Projektiesittely ---

S.M.U.D. -projektissa pilotoitiin Helsingin keskustan lähijakeluasemaa

Artikkelikuva: Projektiesittely

Shared Urban Depots for Urban Pickup and Delivery (S.M.U.D) -projektissa rakennettiin Helsingin keskustan pyöräväylän Baanan viereen lähijakeluasema. Lähijakeluaseman tarkoituksena oli mahdollistaa logistiikkayrityksien pääseminen mahdollisimman lähelle ydinkeskustaa ja sitä kautta tekemään tehokkaasti pyörälähetyksiä. Lähijakeluasema toimi myös pakettien ympärivuorokautisena noutopaikkana.

Tavoite

Tavoitteena oli vähentää jakeluautoliikennettä Helsingin keskustassa sekä kokeilla vähäpäästöisiä kuljetuksia.

Kesto, partnerit ja rahoitus

  • Projekti toteutettiin 1.1.–31.12.2020
  • Projektin rahoitti EIT Urban Mobility.
  • Projektin partnerit: Forum Virium Helsinki, Fraunhofer Institute, Getaways, Cenit Science for Transport, Technion Israel Institute of Technology, München City, Helmond City.
  • Projektin yhteistyöyritykset: Pakettipiste, DB Schenker, A2B Oy, FIUGE Oy, Neste Oy
  • Projektia tukevat yritykset: Honkarakenne, Maria 01, Paul Rehn Kuljetus, Vuokrakontti, Avarna, Kiinteistö Auroranlinna Oy

Forum Virium Helsingin rooli

Forum Virium rakensi fyysisen kokeilualustan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Roolina oli mahdollistaa lähijakeluasemalla oikeiden kuljetuksien tekeminen ja uusien liiketoimintamallien kokeilu.

Hyödyt Helsingille

Helsinkiin on rakennettu vilkas ja hyvin toimiva pyöräilyväylä Baana, jota käyttää monta tuhatta henkilöä joka päivä. Baana mahdollistaa myös pyörälähettien ja muun logistiikan yhdistämisen vähäpäästöisesti. Keskustassa on paljon jakeluautoliikennettä. Jos osan liikenteestä voi hoitaa pyörälähetyksillä, niin keskustan liikenteen toimivuus parantuu. Samalla Helsingin kaupunki näkee ovatko pyörälähetykset tai ympärivuorokautiset noutopisteet asia mihin pitää investoida tulevaisuudessa.

Keskeiset saavutukset

Logistiikkayritykset pääsivät kokeilemaan eri konsepteja lähilogistiikan suhteen. Projektissa syntyi uusia yhteistyökuvioita kumppaniyritysten kesken. Muutamat yritykset jatkavat samankaltaista toimintaa omista tiloistaan ja yrittävät aktiivisesti houkutella kaupunkia mukaan toimintaan. Projektin ansiosta myös Helsingin kaupungin rakennuslupakäsittelyä nopeutettiin

Projekti mediassa

Helsingin Uutiset 9.6.2020: Baanalle avataan pakettipiste
Promaint 9.6.2020: Helsingin keskustaan avautuu CityHUB-jakelukeskus
Kuljetusnet 12.6.2020: DB Schenker mukana lähijakelussa
MSN.com 14.6.2020: Helsingissä kokeillaan uudenlaista vähäpäästöistä pakettijakelua

Lisätietoja

Kuva
Kuva
Kuva