Suomen suurimmat kaupungit tiivistävät verkostoaan

Artikkelikuva: Suomen suurimmat kaupungit tiivistävät verkostoaan

Kuutoskaupungeilta avoin kaupunkistrategia 

Suomen kuusi suurinta kaupunkia yhdistävät voimansa mahdollistaakseen parempia palveluja ja luodakseen uutta liiketoimintaa. Verkosto on valittu kansallisen, kestävän kaupunkikehityksen strategian toteuttajaksi. Ajatuksena on, että kaupungit mahdollistavat ja kokeilevat uusia innovaatioita ja palveluita yhdessä, yksittäistä kaupunkia laajemmin. 
 
6Aika – avoimet ja älykkäät palvelut -strategian ovat suunnitelleet yhteistyössä ns. kuutoskaupungit Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa. Forum Virium Helsinki on vastannut valmistelutyöstä kaupunkien kumppanina. Strategian kokonaisbudjetti on vähintään 5 prosenttia Euroopan aluekehitysrahaston Suomeen osoitetusta rahoituksesta eli yhdessä valtion ja kaupunkien rahoituksen kanssa noin 79 M€. Toimenpiteet toteutetaan vuosina 2014 – 2020.
 
Avoimet ja älykkäät palvelut -strategia on osa vuonna 2014 alkavan EU:n rakennerahastokauden kestävän kaupunkikehityksen teema-aluetta. Strategia on ainoa maassamme tulevalla rahastokaudella. Valinnan teki hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä, jonka puheenjohtaja on hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen. EU:n aluekehitysrahaston ohella hankkeita rahoittavat mukana olevat kaupungit, Euroopan sosiaalirahasto sekä Suomen valtio.
 
Parempia palveluja, uutta liiketoimintaa
 
Avoimet ja älykkäät palvelut -strategian perustana on yhteiskuntakehitys kohti yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja saavutettavuutta. Suomen suurimmat kaupungit lähtevät yhteistyöhön, koska ne haluavat mahdollistaa asukkailleen parempia palveluita sekä yrityksille uutta liiketoimintaa ja kasvua. Kaupunkilaisten elämä helpottuu, kun tutut arjen palvelut toimivat samalla tavoin myös uudessa kotikaupungissa. 
 
Tavoitteena on myös vahvistaa Suomen kilpailukykyä hyödyntämällä suurimpia kaupunkiseutuja uusien innovaatioiden kehitys- ja kokeiluympäristöinä. Kuutoskaupunkien alueella asuu 30 prosenttia Suomen kansalaisista. Tämä on jo riittävän kattava alue maailmanluokan referenssiympäristöksi. 
 
Suunniteltu strategia rakentuu käytännöllisistä piloteista ja kokeiluista. Haasteita ratkotaan kolmella eri alueella: avoimet innovaatioympäristöt, avoin data ja rajapinnat sekä avoin osallisuus. Tarkoituksena on, että kaikki mukaan otettavat hankkeet ovat useamman kaupungin yhteishankkeita. Kaupungit päättävät itse ja yhdessä, mitä hankkeita lähtevät edistämään. 
 
kuva: Erkki Kuronen / Formidag
 
Lisätietoja:
 
toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen
Forum Virium Helsinki
jarmo.eskelinen (at) forumvirium.fi
 

 

Lue myös