Projektiesittely ---

Fiksu Kalasatama – Living Lab

Artikkelikuva: Projektiesittely

Living Lab

Fiksu Kalasatama avasi syksyllä 2016 Helsingin Suvilahteen yhteiskehitystilan, Fiksu Kalasatama Living Labin. Tila tarjoaa paikan tapaamisille, yhteiskehittämiselle ja verkostoitumiselle. Living lab tarkoittaa ”elävää laboratoriota”, jossa voidaan luoda uusia tuotteita tai palveluita – tai kehittää jo olemassa olevia entistä paremmiksi. Fiksu Kalasatama Living Lab sijaitsee Suvilahdessa vanhassa teollisuusmiljöössä samoissa tiloissa kotimaisia yritystekstiilejä suunnittelevan Looks Finland Oy:n kanssa. Suvilahden entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueeseen kuuluu yhdeksän rakennusta, kaksi kaasukelloa ja 2,5 hehtaarin piha-alue. Fiksu Kalasatama Living Lab sijaitsee Voimala-rakennuksen 2. kerroksessa osoitteessa Sörnäisten rantatie 22, rakennus 1, rappu E.

Kalasatama kiinnostaa vierailijoita

Tarve omalle Fiksu Kalasatama Living Lab -tilalle kumpusi suuresta kiinnostuksesta Kalasataman alueeseen ja älykkääseen kaupunkikehittämiseen. Fiksu Kalasatama -hanke järjesti viime vuonna 39 tilaisuutta, johon osallistui yhteensä yli 1000 osallistujaa. Lisäksi Kalasataman alueeseen kävi tutustumassa yhteensä 45 vierailijaryhmää, mikä tarkoitti käytännössä yli 600 osallistujaa. Kaukaisimmat vieraat saapuivat peräti Etelä-Afrikasta ja Japanista.

Omat tilat tarjoavat Fiksulle Kalasatamalle entistä paremmat edellytykset järjestää yhteiskehittämistyöpajoja, vierailuja ja tapaamisia. Aikaisemmin hyödynnettiin tiiviisti Kalasataman yhteistyökumppaneiden tiloja sekä Joustotila-hankkeessa mukana olevia kerho- ja toimistotiloja, jotka olivat varattavissa Flextila-palvelusta. Sopivaa omaa tilaa oli etsitty jo pidempään, ja kun tarjoutui tilaisuus päästä Suvilahteen, siihen tartuttiin heti. Nyt tilaa voivat yhteisissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa hyödyntää myös älykaupunkikehitystä tekevät kumppanit ja esimerkiksi Kehittäjien klubi.

Osana suurempaa kokonaisuutta

Fiksu Kalasatama Living Lab on osa suurempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat myös Kalasataman kaupunginosassa sijaitsevat kehitysalustat, eli uusien palveluiden kehittämisen kannalta olennaiset paikat. Näitä ovat esimerkiksi syksyllä 2016 avattu Kalasataman koulu ja vielä rakenteilla oleva terveys- ja hyvinvointikeskus.

Fiksu Kalasatama Living Lab on jo ehtinyt palvella myös uudenlaisen teknologian testaus- ja demotilana. Esimerkiksi Lumipark-hankkeessa on testattu parkkipaikkojen käyttöasteen seurantaan tarkoitettua ohjelmistoa. Tilaan on myös asennettu älylukko osana Joustotila-hankkeen kokeiluja.

Tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä. ”Jo tällä hetkellä tehdään yhteistyötä Kööpenhaminan Solutions labin ja kolmen muun pohjoismaisen Living labin kanssa”, toteaa Veera Mustonen, Fiksun Kalasataman ohjelmapäällikkö. Visiona tulevaisuudessa on pystyä kokeilemaan samoja ratkaisuja useimmissa Living labeissä eri puolella pohjoismaita samanaikaisesti. 

Living labeihin viitataan myös avoimina innovaatioalustoina tai -ympäristöinä, millä tarkoitetaan sitä että uusien tuotteiden tai palveluiden kehittäminen on tuotu tosielämän ympäristöön. Käyttäjät ovat alusta asti mukana kehitystyössä, jotta tuotteet ja palvelut ovat helppokäyttöisiä ja tarpeellisia. Näin palautetta toimivuudesta ja toimimattomuudesta saadaan pikaisesti.

www.fiksukalasatama.fi

Twitter: @fiksukalasatama


Yhteyshenkilöt

Kuva

Maija Bergström

#HelsinkiInnovationDistricts
Mobile: +358 40 766 1415
maija.bergstrom(at)forumvirium.fi

Kuva

Anne-Mari Sandell

#robotics #FinEstTwins #livinglab
Mobile: +358 40 903 1922
anne-mari.sandell(at)forumvirium.fi

[vc_gallery el_id=”gallery-736931″ type=”carousel” medias=”57838,57855,57856,57858,57859″ carousel_lg=”3″ carousel_md=”3″ carousel_sm=”1″ gutter_size=”3″ carousel_interval=”3000″ carousel_navspeed=”400″ single_overlay_opacity=”50″ single_padding=”2″]