Urban Eco Islands -hankkeessa nostetaan Helsingin Vasikkasaari ja Tallinnan Aegnan saari uudenlaisiksi älykkäiksi luontomatkailukohteiksi.

Tavoite

Saaria kehitetään kestävän matkailun ehdoilla herkkää saaristoluontoa kunnioittaen. Samalla tutkitaan, miten elämyksellistä ja kestävää matkailua voidaan edistää uusilla, innovatiivisilla digitaalisilla ratkaisuilla.

Alueita pyritään kehittämään yhdessä kävijöiden kanssa lisäämällä luonto- ja ympäristötietoisuutta sekä houkuttelevuutta niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Kerättyä sensoritietoa visualisoidaan ja jatkojalostetaan, jotta voidaan nähdään laajemmin miten alue kiinnostaa kävijöitä.

Kesto, partnerit ja rahoitus

Forum Viriumin rooli

Forum Virium vastaa hankkeessa ympäristöä suojelevien ja kävijöitä houkuttelevien digitaalisten ratkaisujen kehittämisestä ja mallintamisesta. Aihekohtaisin työpajoin FVH myös kartoittaa eri sidosryhmien tarpeita ja toiveita sensorikokonaisuutta silmälläpitäen – aina harrastajista julkisiin toimijoihin. Lisäksi tarkoitus on kokeilla erilaisia off-grid -ratkaisuja virran ja verkkojen suhteen sekä dokumentoida opit.

Sensoreiden avulla voidaan seurata esimerkiksi reittien käyttöä ja sitä, miten herkkä luonto säilyy. Luodaan ikään kuin uusi tapa kokea saaristo. Ratkaisuilla pyritään tarjoamaan lisää koettavaa; kävijät voivat jatkaa luontokokemuksia vierailun jälkeenkin.

Hyödyt Helsingille

Helsinkiläiset hyötyvät hankkeesta parannetuin kulkuyhteyksin sekä saamalla enemmän tietoa saaresta. Kaupunkilaisille syntyy myös mahdollisuus säilyttää herkkää saaristoa ja luontoa kerättyjen tietojen pohjalta sekä halutessaan mahdollisuus osallistua tiedon keräämiseen välittämällä tietoa ja havaintoja luonnosta.

Keräämällä tietoa sensorein, kansalaistieteen menetelmin sekä lennokein saariympäristöstä ja esittämällä se intuitiivisessa ja mielenkiintoisessa muodossa kävijä voi tutustua saareen ja sen olosuhteisiin ennen sinne menemistä. Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä on tämän tavoitteen kannalta keskiössä ja onkin FVH:n tärkeimpiä tehtäviä projektissa.

Vasikkasaaren ja Aegna-saaren kaksivuotisen kehitysprojektin aikana luodaan lisäksi eräkohteiden kehitysopas esimerkiksi muiden luontomatkailukohteiden hyödynnettäväksi.

Seuraa projektia Twitterissä: @IslandDigiLab

Seuraa Vasikkasaaren luontoa livekamerasta: Urban Eco Islands -YouTube kanava

Katso projektin päätöstilaisuuden tallenne tallenne: Luontobuumi – kestävästi kaupunkiluonnossa

Lisätietoja

Veli Airikkala

Projektipäällikkö


#urbanecoisland #urbanage
puh. +358 50 522 9985
veli.airikkala(at)forumvirium.fi

Avaa tästä uusi sivu ja tutustu reaaliaikaiseen anturidataan Vasikkasaaresta!

Projektin tuloksia

I. Vasikkasaaren virtuaalikierros

Avaa Vasikkasaaren virtuaalikierros uuteen ikkunaan tästä linkistä.

Virtuaalikierroksen toteutti Northman VR

II. Luonnon kulumista seurannut pilotti ja NDVI-indeksimittaukset

Dashboard: https://uei.zerogravity.fi/webapp/
Metodi: Project_report_on_vegetationanalysis
Raportti: final_report_Urban_Eco_island29102020

Pilotin toteutti Zero Gravity

III. Kävijäseurantapilotti: Bluetooth-laitteiden anonyymi seuranta

Raportti: Vasikkasaari Hypercell Loppuraportti 28-10-2020

Pilotin toteutti Hypercell

Interreg logo
eu-flag
urban eco islands logo color rgb

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.