Kalasatama Wellbeing -kokeiluohjelmassa kehitettiin uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja urbaaniin hyvinvointiin yhdessä kaupunkilaisten ja Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen sekä yrityskumppaneiden kanssa.
Kokeiltavaksi ja yhteiskehitettäväksi haettiiin ratkaisuja, joita tulevaisuudessa voidaan skaalata Kalasataman alueelta muuallekin Helsinkiin. Kokeilujen kohderyhminä toimivat muun muassa Kalasataman asukkaat, REDI-kauppakeskuksen asiakkaat ja terveydenhuollon ammattilaiset ja asiakkaat.
Hyvinvointia edistävät kokeilut toteutettiin Kalasataman terveys-ja hyvinvointikeskuskessa, Keskon työterveyshuollossa sekä kaikille suunnattuna palveluna asukaskortteleissa. Hankkeessa kehitettiin myös Kalasataman terveys ja hyvinvointikeskuksen kokeilu- ja kehittämisalusta mallia.
5 digitaalista hyvinvointipalvelua nopeissa kokeiluissa
Kokeiltavaksi haettiin ratkaisuja nopeiden kokeilujen avoimessa tarjouskilpailussa. Tarjottujen ratkaisujen joukosta asiantuntijaraati valitsi nopeiden kokeilujen sprintteihin yhteensä viisi digitaalista palvelua, jotka keskittyivät terveelliseen ravintoon ja hyvinvoinnin osalta erityisesti stressin hallintaan. Mukaan valittiin viisi kokeilua:
- Koneoppimista hyödyntävä kuvapohjainen mobiiliruokapäiväkirja MealLogger, joka tarjoaa tekoälyavusteisen ravitsemusohjauksen yhdistettynä ryhmävalmennukseen..
- Terveelliseen ruokavalioon ohjaava ja tietoa tarjoava ateriakassipalveluMiils.
- Auntie, joka hyödyntää tekoälyä etäterapiapalvelunsa chatbotissa ja hakee matalan kynnyksen keinoja auttaa ihmisiä voimaan paremmin.
- Moodmetric älysormukset mittaavat reaaliaikaisesti stressitasoa ja ja auttavat välttämään ylikuormitusta. Palvelua kokeiluiltiin osana työterveyspalveluita
- MelloVRtarjoaa rentouttavia virtuaalitodellisuusmatkoja. Kalasataman hammashoitopalveluiden yhteydessä kokeiltiin miten palvelu auttaa vähentäämään jännitystä ennen hammaslääkärikäyntiä.
Kalasatama Wellbeing -kokeiluohjelma tarjosi pk- ja startup-yrityksille mahdollisuuden yhteiskehittää ratkaisuja aidossa kaupunkiympäristössä yhdessä käyttäjien ja yrityskumppaneiden, ja muiden sidosryhmien kanssa. Kokeiluohjelman kumppaneina olivat Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, SRV-yhtiöt, Kesko Oyj sekä CGI Suomi Oy.
Kokeilut olivat osa Co-Designing Wellbeing -hanketta, jossa hyvinvointia ja terveyttä edistäviä hyvinvointipalveluita kokeillaan yhdessä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen sekä yrityskumppaneiden kanssa. Vuoden mittaista hanketta veti Forum Virium Helsinki Oy ja projektin kehittämis- ja tutkimuskumppanina toimi Laurea-ammattikorkeakoulu. Hanke sai rahoitusta Uudenmaan liiton Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -rahoituksen kautta.
kalasatamawellbeing.fi