Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeessa kehitetään ja kokeillaan uudenlaisia viimeisen kilometrin kevyitä jakeluratkaisuja kaupunkialueilla. Logistiikkaketjua tehostetaan digitalisaation avulla.

Kaupungistuminen on megatrendi kaikkialla maailmassa ja sen seurauksena ihmiset, asunnot ja työpaikat keskittyvät yhä pienemmille alueille kaupungeissa. Samaan aikaan verkkokauppa ja kaupungeissa tapahtuva jakeluliikenne lisääntyvät kiihtyvällä tahdilla.  Muutosten kourissa iso kysymys on, miten kaupunki saadaan edelleen pysymään turvallisena, viihtyisänä ja puhtaana paikkana kaupunkilaisille. 

Kesto, kumppanit ja rahoitus

  • Citylogistiikan uudet ratkaisut on 6Aika-hanke, jota toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki, Turun kaupunki, Turun Ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen liitto Valonia, sekä Tampereen Ammattikorkeakoulu. Hanketta koordinoi Turun kaupunki.
  • Hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2018-2020.
  • Hankkeen kesto on 1.8.2018–31.12.2020.

Joustavampaa arkea ja viihtyvyyttä kaupunkiin

Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeessa etsitään älykkäitä ratkaisuja kaupunkijakelun järjestämiseksi kevyesti ja ympäristöystävällisesti -minimoiden jakeluliikenteen aiheuttamat melu-, päästö- ja ruuhkahaitat. Samalla etsitään kaupunkilaisten arkea helpottavia ratkaisuja, jotta muun muassa verkkokauppaostokset saapuvat asiakkaille silloin, kun asiakkaat itse haluavat – sinne minne asiakkaat itse haluavat. Hankkeen tarkoituksena on siten yhtä lailla tarjota ihmisille joustavampaa arkea – kuin edistää kaupungin pysymistä viihtyisänä, puhtaana ja turvallisena paikkana elää ja olla. Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi etsitään yhteistyössä yritysten kanssa uusia ratkaisuja viimeisen kilometrin jakelun järjestämiseksi.

Nopeita kokeiluja ja avointa dataa

Hankkeessa toteutetaan erilaisia nopeita kokeilua Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Helsingissä pilotoidaan autonomisilla ajoneuvoilla tapahtuvia kuljetuksia ja autokuljetusten korvaamista kevyillä sähköavusteisilla kaksi-, kolme, tai nelipyöräisillä ajoneuvoilla. Turussa pilotoidaan yhteiskäyttöisiä lähijakeluasemia ja pakettien kotiinkuljetusta kevyillä jakeluajoneuvoilla. Tampereella tutkitaan Drone-kuljetusten mahdollisuuksia. Kaikissa piloteissa yrityksiä tuetaan hyödyntämään avoimia ohjelmointirajapintoja eli apeja ja innovaatioalustoja. Citylogistiikan uudet ratkaisut luovat edellytyksiä uudentyyppisille vähähiilisille liiketoimintamalleille lisäten logistiikan ekologista kestävyyttä.

Citylogistiikka-hankkeen verkkosivut: citylogistiikka.fi

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja

Raimo Tengvall

Projektipäällikkö


#citylogistiikka #mobilitylaunchpad #jätkäsaari #smartmobility
puh. +358 40 629 7744
raimo.tengvall(at)forumvirium.fi