Mediatiimitoiminnan tavoitteena on tukea oppilaista koostuvien mediatiimien avulla koulujen sisäistä ja ulkoista viestintää. Käytännössä mediatiimit tekevät toimintaa näkyväksi taltioimalla tekstein, kuvin ja videoin koulun arkea ja juhlaa. Mediatiimitoiminta on osa Yhteisöllisyys, koulu ja älykkäät palvelut -projektia, jonka tavoitteena on kehittää entistä yhteisöllisempiä kouluja, joissa oppilailla on aito mahdollisuus vaikuttaa oman koulunsa toimintaan.
Koska Yhteisöllisyys, koulu ja älykkäät palvelut -projekti päättyy kevään 2014 aikana, paljon positiivista palautetta keränneelle mediatiimitoiminnalle oli tärkeä löytää jatkoa. Vuoden 2013 lopulla opetusviraston mediakeskus päättikin ottaa mediatiimit pysyväksi osaksi toimintaansa ja jatkaa koulujen tukemista tarjoamalla apua niin mediatiimitoiminnan käynnistämiseen kuin sen ylläpitämiseen.
Hyvien käytäntöjen jakamista
Keskeistä mediatiimitoiminnassa on muiden koulujen kokemuksista oppiminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen. Mediakeskus tarjoaa opettajille koulutusta mediatiimitoiminnan tukemiseksi ja lainaa tarvittaessa laitteita oppilaskäyttöön. Myös Forum Virium Helsinki on tukenut toimintaa tarjoamalla yhteisötuottaja Raisa Laukkasen osaamista koulujen käyttöön.
Laukkanen on vuoden 2013 aikana kiertänyt kouluissa opastamassa ja kannustamassa sekä opettajia että oppilaita mediatiimitoimintaan. ”Mediatiimitoiminnan malli räätälöidään aina koulun omien tarpeiden ja resurssien pohjalta. Opettajilta ei vaadita mitään erityistä mediaosaamista – innostus ja tarve koulun oman viestinnän kehittämiseen riittää. Mediatiimitoiminnan on tarkoitus olla oppilaiden näköistä ja kokoista”, summaa Laukkanen mediatiimitoiminnan lähtökohdat.
Monet helsinkiläiset koulut ovat mediatiimin käynnistämisen ohessa perustaneet oman verkkolehden, jonka toimittamisesta vastaavat oppilaat. Verkkolehti kertoo vanhemmille ja lähialueen asukkaille, mitä koulun arjessa tapahtuu. Esimerkiksi Meri-Rastilan ala-asteen koulu on tehnyt omaa Rastilan verkkolehteä jo pitkään.
Opetusviraston tavoitteet korkealla
Opetusviraston mukaan mediatiimin kaltaisia ryhmiä on reilussa kymmenessä koulussa jo ennestään, ja Yhteisöllisyys, koulut ja älykkäät palvelut -projektin aikana niitä on perustettu noin tusina lisää. Tavoitteena on vuoden 2014 aikana sekä kartoittaa koulujen mediaosallisuusryhmien tilanne että perustaa uusia tiimejä kaikkiin asiasta kiinnostuneisiin kouluihin.
Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi Laukkanen palkattiin vuoden 2014 alusta alkaen osapäiväiseksi mediatiimikouluttajaksi, jonka voi tilata koululle auttamaan mediatiimitoiminnan käynnistämisessä. Lisäksi Laukkaselta voi saada kokeiltavaksi mediatiimitoimintaan soveltuvia laitteita ja hän tarjoaa apua myös blogimuotoisen verkkolehden perustamiseen.
Lisätietoja:
Raisa Laukkanen
Puh. 040 661 5320
Email. raisa.laukkanen(at)forumvirium.fi