Matkakortilla Suomenlinnan kirjastoon joka päivä

Artikkelikuva: Matkakortilla Suomenlinnan kirjastoon joka päivä

Suomenlinnan kirjasto on lokakuusta lähtien ollut saarelaisten käytössä viikon jokaisena päivänä. Aukioloaikojen ulkopuolella sisäänpääsyn mahdollistaa HSL:n matkakortti, johon on liitetty kirjastokortin ominaisuuksia. Kokeilu on käynnistynyt vilkkaasti ja kerännyt kiitosta.

Aiemmin keväällä matkakortilla lainausta kokeiltiin Kallion kirjastossa ja Kirjasto 10:ssä Helsingissä. Kokeilua haluttiin laajentaa nyt myös muihin toimintoihin. Suomenlinnan kirjaston itsepalvelukokeilu käynnistyi lokakuun alussa. Aukioloajan ulkopuolella sisäänpääsyn mahdollistaa HSL:n matkakortti. Kirjastossa voi asioida omatoimisesti kolmena päivänä viikossa. Itsepalvelukokeilu kestää kesän 2014 alkuun.

Sunnuntain sanomalehdet luettavissa tuoreeltaan

Itsepalvelukirjastossa lainaus ja palautus hoidetaan automaateilla. Kirjaston käyttöön ovat oikeutettuja täysi-ikäiset Suomenlinnan asukkaat, joilla on Helmet-kirjastokortti. Käyttöoikeuden saa vain Suomenlinnan kirjastosta.

– Lähtökohtana on asuinyhteisön palvelun parantaminen talviaikaan, kertoo kirjastonjohtaja Harri Sahavirta. – Kirjastotila, kokoelmat, asiakaskoneet ja lehdet saadaan näin tehokkaampaan käyttöön. Nyt sunnuntainkin lehden pääsee lukemaan kirjastoon tuoreeltaan.

Kokeiluun ilmoittautui heti ennakkoon 100 saarelaista. Kokeilusta saatuja kokemuksia hyödynnetään palvelun jatkokehityksessä. Tavoitteena on lisätä myös muiden kirjastojen käyttömahdollisuutta niiden aukioloaikojen ulkopuolella.

Kokeilu vaikuttaa jo alkumetreillään onnistuneelta – kävijöitä kirjaston tiloissa sen aukioloajan ulkopuolella on ollut testiryhmän kokoon nähden hyvinkin runsaasti ja lainauksiakin on tehty vilkkaasti. Kirjaston tiloja on hyödynnetty monipuolisesti, esimerkiksi lapsikuoro on kokoontunut siellä. Lisää tuloksia kokeilun alkuvaiheesta saadaan vuoden vaihteessa.

Helsingin esimerkistä innostuneena on myös Espoossa kokeiltu matkakorttia kirjastokorttina. Tapiolan ja Sellon kirjastoissa alkoi lokakuussa ensimmäisen vaiheen kokeilu, jossa aineistoa voi lainata matkakortilla. Aiemmin keväällä matkakortin soveltuvuutta kirjastokortiksi testattiin Kallion kirjastossa ja Kirjasto 10:ssä. Testijakson tulokset olivat erittäin positiivisia. Sekä käyttäjät että kirjaston työntekijät pitivät kokeilua onnistuneena.

Tähtäimessä kaupunkilaisen kanta-asiakaskortti

Forum Virium Helsinki on edistänyt HSL:n matkakortin käyttämistä tulevaisuudessa laajemmin ”kaupunkilaisen kanta-asiakaskorttina” eri kaupunkipalveluihin, kuten vaikkapa myös sisäänpääsyyn museoihin, uimahalleihin tai kulttuuritapahtumiin. Pienempien pilottien avulla testataan kuinka monen toimijan yhteistyötä vaativa palvelu käytännössä toimii.

Lue lisää: http://www.forumvirium.fi/hankealueet/alykas-kaupunki/kaupunkilaisen-kanta-asiakaskortti

Lisätietoja:
Suomenlinnan kirjaston johtaja Harri Sahavirta, puh. 09 310 85 655
Helsingin kaupunginkirjasto, suunnittelija Antti Pakarinen, puh. 040 334 5622
Forum Virium Helsinki, projektisuunnittelija Susanna Ollila, puh. 040 6722 515
HSL, asiakkuuspäällikkö Sami Jokivirta, puh. 040 506 3259

Forum Virium Helsinki
Forum Virium Helsinki kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. Tavoitteena on synnyttää parempia palveluita ja kasvavaa liiketoimintaa sekä avata yhteyksiä kansainvälisille markkinoille.

Lue myös