Kalasatamasta uudenlainen, älykäs kaupunginosa

Artikkelikuva: Kalasatamasta uudenlainen, älykäs kaupunginosa

Helsingin Kalasatamaan nousee parhaillaan uusi asuinalue, jossa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkirakentamista. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, avointa dataa hyödyntäen.

Näin Kalasatamasta tulee älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Fiksu Kalasatama. Fiksun Kalasataman ytimessä on kaupungin, yritysten ja asukkaiden tekemä yhteistyö. Kokeiluissa hyödynnetään myös avointa dataa. Sillä tarkoitetaan julkishallinnolle, yrityksille, organisaatioille ja yksityishenkilöille kertynyttä jalostamatonta informaatiota, joka on kenen tahansa käytettävissä.

”Fiksusta Kalasatamasta tavoitellaan kehittämisympäristöä, jossa yhdistyvät yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta sekä kaupungin palvelujen kehittäminen. Yritykset ja kaupunki tuovat Fiksuun Kalasatamaan omia hankkeitaan, joita kehitetään, kokeillaan ja ideoidaan yhdessä alueen asukkaiden ja työssäkäyvien kanssa”, kertoo projektinjohtaja Hannu Asikainen Helsingin kaupungilta.

Fiksu Kalasatama -hanke käynnistää kehittämisympäristön

Tämän ja ensi vuoden aikana Kalasatamassa keskitytään toiminnalle keskeisten mallien, rakenteiden ja muiden edellytyksien luomiseen. Forum Virium Helsinki vie hanketta käytännössä eteenpäin kaupungin alihankkijana. Vastuullinen toteuttaja on Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskus.

Fiksussa Kalasatamassa ovat mukana keskeiset toimijat Helsingin kaupunkikonsernista sekä joukko yrityksiä, joilla on kehittämistoimintaa alueella. Tekesillä on käynnissä Fiksu kaupunki -ohjelma, jonka ensimmäinen pilottikohde Fiksu Kalasatama on.  

Kalasataman aluetta rakennetaan aina 2030-luvulle asti. Alueelle tulee muuttamaan 20000 asukasta ja sinne odotetaan syntyvän 8000 työpaikkaa. Tällä hetkellä Kalasatamassa asukasmäärä on noin 1500.

Forum Virium Helsinki rekrytoi Fiksu Kalasatama -hankkeelle projektipäällikön. Hakuaika on 5.9.2013 asti. >> Lue lisää

Lisätietoja:

Forum Virium Helsinki
Kehityspäällikkö Roope Ritvos
roope.ritvos(at)forumvirium.fi
puh. +358 40 466 2161

Lue lisää:

Kalasatama Helsingin kaupungin sivuilla www.kalasatama.fi
Tekesin Fiksu kaupunki –ohjelma www.tekes.fi/ohjelmat/Kaupunki
Tekesin tiedote 28.8.2013: Helsingin Kalasatamaa kehitetään Fiksu kaupunki -ohjelmassa
http://www.forumvirium.fi/lehdistotiedotteet/helsingin-kalasatamaa-kehitetaan-fiksu-kaupunki-ohjelmassa
http://www.tekes.fi/fi/community/Uutiset/404/Uutinen/1325?name=Helsingin+Kalasatamaa+kehitetaan+Fiksu+kaupunki+ohjelmassaFiksu Kalasatama -hanketta esiteltiin Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelman avausseminaarissa 28.8.2013. Tutustu seminaarin esitysmateriaaleihin:
https://tapahtumat.tekes.fi/tapahtuma/fiksukaupunkiavausseminaari

Lue myös