D-CENT-hanke polkaistu käyntiin

Artikkelikuva: D-CENT-hanke polkaistu käyntiin
D-CENT tarjoaa kansanliikkeille ja kansalaisjärjestöille digitaalisia työkaluja vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Se on avoin, hajautettu ja epäkaupallinen vaihtoehto, jolla kolmannen sektorin edustajat voivat organisoida toimintaansa. Kevään 2014 aikana kolmessa pilottimaassa on haastateltu käyttäjiä kehitystyön pohjaksi. Maaliskuun puolivälissä hanke lanseerattiin laajemmalle yleisölle Lontoossa.
 
D-CENT on yhteiskäyttöinen osallistumisalusta, joka mahdollistaa julkisen sektorin ja kansalaisten yhteistyön verkossa. Alustaa rakennetaan yhdessä käyttäjien ja sovelluskehittäjien kanssa. Keväällä 2014 käyttäjiä on haastateltu hankkeen pilottimaissa Suomessa, Espanjassa ja Islannissa. Niissä kaikissa on jo käytössä suoran verkkodemokratian työkaluja ja D-CENT:n tiimi halusi saada selville niihin liittyviä aitoja kokemuksia sekä kehitystoiveita ja -tarpeita. Reykjavikiin matkustettiin tammikuussa, Barcelonaan helmikuussa ja Helsinkiin maaliskuussa. D-CENT:n tiimi tapasi paikallisia poliitikkoja, yhteisöjä, aktivisteja ja sovelluskehittäjiä. (Workshopeista voit lukea lisää D-CENT:n blogista.)

 
 
Maaliskuun puolessa välissä järjestettiin D-CENT launch -tilaisuus Lontoossa. Teemana oli Democracy reboot: Re-imagining democracy and currency in Europe. Keskustelua käytiin verkkodemokratian, vaikuttamiseen käytettävien verkkotyökalujen sekä digitaalisten valuuttojen tiimoilta. Tilaisuus houkutteli runsaat sata alan ammattilaista ja osaajaa: tutkijoita, poliitikkoja, demokratiaaktiiveja ja -yhteisöjä sekä sovelluskehittäjiä.
 
Päivän avasi Fabrizio Sestini Euroopan komissiosta. Tämän jälkeen esiteltiin D-CENT:n hanketta tarkemmin, äänessä olivat projektikoordinaattori Francesca Bria sekä kaikki hankkeen seitsemän partneria. Kaksi paneelikeskustelua pureutuivat syvemmin verkkodemokratiaan ja vaikuttamiseen sekä digitaalisiin valuuttoihin. Iltapäivällä yleisö jakautuu kolmeen työryhmään, joissa samoista teemoista keskusteltiin pienemmällä porukalla. Työryhmiä vetivät D-CENT-konsortion jäsenet Jon Kingsbury Nestalta, Denis “Jaromil” Roio Dyne.org:sta ja Harry Halpin World Wide Web Consortiumista.
 
Loppusanoissaan Nestan toimitusjohtaja Geoff Mulgan totesi:
“D-CENT is quite an unusual project in who is involved and in the method it’s applying – iterative, bottom-up and user-driven way of developing things. It is also unusual in having some ways a very radical big picture goal overlaying some pragmatic elements. Various people are sticking their necks out to make this happen. And it’s the job of all of us who are doing D-CENT to make this a success.”
 
 
Linkki tapahtuman Twitter-keskusteluun: #democracyrereboot 
 
Storify-kooste tapahtumasta: http://storify.com/richards1000/democracy-reboot-re-imagining-democracy-and-curren
 

Katso Launch-tilaisuuden videot:

Introduction from D-CENT on Vimeo. Kesto: 00.44.10

Paneelikeskustelu: Rethinking participation and institutional innovation

Panel 1 from D-CENT on Vimeo. Kesto: 01.15.43

Paneelikeskustelu: Future digital currencies

Panel 2 from D-CENT on Vimeo. Kesto: 1:08:01

Verkkodemokratiaa tukemassa
D-CENT on yhteiskäyttöinen osallistumisalusta verkossa. Se tarjoaa digitaalisia työkaluja demokraattiseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Se on hajautettu, avoin alusta, joka kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa. www.dcentproject.eu
 
 

 

Lue myös