

Helsinkiläiset hyötyvät hankkeesta parannetuin kulkuyhteyksin sekä saamalla enemmän tietoa saaresta. Kaupunkilaisille syntyy myös mahdollisuus säilyttää herkkää saaristoa ja luontoa kerättyjen tietojen pohjalta sekä halutessaan mahdollisuus osallistua tiedon keräämiseen välittämällä tietoa ja havaintoja luonnosta.

Keräämällä tietoa sensorein, kansalaistieteen menetelmin sekä lennokein saariympäristöstä ja esittämällä se intuitiivisessa ja mielenkiintoisessa muodossa kävijä voi tutustua saareen ja sen olosuhteisiin ennen sinne menemistä. Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä on tämän tavoitteen kannalta keskiössä ja onkin FVH:n tärkeimpiä tehtäviä projektissa.

Vasikkasaaren ja Aegna-saaren kaksivuotisen kehitysprojektin aikana luodaan lisäksi eräkohteiden kehitysopas esimerkiksi muiden luontomatkailukohteiden hyödynnettäväksi.

Seuraa projektia Twitterissä: @IslandDigiLab

Seuraa Vasikkasaaren luontoa livekamerasta: Urban Eco Islands -YouTube kanava

Lisätietoja

Olli Rinne

Projektipäällikkö


#urbanecoislands
puh. +358 40 670 5588
olli.rinne(at)forumvirium.fi

Interreg logo
eu-flag
urban eco islands logo color rgb

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.