Projektiesittely ---

URBANITE – data osaksi liikennesuunnittelua

Artikkelikuva: Projektiesittely

URBANITE-hankkeessa vahvistetaan tiedon siirtymistä osaksi liikennesuunnittelua. Hankkeessa yhteiskehitetään Helsingin kaupungin kanssa liikenteen data-alustaa, edistetään liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoiden, kaupunkilaisten ja muiden liikenteen datasta ja tiedosta kiinnostuneiden välistä yhteistyötä sekä parannetaan heidän mahdollisuuksiaan ottaa käyttöön uudenlaisia dataan liittyviä teknologioita. Näin vahvistetaan myös liikenteen ekosysteemin kehittymistä.

Tavoite

Projektin tavoitteena on vahvistaa liikenteen ekosysteemiä datan ja tiedon näkökulmista. Käytännössä tämä tarkoittaa datan siirtymistä yhteen paikkaan, kaupungin omavaraisuuden nostamista liikenteen datan suhteen ja sidosryhmien välisen yhteistyön vahvistamista. URBANITE-hankkeessa keskitytään erityisesti Jätkäsaaren alueeseen ja tuotetaan uudenlaisia analyysivälineitä Jätkäsaaren liikennesuunnittelun tueksi.

Kesto, partnerit ja rahoitus

  • Projektin kesto on 1.4.2020.–31.3.2023. 
  • URBANITE-hanketta johtaa espanjalainen TECNALIA. URBANITE:n konsortio on eurooppalainen, jossa on yksitoista osatoteuttajaa kuudesta eri maasta: Alankomaista, Espanjasta, Italiasta, Saksasta, Sloveniasta ja Suomesta. 
  • Projekti saa rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -ohjelmasta. Koko hankkeen budjetti on 3 953 582 euroa, josta Forum Viriumin osuus on 300 000 euroa.   

Forum Virium Helsingin rooli

Forum Virium Helsinki vastaa Jätkäsaaren osatoteutuksesta. Tavoitteena on edistää liikenteen datan toimivan ekosysteemin rakentumista. Käytännössä tämä tarkoittaa kaupungin liikenteen data-alustan käyttöönottoa ja sen kehittämistä, osaamisen kehittämistä ja yhteistyön tiivistämistä eri toimijoiden välillä. Lisäksi halutaan kokeilla disruptiivisten teknologioiden käyttöä osana liikenteen data-alustaa. Tavoitteena on myös vähentää Jätkäsaaren liikenneruuhkia. 

Hyödyt Helsingille

Helsinki saa URBANITE-hankkeen avulla uusia vahvistusta liikenteen ekosysteemin rakentumiseen, tukea liikennetiedon data-alustan kehittämiseen, virtuaalisen tilan liikenteen yhteiskehittämiseen sekä mahdollisuuden oppia kansainvälisiltä kumppaneilta liikenteen alalla.

Kuva
Kuva