Projektiesittely ---

SOHJOA – Itseohjautuvat robottibussit Helsingin kaduille

Artikkelikuva: Projektiesittely

Automaattiset pikkubussit tulevat Helsingin kaduille tänä kesänä kehittämään uusia ratkaisuja kaupunkiliikenteen globaaleihin haasteisiin. Forum Virium Helsinki toimii yhtenä hankkeen kumppaneista.

WP_20160729_020

Kustannustehokkaiden, vähäpäästöisten ja matkustajien tarpeet huomioivien piensähköbussien kuljetuskapasiteetti on 9 henkeä. Robottibussit operoivat koekäytössä Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Hanketta koordinoi ja busseja operoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Forum Virium Helsinki on yksi hankekumppaneista.

Kokeilujen kautta pyritään löytämään kaupunkiliikenteen sujuvuuden, turvallisuuden sekä matkustajien käyttökokemuksen kannalta parhaat lähitulevaisuuden sovelluskohteet automaattibusseille. Suomen lainsäädäntö on liikenteen automaation kehittäjien kannalta aito kansainvälinen kilpailuetu. SOHJOA-hankkeella siirretään tämä lainsäädännön etumatka ensimmäistä kertaa käytännössä automaatiota kehittävien yritysten sekä hankkeeseen osallistuvien kaupunkien hyödyksi.

Robottibusseista bisnestä?

SOHJOA-hankkeen päätavoitteena on luoda suomalaisille yrityksille aito mahdollisuus kehittää uusia tuote- ja palveluideoita, joita autonominen liikkuminen edellyttää tai mahdollistaa. Tavoitteena on saada Suomi vahvasti edelläkävijäksi autonomisen liikkumisen teknologiaratkaisujen alalla ja synnyttää uutta vientiliiketoimintaa näille yrityksille. Hanke luo yritysten käyttöön ”innovaatioalustan”, eli toiminnallinen bussilinjan, johon yritykset voivat tuoda tuotteitaan kehitettäväksi ja kokeiltavaksi osaratkaisuina. Suomessa on vahvaa osaamista esimerkiksi konenäköön, älykkääseen reitittämiseen ja liikenteen talviolosuhteisiin liittyen.

WP_20160729_013

”Kaupunkien innovaatioalustat tarjoavat startup-yrityksille hyvän mahdollisuuden saada merkittäviä referenssejä ja tosielämän kehittämiskokemuksia. Otaniemi pilottialueena ja sen kansainvälinen startup-yhteisö palvelun testaajina on oiva ympäristö liikenteen automaation innovatiivisten ratkaisujen testaamiselle”, sanoo elinkeinojohtaja Tuula Antola Espoon kaupungista.

Screen Shot 2016-07-14 at 13.40.25

Hanke lisää myös kaupunkien – kaupungin eri virastojen, kaupunkilaisten ja muun kaupunkiyhteisön – ymmärrystä liikkumisen murroksesta. Liikenteen automatisaatio ja palveluistuminen tapahtuu kansainvälisten teknologiayritysten ennusteiden mukaan hyvin nopeasti lähivuosina. Robottiajoneuvojen hyötyjä, haittoja, riskejä, edellytyksiä ja unelmia pitää etsiä ja kehittää yhdessä koko kaupunkiyhteisön voimin.

Maailmalla vielä harvinaisia robottibusseja kokeiltiin Suomessa ensi kerran kesällä 2015 Vantaan Kivistön asuntomessujen yhteydessä. Nyt samanlaisilla EasyMile EZ10-busseilla siirrytään seuraavaan kehitysaskeleeseen – käyttötestiin tieliikenteessä. Kaksi robottibussia aloittavat liikennöinnin heinä-elokuussa Helsingin Hernesaaren alueen kaduille.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri toteaa: ”Helsinki haluaa olla kansainvälisesti tunnettu kehittämis- ja kokeiluympäristö uusille fiksuille tuotteille ja palveluille, kuten älykkään urbaanin liikkumisen ratkaisuille. SOHJOA-hanke on uusien liikkumisratkaisujen kehityksen kärjessä. Robottibussit voisivat tuoda ratkaisun moneen kaupunkiliikenteeseen liittyvään haasteeseen ja tarpeeseen. Toivotamme automaattiset bussit ja niiden ympärille teknologioita ja palveluja kehittävät yritykset ja tutkimustahot tervetulleeksi Helsinkiin kokeilemaan ja kehittämään!”

