Projektiesittely ---

URBANITE – data osaksi liikennesuunnittelua

Artikkelikuva: Projektiesittely

URBANITE-hankkeessa vahvistettiin tiedon siirtymistä osaksi liikennesuunnittelua. Hankkeessa yhteiskehitettiin Helsingin kaupungin kanssa liikenteen data-alustaa, edistettiin liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoiden, kaupunkilaisten ja muiden liikenteen datasta ja tiedosta kiinnostuneiden välistä yhteistyötä sekä parannettiin heidän mahdollisuuksiaan ottaa käyttöön uudenlaisia dataan liittyviä teknologioita. Hanke lisäsi myös keskustelua kaupunkiliikenteen suunnitteluvälineiden ongelmista ja mahdollisuuksista, kestävän liikenteen toivotuista kehityssuunnista sekä kävelyn ja pyöräilyn datasta. Näin vahvistettiin myös liikenteen ekosysteemin kehittymistä.

Tavoite

Projektin tavoitteena oli vahvistaa liikenteen ekosysteemiä datan ja tiedon näkökulmista. Käytännössä tämä tarkoitti datan siirtymistä yhteen paikkaan, kaupungin omavaraisuuden nostamista liikenteen datan suhteen ja sidosryhmien välisen yhteistyön vahvistamista. URBANITE-hankkeessa keskityttiin erityisesti Jätkäsaaren alueeseen ja tuotettiin uudenlaisia analyysivälineitä Jätkäsaaren liikennesuunnittelun tueksi.

Kesto, partnerit ja rahoitus

  • Projektin kesto oli 1.4.2020.–30.6.2023.
  • URBANITE-hanketta johti espanjalainen TECNALIA. URBANITE:n konsortio oli eurooppalainen, jossa oli yksitoista osatoteuttajaa kuudesta eri maasta: Alankomaista, Espanjasta, Italiasta, Saksasta, Sloveniasta ja Suomesta.
  • Projekti sai rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -ohjelmasta. Koko hankkeen budjetti oli 3 953 582 euroa, josta Forum Viriumin osuus oli 300 000 euroa.

Forum Virium Helsingin rooli

Forum Virium Helsinki vastasi Jätkäsaaren osatoteutuksesta. Tavoitteena oli edistää liikenteen datan toimivan ekosysteemin rakentumista. Käytännössä tämä tarkoitti kaupungin liikenteen data-alustan käyttöönottoa ja sen kehittämistä, osaamisen kehittämistä ja yhteistyön tiivistämistä eri toimijoiden välillä. Lisäksi haluttiin kokeilla uusien teknologioiden käyttöä osana liikenteen data-alustaa. Tavoitteena oli myös vähentää Jätkäsaaren liikenneruuhkia.

Hyödyt Helsingille

Helsinki sai URBANITE-hankkeen avulla uusia vahvistuksia liikenteen ekosysteemin rakentumiseen, tukea liikennetiedon data-alustan kehittämiseen, virtuaalisen tilan liikenteen yhteiskehittämiseen sekä mahdollisuuden oppia kansainvälisiltä kumppaneilta liikenteen alalla.

Helsinki Use Case -video (suomeksi)

Kuva
Kuva