Projektiesittely ---

FinEst Smart Mobility – Helsingin ja Tallinnan välinen liikenne älyratkaisuilla sujuvaksi

Artikkelikuva: Projektiesittely

FinEst SmartMobility -projektin tavoitteena oli vähentää Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen päästöjä, meluhaittoja ja muita haittoja molemmissa satamissa ja kaupungeissa. Ongelmiin haettiin apua älykkäistä liikenneratkaisuista.

Helsingin ja Tallinnan välinen lauttayhteys on yksi maailman kiireisimpiä jopa yli 8 miljoonalla vuosittaisella matkustajalla. Helsingin Länsisataman ja Tallinnan Vanhan sataman välinen yhteys palvelee suurta osaa tästä joukosta. Liikenne aiheuttaa huomattavia päästöjä, meluhaittoja ja muita haittoja molemmissa satamissa ja kaupungeissa.

Tavoite

FinEst Smart Mobility -projektin tavoitteena oli puuttua tähän alati kasvavaan ongelmaan älykkäillä liikenneratkaisuilla. Projekti keskittyi entistä sujuvampiin eri liikennemuodot yhdistäviin liikkumisketjuihin sekä maiden sisäisessä että rajat ylittävässä liikennöinnissä suunnittelemalla ja kokeilemalla ICT-painotteisia ratkaisuja. Näiden avulla liikuttamis- ja liikkumisajat sekä ihmisillä että rahdilla vähenivät.

Ihmisten ja tavaroiden sujuvampi liikkuminen vähensi niin hiilidioksidi- kuin melusaastetta satamissa ja kaupungeissa. Rajat ylittävällä perspektiivillä varmistettiin palveluiden aito käyttäjälähtöisyys ja parannettiin myös rajat ylittävää liikennesuunnittelua.

Kesto, partnerit ja rahoitus

Forum Virium Helsingin rooli

Hanke toteutti viisi älyliikennepilottia innovatiivisena julkisena hankintana vuosien 2017–2019 aikana. Forum Virium Helsinki vastasi pilottihankintojen suunnittelun työpaketista 2016–2017.  Suunnitteluun kuului muun muassa palvelumuotoilun kautta tehtävää käyttäjätarpeiden tunnistamista ja kuvaamista, tietoteknisten rajapintojen määrittelyä sekä viisi ketterää innovaatiopilottia Helsingissä ja Tallinnassa, joilla luodattiin tulevaisuuden teknologioiden ja liiketoimintamallien mahdollisuuksia hankintojen osana. Lisää tietoa piloteista voit lukea täältä.

Lisäksi Forum Virium edisti hyvien ratkaisujen monistamista hankkimalla asiantuntijan, joka auttoi Viron Digitransit-palvelun käyttöönotossa. Lisää Digitransitin käyttöönotosta Virossa löydät täältä.

Hyödyt Helsingille

Hanke vahvisti entisestään Helsingin ja Tallinnan vahvaa yhteistyötä. Lisäksi hankkeesta syntyi ratkaisuja, joilla voidaan entistä tarkemmin monitoroida Länsiterminaalin liikennettä reaaliajassa. Älyliikennepilotteja oli hankkeessa viisi kappaletta, joista muun muassa liikenteen reaaliaikainen tilannekuva on saanut jatkoa myös hankkeen jälkeen.

Innovaatiopilotit ja älyliikennepilotit ovat auttaneet Helsingin kaupungin 2035 hiilineutraalitavoitteita luomalla uutta osaamista kokeilujen hyödyntämisessä ja niiden tulosten jalkauttamisessa.

Projektin materiaalit

Hankkeen sivut ja kaikki hankkeessa julkaistu materiaali löytyvät FinEst Smart Mobility -linkin takaa.

Projekti mediassa

“Helsingin ja Tallinnan välistä liikennettä parannetaan älykokeiluilla”, Rakennuslehti, 31.1.2017
“Älypalvelut sujuvoittavat matkaa Tallinnaan”, Insinööri-lehti, 5.6.2017
“Helpotusta Jätkäsaaren liikennesumppuun? Maailman vilkkaimman matkustajasataman ruuhkia avataan älyratkaisuilla”, Ilta-Sanomat, 29.1.2019

Kuva: Matti Tirri, Helsingin kaupungin kuvapankki

Lisätiedot

Kuva

Pekka Koponen

#älykäskaupunki #avoindata
#älyliikenne #API #IoT

puh. +358 40 501 7114
pekka.koponen(at)forumvirium.fi