Forum Virium Helsingin vuoden 2012 huiput

Artikkelikuva: Forum Virium Helsingin vuoden 2012 huiput

Vuosi 2012 oli todellinen avoimen datan läpimurtovuosi: Helsinki Region Infoshare-hanke palkittiin moneen otteeseen julkisten datavarantojen avoimuuden edistäjänä. Designpääkaupunkivuonna 2012 pilotoitiin lukuisia kaupunkilaisten elämää helpottavia sähköisiä palveluja, käyttäjinään joukkoliikenteen matkustajat, ikääntyneet ja päiväkotien lapset.

Palkintojen ja kunniamainintojen vuosi

Palkintoja satoi mainetta niittäneelle Helsinki Region Infoshare -hankkeelle monesta suunnasta. HRI sai paikkatietoalan kunniamaininnan, ja Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen palkitsi Helsinki Region Infosharen vuoden saavutuksena.
 
Kuva Pentti Nisonen
 
Kuva Pentti Nisonen
 
Syyskuussa julkistettin pääkaupunkiseudun data-aineistot kokoavan www.hri.fi -verkkopalvelun uusi versio. Maksutonta julkista tietoa kansalaisten, yritysten, tutkijoiden, median ja kuntien käyttöön tarjoilevassa palvelussa on jo lähes 1000 avoimen datan aineistoa. Yksi suosituimmista on pääkaupunkiseudun palvelukartan data. Se sisältää tiedot kaikista pääkaupunkiseudun julkisista palveluista, puistojen patsaista pullonkeräyspisteisiin, verovirastoista koirapuistoihin. Palvelukartta palkittiinkin marraskuussa  WeGO Awardsilla. Maailmanlaajuisessa kilpailussa palkitaan avoimuutta ja kaupunkilaisten osallisuutta edistäviä palveluja. Palvelukartan avoimet rajapinnat sallivat kenen tahansa luoda tietojen avulla omia sovelluksiaan, kiittelivät palkitsijat.
 
Palkintoja myös jaettiin. Forum Virium Helsingin ja Verkkodemokratiaseuran järjestämään avoimen datan Apps4Finland 2012 –kilpailuun jätettiin 120 tasokasta kilpailutyötä. Avointa dataa hyödyntävien sovellusten voittajaksi nousi näkövammaisten liikkumisen mullistava BlindSquare.
 
Kuva Olli-Pekka Orpo
 
Kuva Olli-Pekka Orpo
 
 
Forum Virium Helsinki oli myös valitsemassa vuoden 2012 parasta mobiilipalvelua. Kilpailun voittajaksi nousi Omegawave, joka tuo huippu-urheilijoiden valmennuksessa käytettävät laboratoriotestit tavallisten urheiluharrastajien älypuhelimiin.
 
Sähköä kaupunkipalveluihin
 
Forum Virium Helsinki oli mukana monissa pilottihankkeissa, joissa testataan uudenlaisia sähköisiä palveluita. Ratikkapysäkkien lähiluettavien tunnisteiden ja oman älypuhelimensa avulla voi toivottaa muille kulkijoille mukavaa matkaa, kommentoida säätä tai vaikkapa etsiä treffiseuraa. Joulukuussa 2012 Helsingin kosketusnäytöllisillä kaupunkinäytöillä esitellään kaupunginkirjaston e-kirjoja. Matkapuhelimellaan ohikulkija voi lainata kirjaston sähkökirjan saman tien.
 
Kuva Susanna Ollilla
 
   
Kuva Susanna Ollilla
 
Myös hyvinvointipalvelut sähköistyvät. Kymmenen Helsingin kotihoidon asiakasta testasi reaaliaikaista videoyhteyttä hoitajaan. Päiväkodeissa on kokeiltu, miten läsnäoloseurannan automatisointi voi säästää turhalta paperityöltä. Vuoden aikana on myös pilotoitu ikäihmisten iPad-sovelluksia, jotka antavat mahdollisuuden menneiden muisteluun ja omien tarinoiden kertomiseen. Koulujen arkea parantamaan kehitetään oppilaiden osallisuutta tukevia palveluja. Code4American jalanjäljissä valittiin Helsinkiin myös ensimmäiset kumppanikoodarit kehittämään julkisia palveluja. Kumppanikoodarit käärivät hihansa vuoden 2013 alussa.
 
