Kaksoisälykaupunkihanke FINEST Twins käynnistynyt

Artikkelikuva: Kaksoisälykaupunkihanke FINEST Twins käynnistynyt
FINEST Twins -hankkeella synnytetään ensimmäinen merkittävä valtioiden rajat ylittävä Smart City -innovaatioalusta. Tavoitteena on tuottaa välitöntä kansainvälistä kilpailuetua alueen yrityksille ja tutkimuslaitoksille: luoda näille nopean ja helpon pääsyn kehittää, kokeilla, markkinoida ja todentaa rajat ylittäviä Smart City -tuotteita ja palveluita. Rajat ylittävä innovaatioalusta toimii myös uusien TKI-toimijoiden houkuttelijana alueelle. Digitaalisten sisämarkkinoiden synnyttäminen on yksi keskeisimpiä EU:n Junckerin komission tavoitteita.
 
FINEST Twins -hanke käynnistää ”Smart Twin Cityn” – älykkään kaksoiskaupungin – tutkimus- ja innovaatioyhteistyön. Hankkeessa luodaan Smart City -toimialan yhteinen, rajat ylittävä tutkimus- ja innovaatio-ohjelma, sekä tätä TKI-ohjelmaa koordinoivan innovaatioalustan liiketoimintamalli. Tutkimusohjelman määrittelystä vastaa Aalto-korkeakoulusäätiön EIT Digital ja Tallinnan teknillinen korkeakoulu. Innovaatio-ohjelman määrittelystä vastaa Forum Virium Helsinki ja Tallinnan kauppa- ja viestintäministeriö. 
 
Tutkimus- ja innovaatio-ohjelman teemallisia painotuksia ovat Smart Environment, Smart Mobility ja Smart Living. Teemojen tarkentaminen konkreettisiksi tutkimus- ja innovaatio-ohjelmiksi tapahtuu hankkeessa. Näiden määrittelyn lähtökohtana on EIT Digitalin ja Forum Virium Helsingin aiemmat menestystarinat.
 

 
Hanke on osa kaksivaiheista Euroopan unionin alueiden kehittämisen ohjelmaa. Vuoden mittaisen määrittelyvaiheen jälkeen hankkeen tuloksena oleva TKI-ohjelma ja liiketoimintamalli osallistuvat EU:n rahoituskilpailuun innovaatioalustan käynnistämisen lisärahoituksesta. Tässä kilpailussa EU rahoittaa rajoitettua määrää (eri toimialojen) parhaita rajat ylittäviä innovaatioalustoja noin 20M€ vastinrahoituksella.
 
FINEST Twins -hankkeen projektipäällikkönä Forum Virium Helsingissä toimii Sami Nikula.
 
Partnerit: Tallinnan teknillinen yliopisto (Tallinn University of Technology), Viron elinkeino- ja viestintäministeriö (Estonian Ministry of Economic Affairs and Communication), Forum Virium Helsinki ja Aalto-yliopiston EIT Digital.

Tutustu nyt hankkeen uusiin nettisivuihin osoitteessa http://smarttwincity.eu. Sivuilta löydät ajankohtaiset tapahtumat, hankkeen kuulumiset ja muun informaation.

Lisätietoja:
Sami Nikula, Projektipäällikkö
puh. +358 40 649 5500
sami.nikula(at)forumvirium.fi

 

Lue myös