Projektiesittely ---

Quasimodo – ilmanlaatua ymmärtämällä parempaa hyvinvointia

Artikkelikuva: Projektiesittely

Quasimodo-tutkimuksessa parannettiin kotien sisäilmaa ja luotiin ilmanlaadun personoitu varoitusjärjestelmä.

Moni kaupunkilainen haluaisi tietää enemmän ilmanlaadusta ja sen vaikutuksesta omaan arkeen. Erityisesti hengityselinsairaiden hyvinvointiin vaikuttaa olennaisesti sisä- ja ulkoilman laatu. Sovelluksen avulla voi esimerkiksi tarkistaa, milloin kannattaa pitää ikkunat kiinni, ettei pienhiukkasten määrä sisätiloissa nouse.

IoT ja avoin data apuna arjessa

Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Philipsin ilmanpuhdistin mittaa pienhiukkastasoa ja VOC-yhdistelmiä sisäilmassa. Ilmanpuhdistin havaitsee esimerkiksi ruoanlaiton, kynttilöiden, pölyn tai lemmikkien vaikutukset kodin ilmanlaatuun.

EIT Digitalin mahdollistamassa Quasimodo-projektissa luotiin ilmanlaadun seuraamiseksi digitaalinen ilmanlaadun varoitusjärjestelmä, joka mallintaa ulkoilman laadun avoimen datan ja IoT-sensoreiden avulla. Mobiilisovellus kertoo kodin sisä- ja ulkoilman reaaliaikaisen tilanteen sekä ennusteen lähitunneiksi. Tekoälyä hyödyntävä järjestelmä auttaa ymmärtämään paremmin ilmanlaatua ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Quasimodo-pilotointi Jätkäsaaressa

Kesällä 20 jätkäsaarelaisen kotiin asennettiin Philipsin ilmanpuhdistin ja ilmanlaatusensoreita. Mobiilisovelluksen avulla asukkaat voivat seurata kotinsa sisäilmanlaatua sekä asuinalueensa ulkoilmanlaatua. Sovellus voi esimerkiksi varoittaa iltapäiväruuhkan aiheuttamasta pienhiukkasten määrän kohoamisesta. Kokeilujakson aikana kerättiin ilmanlaatudataa ja käyttäjäkokemuksia, joiden perusteella sovellusta jatkokehitetään.

Digitaalista ilmanlaadun varoitusjärjestelmää pilotoidaan Helsingin Jätkäsaaren lisäksi Lontoossa ja Hollannin Eindhovenissa.

Forum Virium Helsinki vastasi Helsingin osatoteutuksesta. Lisäksi hankkeessa olivat mukana hollantilaiset Philips, Achmea Insurance ja IMEC NL. Iso-Britanniasta projektiin osallistuu U College London ja Public Health England.

Projektin kokonaisbudjetti on 1,1 miljoonaa euroa josta Forum Virium Helsingin osuus on 230 000 euroa. Projektia tukee ja rahoittaa Helsingissä EIT Digital ja osarahoituksella Helsingin kaupunki. Projekti kestää vuoden 2019 loppuun.

Quasimodo on osa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelmaa, jossa uudistamme datan keruu- ja -hyödyntämistapoja sekä edistämme avoimen ja modulaarisen IoT-ekosysteemin rakentumista yhdessä kaupungin, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.

 

 

 

 

 

Quasimodo-projekti

Lisätietoja

Kuva

Silja Peltonen

#SeniorSafety #bgreen #EITdigital
puh. +358 40 742 6360
silja.peltonen(at)forumvirium.fi