Designia ja avointa dataa
 
Forum Virium Helsinki on ollut mukana juuri päättyneen Helsingin designpääkaupunkivuoden tapahtumissa. Kärkenä on ollut tiedon avoimuus, jota on esitelty esimerkiksi HRI:n datakokkien työpajoissa
 
 
Kuva Ruska Kylänen
 

Tiedon visualisointia tehtiin tunnetuksi myös Helsingin katukuvassa. Kahdeksan erilaista visualisointia purkivat monimutkaista tilastodataa helposti sulavaksi ymmärrykseksi esimerkiksi kirjastojen suosikkikirjoista ja kaupunkilaisten liikkumisesta. 
 
 
Kuva Juuso Koponen
 
Myös Stadi.TV oli aktiivisesti mukana World Design Capital 2012 –tapahtumissa. Stadi.TV seurasi tiiviisti lisäksi mm. syksyn kuntavaaleja ja Helsingin kaupunginvaltuuston kokoukset on voinut katsoa suorana lähetyksenä Stadi.TV:n kautta. Forum Virium Helsingin Stadi.TV on yhteisöllinen mediakanava, johon Helsingin seudun asukkaat voivat tuottaa omia sisältöjään. 
 
Datavisualisointeja nähtiin designpääkaupunkivuoden tapahtumien lisäksi syyskuussa avoimen tiedon suurtapahtumassa Open Knowledge Festivalissa. Forum Virium Helsinki tuotti festivaaliviikon yhtenä avainkumppanina paljon sisältöä etenkin tapahtuman Open Cities-osioon. Alansa suurin tapahtuma kokosi Helsinkiin yli 1000 kävijää sadasta eri maasta ja sai paljon näkyvyyttä medioissa. 
 

Verkkoja kutomassa, kasvupolkuja avaamassa
 
Pk-yritysten kasvua vauhdittavaan Kasvuvalmennukseen on osallistunut jo yli 200 yritystä. Vuonna 2012 ohjelmaan valittiin 48 yritystä. Ohjelman yritykset keräsivät markkinoilta pääomasijoituksia 14 miljoonan dollarin verran. 
 
Forum Virium Helsingin koordinoimassa CitySDK-hankkeessa rakennetaan kehittäjätyökaluja uusille sähköisille kaupunkipalveluille. Helsingin, Amsterdamin ja Lissabonin lisäksi CitySDK-hankkeen pilottikaupunkeja ovat Barcelona, Istanbul, Lamia, Manchester ja Rooma. Ideana on, että kaupunkidatan rajapinnat toteutetaan samalla standardilla ympäri EU:ta. Sovelluskehittäjille syntyy oikeaa bisnestä, jos samat sovellukset toimisivat saumattomasti ympäri Eurooppaa. Aiheesta kiinnostui muun muassa The Economist-lehti laajassa artikkelissaan.
 
Kansainvälistä yhteistyötä on lisännyt onnistuneiden hankkeiden lisäksi myös Forum Virium Helsingin toimitusjohtajan Jarmo Eskelisen nimitys toukokuussa laajan European Network of Living Labs-verkoston uudeksi puheenjohtajaksi.
 
Forum Virium Helsinki on tutkitusti kiva kaveri. Kevään kumppanikyselyssä noin 70 prosenttia vastaajista oli joko erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä yhteistyöhön kanssamme. 
 
 
Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyötahoja jo tehdystä yhteistyöstä ja toivotamme menestystä tulevaan vuoteen!
 
 

Teksti: Petja Partanen

Lue myös