Projektiesittely ---

SmAll – liikkumista palveluna

Artikkelikuva: Projektiesittely

Liikkuminen palveluna eli MaaS (Mobility as a Service) luo uudenlaisen tavan yhdistää erilaiset liikkumisen palvelut uudenlaisiksi kokonaisuuksiksi. Kansainvälisessä SmAll (Mobility as a service for all) -projektissa kehitetään ja pilotoidaan uusia uusia liikkumisen palveluja ja siihen tarvittavia taustajärjestelmien komponentteja. Forum Virium Helsinki toimii hankkeessa neuvonantajana.

MaaS tuo käyttäjälle kaikki liikkumisvaihtoehdot yhdessä paketissa, yhteen käyttöliittymään, yhdellä laskulla tai jopa kiinteällä kuukausimaksulla.

SmAll-projektissa kehitetään uusia liikkumisen palveluja, pilottipaikkana Trenton kaupunki ja Emilia-Romagnan maakunta Pohjois-Italiassa. Pohjaksi kehitystyölle valittiin Suomessa kehitetty MaaS-konsepti, josta Helsinki on saanut runsaasti kansainvälistä kuuluisuutta. Ajatuksena on tarjota käyttäjille kaikki erilaiset liikkumisvaihtoehdot yhden palveluoperaattorin toimesta, yhdellä sopimuksella, yhden käyttöliittymän kautta, kiinteähintaisena pakettina tai käytön mukaan laskutettuna. Konseptin analogia telecom-sektoriin ja mobiilioperaattoreihin on selvä, ja kattaa myös ajatuksen vastaavasta roamingista, jolloin oman palveluoperaattorinsa kautta voi yhdellä tunnistautumisella käyttää matkoillaan paikallisia palveluja, yhtä sujuvasti kuin telepalvelujakin.

Forum Virium Helsinki toimii SmAll-projektissa  neuvonantajana ja tukee projektin paikallista kehitystyötä. Tämä tarkoittaa mm. MaaS-konseptin liiketoimintamallien kehittämistä paikalliseen tarpeeseen sopivaksi, markkina-analyysin koostamista ja julkisen sektorin roolin konseptointiin ja määrittelyyn liittyviä tehtäviä. Esimerkiksi Bolognan kaupungissa pyritään siirtymään kerralla reittioppaattomasta tilanteesta kokonaisvaltaiseen, seuraavan sukupolven liikkumisen palvelumalliin, jossa yksi tai useampia liikkumisoperaattoria tarjoavat erilaiset liikkumisen palvelut yhtenä kokonaisuutena.

Erityisenä huomion kohteena projektissa on rajapintojen harmonisointiin liittyvä työ, josta Forum Virium Helsingillä on usean vuoden kokemus. Sekä harmonisointityöhön, että MaaS-konseptin kehitykseen haetaan hankkeessa parhaita käytäntöjä maailmalta. Yhteistyö esimerkiksi San Franciscon kanssa on tiivistä, sillä alueella on myös käynnissä useita hankkeita, joissa myös pyritään kehittämään yhteentoimivia MaaS-palveluita.

SmAll-projekti tukee suomalaisen liikkumisen palvelukehityksen osaamisen vientiä ja MaaS-yritystoiminnan verkottumista. Projektissa on Suomesta mukana Aalto-yliopisto kehittämässä liikkumiseen liittyvää henkilötietojen hallintaa. Lisäksi MaaS Global Oy toimii projektissa Forum Virium Helsingin alihankkijana. SmAll-hankkeen rahoittaa EIT Digital ja yhteistyössä ovat mukana HIIT, Aalto-yliopisto, Fondazione Bruno Kessler, University of Bologna, Municipality of Trento, Regione Emilia Romagna ja Institut Mines Tèlècom.

Kansainvälisessä SmAll (Mobility as a service for all) -projektissa kehitetään ja pilotoidaan uusia uusia liikkumisen palveluja. Kehitystyön pohjaksi on otettu suomalainen MaaS-konsepti, joka yhdistää erilaiset liikkumisen palvelut uudenlaiseksi kokonaisuudeksi. Forum Virium Helsinki toimii hankkeessa neuvonantajana.

Projektin kesto: 2016

Budjetti: 1,537,499.00 €

#small #maas #mobilityasaservice #liikkuminenpalveluna #mobilityasaserviceforall #harmonisointi #kaupunkienvälinenyhteistyö #bestpractices #businessmodels #small-hanke #maasglobal


Yhteyshenkilöt

Kuva

Sami Sahala

#MaaS #Älyliikenne #ITS

puh. +358 44 0255 590
sami.sahala(at)forumvirium.fi