Kalasatamasta tavallista fiksumpi asuinalue

Artikkelikuva: Kalasatamasta tavallista fiksumpi asuinalue

Fiksussa Kalasatamassa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkirakentamista kokeilujen kautta ja avointa dataa hyödyntäen. Tavoitteena on fiksu asuinalue, joka on ekologisesti kestävä, toimii arjessa ja tarjoaa innovatiivisia palveluita ja kokemuksia kaupunkilaisille.

Fiksu Kalasatama -hankevalmistelua vetävä Forum Virium Helsinki onkin järjestänyt useita työpajoja asukkaille, yrityksille  ja Kalastaman alueen kehittäjille ja yhteisöille.

Tiistaina 4.3.2014 ravintola Kellohallissa järjestettiin työpaja, jossa visioitiin yhdessä fiksun Kalasataman tavoitteita ja tarinaa.

Kohti fiksumpaa arkea

Työpajassa pohdittiin pienryhmissä sitä mikä tekee arjesta fiksun ja toisaalta, mikä tekee kaupungista älykkään? Kaupunkilaisten arjessa nousivat esiin vaivattomuus ja joustava liikkuminen. Älykkään kaupungin peruspilareiksi nimettiin osallistaminen, toimivat palvelut, liikkuminen, hallinto, ympäristöystävällisyys ja luonnon läheisyys. Myös käyttäjälähtöisyyden merkitystä korostettiin kaikessa toiminnassa.

Työpajassa ryhmät poimivat Kalasataman kehitysideoista ne, jotka kaupunkilaisten näkökulmasta tuntuivat houkuttelevimmalta. Esiin nousivat yhteiskäyttö ja jakaminen (tyhjät tilat, yhteiskuljetukset) sekä arkea helpottavat palvelut, kuten älytalkkari ja virtuaalilääkärin kaltaiset uudet terveyspalvelut. Lisäksi fiksu kaupunki osallistaa kaupunkilaisia päätöksentekoon ja rohkaisee arjen datan käyttöön palveluiden suunnittelussa.

Osallistujat saivat myös astua rahoittajien saappaisiin ja pohtia, mitkä olisivat Kalastaman alueella houkuttelevimpia kehitysaihioita. Keskusteluissa nousi esiin Kalasatama-kortti, joka mahdollistaisi esimerkiksi autojen ja tavaroiden yhteiskäytön. Myös reaaliaikainen reittiopas, joka tunnistaa ruuhkat ja laskee reitit todellisen liikennetilanteen mukaan, nimettiin houkuttelevaksi investointikohteeksi. Julkisen tilan projekteista innosti katettu puistotie – “Helsinki Highline”.

Työpajan päätteeksi ideoitiin yhdessä sopivaa slogania Kalasatamalle. “Kalasatama on kytköksissä elämään”, “Kalasatama on yhdessä tehty kaupunginosa” ja “Kalasatama on palveluiden paratiisi” ovat esimerkkejä ryhmien ideoista. Moni ehdotuksista korosti Kalasataman alueen yhteisöllisyyttä ja monipuolisia palveluja. Sen sijaan kestävän kehityksen aiheet eivät yllättäen nousseet keskusteluissa kovinkaan vahvasti esille – ehkäpä nykyaikana oletetaan kaiken rakentamisen täyttävän kestävän kehityksen vaatimukset jo lähtökohtaisesti.

Työpajoista ideoita kehitystyöhön

Fiksun Kalasataman hankevalmistelua vetävä projektipäällikkö Veera Mustonen Forum Virium Helsingistä on ollut tyytyväinen työpajojen antiin. ”Uudet palvelut ja arjen sujuvuus nousivat keskusteluissa vahvasti esiin. Huomioimme tämän myös hankesuunnittelussa. Yritämme parhaillaan hankkeistaa lähipalveluihin ja logistiikkaan liittyvää kokonaisuutta. Toisaalta työpajat osoittavat kuinka tärkeä voimavara sekä kaupunkilaiset että erilaiset yritykset ja tutkimuslaitokset ovat kaupungin kehittämisessä” Mustonen jatkaa. Kalasataman Living labissä tullaankin pureutumaan erityisesti siihen, miten saadaan eri tahojen osaaminen ja näkökulmat sujuvasti mukaan suunnitteluun ja kokeiluihin.

Kevään 2014 aikana järjestetään lisää työpajoja Kalastaman alueen asukkaille, yrityksille ja kehittäjille. Työpajojen aiheet liittyvät muuan muassa tulevaisuuden asumisen digitaalisiin ratkaisuihin. Avoimiin työpajoihin voi ilmoittautua osoitteessa fiksukalasatama.fi, josta löytyy myös uutisia Kalasataman alueen tapahtumista ja käynnissä olevista projekteista.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Veera Mustonen
veera.mustonen(at)forumvirium.fi
puh. +358 40 508 4022

Lue myös