Projektiesittely ---

Katajanokalla kokeillaan älykästä pysäköintiä

Artikkelikuva: Projektiesittely

Katajanokalla testataan parhaillaan uutta, älykästä parkkimaksulaitetta. Visiona on, että Witrafin laite saattaisi tulevaisuudessa korvata alueelliset pysäköintitunnukset, parkkikiekot ja pysäköintiliput.

Kolme kuukautta kestävässä kokeilussa kerätään käyttökokemuksia ja testataan laitteen toimivuutta. Kokeiltava laite jätetään autoon eikä sen käyttöön tarvita älypuhelinta tai muita laitteita. Katajanokka valikoitui testialueeksi, koska se oli helppo rajata.

Pilotissa testataan myös reaaliaikaisen pysäköintitiedon keräämistä ja hyödyntämistä. Tietoa voidaan hyödyntää kaupungin omissa toiminnoissa, avoimena datana ja uusien palveluiden kehityksen pohjana. Yksityisyyden suoja otetaan huomioon kaikessa datan avaamisessa ja analysoinnissa.

Pysäköinti ja siihen liittyvä data (erityisesti reaaliaikainen) on yksi kysytyimpiä aiheita kaupungin HRI-verkkosivuilla, jossa listataan pääkaupunkiseudun avoimia datasettejä.

Toistaiseksi pysäköinnistä on ollut mahdollista toimittaa vain tilastotietoa, jonka pohjalta ei ole mahdollista kehittää uusia palveluja. Helsingin kaupungin omissa intresseissä on saada merkittävästi nykyistä tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa pysäköinnin tilanteesta esimerkiksi liikenteensuunnittelun, -ohjauksen ja pysäköinninvalvonnan tueksi.
Parkkikiekot vapautuivat tiukasta säätelystä joulukuussa 2015. Aiemmin niiden ulkonäköä ja ominaisuuksia rajoitettiin Suomessa tiukoilla määräyksillä. Myös Helsingin kadunvarsien pysäköintimittarit uusitaan vuoden 2016 alusta lähtien. Helsingin kaupunki kehittää uutta pysäköintisuunnitelmaa, joka otetaan käyttöön vuonna 2017. Katajanokan kokeilun avulla pyritään selvittämään älykkäitä tapoja pysäköinnin valvomiseen ja maksamiseen.

Testauksessa on mukana lähes 100 autoilijaa ja he kaikki saavat pysäköidä pilotin aikana alueella ilmaiseksi.


Yhteyshenkilöt

Kuva

Pekka Koponen

#älykäskaupunki #avoindata
#älyliikenne #API #IoT

puh. +358 40 501 7114
pekka.koponen(at)forumvirium.fi