Helsingin jälkeen bussit menevät Espooseen elo-syyskuuksi ja loka-marraskuuksi Tampereelle, jossa ne operoivat aina ensilumiin asti. Keväällä 2017 kokeilut jatkuvat.

Reitit, aikataulut ja lisätietoa www.sohjoa.fi

SOHJOA-hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään avoimempia ja älykkäämpi palveluita. Tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Metropolian monialaisina hankekumppaneina ovat Aalto Yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto. Hankkeen rinnalla on myös Demos Helsingin kanssa tehtävä Tekes Challenge Finland -rahoitteinen valmisteluhanke yritysten kehitystoiminnan fokusoimiseksi. Automaattiajoneuvojen toimintaa suomalaisissa olosuhteissa testataan osana Liikenneviraston ja Trafin rahoittamaa NordicWay –hanketta, jossa osaltaan valmistaudutaan uudentyyppisiin liikenteen palveluihin ja tieliikenteen automaatioon.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Harri Santamala, Metropolia Ammattikorkeakoulu, p. +358 40 334 1516 – Email: harri.santamala @ metropolia.fi

Screen Shot 2016-07-14 at 13.46.41

Mediassa hankkeesta:

Helsingin Sanomat 16.8.2016
Robottiautot tulevat kohta Helsingin kaduille ja ajavat näkymättömillä raiteilla – näin bussit toimivat
Lue lisää>>>

Helsingin Sanomat 16.8.2016
Kuskittomat robottibussit alkavat kulkea tänään Helsingissä – ”Varovaisuutta korvien välissä”, sanoo neitsytajelulle hyppäävä Pekka Sauri
Lue lisää>>>

Vantaan uutiset 15.8.2016
Suomen ensimmäiset kuskittomat bussit liikenteeseen tiistaina – täällä voit hypätä kyytiin
Lue lisää>>>

Helsingin Sanomat 13.8.2016
Näin robottibussi näkee ympäristönsä
Lue lisää>>>

Ylen Aamu-tv 27.7.2016
Robottibussit liikenteeseen
Lue lisää>>>

Helsingin Sanomat 14.7.2016
Kuskittomat robottibussit alkavat kulkea Helsingin Hernesaaressa elokuussa
Lue lisää>>>

Taloussanomat 14.7.2016
Pienet robottibussit tulevat elokuussa Helsinkiin ja tarjoavat ilmaisia kyytejä
Lue lisää>>>

Helsingin kaupunki 14.7.2016
Metropolia tuo robottibussit Suomen kaduille
Lue lisää>>>

Iltalehti 14.7.2016
Ilman kuljettajaa ajavat autot Suomen teille lähiviikkoina
Lue lisää>>>

Talouselämä 14.7.2016
Robottibussit tulevat Suomen kaduille – Näihin kolmeen kaupunkiin ensimmäiseksi
Lue lisää>>>

Helsingin Uutiset 14.7.2016
Helsingin kaduilla ajelee pian 2 robottibussia – ilman kuljettajaa ja ohjauspyörää
Lue lisää>>>

Kuvat: www.citymobil2.eu/en/Downloads/Pictures/ ja www.sohjoa.fi

SOHJOA-hankkeen päätavoitteena on luoda suomalaisille yrityksille aito mahdollisuus kehittää uusia tuote- ja palveluideoita, joita autonominen liikkuminen edellyttää tai mahdollistaa. SOHJOA-hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään avoimempia ja älykkäämpi palveluita. Forum Virium Helsinki on yksi hankekumppaneista.

Hankkeen kesto: 2016

#robotbus #robobus #robotbuses #driverlessbus #automatedbus #smarttransportation #automatedvehiclepilot #metropolia #automatedbus #robottibussi #sohjoa #älyliikenne #ITS #sohjoa-hanke #smartcity #smarthelsinki #fiksukaupunki #6aika #automaatio #tulevaisuudenkaupunki


Yhteyshenkilö

Kuva

Sami Sahala

#MaaS #Älyliikenne #ITS

puh. +358 44 0255 590
sami.sahala(at)forumvirium.fi