Projektiesittely ---

D-CENT – Digitaalisia työkaluja vaikuttamiseen ja osallistumiseen

Artikkelikuva: Projektiesittely

D-CENT kehittää seuraavan sukupolven verkkodemokratian työkaluja Helsingissä, Barcelonassa ja Reykjavikissa.

D-CENT-työkalut pohjautuvat avoimeen lähdekoodiin ja siinä hyödynnetään olemassa olevia, hyväksi koettuja ratkaisuja. Tarkoituksena on tarjota tietoturvallisia ja kestäviä vaihtoehtoja kaupallisille alustoille. D-CENT haluaa haastaa Internetin nykyisen kehityksen, jossa valta ja markkinaosuudet ovat keskittyneet muutamille suurille toimijoille.

Websivu tools.dcentproject.eu kokoaa työkalut, niiden koodin ja niitä testanneet pilotit yhteen paikkaan. Sivuilta selviää muun muassa se, mihin D-CENT:n työkaluja voi käyttää, miksi niitä kannattaa käyttää ja minkälaisia pilotteja työkaluilla jo on tehty. Sivustolta löytyy demot ja linkit avoimeen lähdekoodiin Githubissa. Toolbox-julkaisusta voit lukea työkaluista lisää.

Helsingin päätöksenteko seurantaan

D-CENT:n Suomen pilotissa kehitettiin Decisions Helsinki -palvelua, jolla voi seurata Helsingin kaupungin päätöksentekoa valitsemillaan hakusanoilla sekä yhteiskirjoittaa porukalla dokumentteja – esimerkiksi tietopyynnön virkamiehelle tai tiedotteen medialle. Tieto ja dokumentit haetaan Open Ahjo -rajapinnasta. Lue lisää kehitystyöstä täältä.

d-cent_helsinki_3_thoughtworks_1_0
Decisions Helsinki -palvelulla voit seurata kaupungin päätöksentekoa.
Kuva: Chris Cheshire, Thoughtworks

Hankkeessa on tehty runsaasti avoimesti jaettua tutkimusta, laajaa standardointityötä (W3C, IETF) sekä tuotekehitystä avoimella lähdekoodilla (GitHub). Osallistumistyökalujen lisäksi hankkeessa kehitettiin ja testattiin vaihtoehtoisen, paikallisen valuutan (Freecoin) käyttöä kansalaisten omaa organisoitumista tukevana välineenä.

2,5 vuotta kestävä D-CENT-hanke päättyi 2016. Mukana oli yhdeksän organisaatiota Espanjasta, Hollannista, Irlannista, Islannista, Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Suomesta. Forum Virium Helsinki ja Avoin ministeriö olivat mukana Suomesta. Forum Virium Helsinki vastasi hankkeen kansainvälisestä viestinnästä sekä Helsingin pilotista.

Lue yhteenveto hankkeesta täältä.


D-CENT-hankkeen koordinaattori Francesca Bria (Nesta)

Digitaalisia, avoimen lähdekoodin työkaluja vaikuttamiseen ja osallistumiseen.

dcentproject.eu
tools.dcentproject.eu

Twitter: @dcentproject #DCENT
GitHub: github.com/D-CENT


Yhteyshenkilöt

Twitter @dcentproject


[ff id=”2″]