Haemme ruokasesonkeja ja raaka-aineita juhlistavia innovatiivisia ruokatapahtumia Helsingin toreille. Kokeilut toteutetaan toreilla syksyn 2024 aikana.

Ruokatapahtuma-kokeiluhaussa toreille etsitään kokeiltavaksi ja kehitettäväksi sesonkituotteisiin keskittyvää ruokatapahtumakonseptia. Kokeilupaikkoina ovat Hakaniemen ja Ylä-Malmin torit ja kumppaneina paikalliset yrittäjät ja ravintoloitsijat.

Haluamme lisätä lähiruokaa toreilla raaka-aineina, annoksina ja jalosteina sekä pidentää torisesonkia ja piristää torikauppaa. Esimerkiksi sienisesonkiin voisi sopia sienitori- tai sieniviikot-tapahtumakonsepti, jossa tuodaan esille metsän antimia ja sienistä valmistettuja tuotteita tai annoksia.

Haemme selkeää tapahtumakonseptia tai tapahtumakonseptisarjaa, jotka ovat sovellettavissa ja siirrettävissä eri toreille. Tapahtumakonsepti voi olla kehitysasteeltaan alussa oleva tai pidemmälle kehittynyt.

Tapahtumakonseptit voivat korostaa esimerkiksi:

  • satokauden kasviksia ja tuotteita
  • paikallisidentiteettiä tai alueen lähiruokatuotteita
  • uutta toritoimijuutta tai olemassa olevien torimyyjien valikoimaa.

Tapahtumakonseptien tulee vastata seuraaviin haasteisiin: 

  • Kuinka raaka-aineet ja ruokasesongit voisivat paremmin näkyä toreilla?
  • Kuinka torit voivat tulevaisuudessa paremmin palvella lähiruoan saatavuutta ja edistää paikallista ruokakulttuuria?
  • Kuinka ruoka-aiheiset tapahtumat torilla voivat toimia yhteisöllisinä tilaisuuksina ja tukea paikallista identiteettiä ja alueellista vetovoimaa?

Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hanke auttaa kokeilujen kehittämisessä ja käynnistämisessä sekä viestinnässä. Lisäksi tapahtumakonseptin tarjoajaa tuetaan osallistujien tavoittamisessa ja kokeilun yhteiskehittämisessä sidosryhmien kanssa. Arvostamme yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Kokeilualueet

Kokeiluohjelma tarjoaa mahdollisuuden testata ruoka-aiheista tapahtumakonseptia aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilut sijoitetaan ensisijaisesti Ylä-Malmin tai Hakaniemen toreille, mutta tapahtumasarjassa sijoituspaikka voi olla muukin Helsingin Kaupunkitilojen hallinnoima tori. Kokeilujen lopullinen sijoituspaikka ja toteutusaika sovitaan yhdessä.

Ylä-Malmin tori

Ylä-Malmin tori sijaitsee kaupunkiuudistusalueella, eli muuttuvan Malmin sydämessä. Paikallisuus ja pienyrittäjyys ovat tärkeitä tekijöitä kaupunginosassa jo ennestään, ja toiveissa onkin, että tori toisi näitä asioita tulevaisuudessa esiin entistä paremmin. Malmilla on potentiaalia palvella persoonallista Helsinkiä etsiviä vaikka kuinka kaukaa asti. Tutustu Ylä-Malmin toriin täältä.

Hakaniemen tori

Hakaniementori sijaitsee vauhdilla kehittyvässä ja hyvin liikennöidyssä kohdassa kaupunkia. Tori ja sen tunnelma on helsinkiläinen klassikko perinteisine torikojuineen, maalaismarkkinoineen ja työväen vappujuhlineen. Yhdessä viereisen hallin kanssa tori muodostaa ainutlaatuisen palveluiden ja raaka-aineiden hankintapaikan. Tällä torilla on tulevaisuudessakin tarkoitus vaalia ja kehittää aktiivista torielämää ja torikauppaa sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tutustu Hakaniemen toriin täältä.

Kokeilun budjetti

Tarjouskilpailun kokonaisbudjetti on enintään 30 000 euroa (alv 0 %). Yhden kokeilun hinta on korkeintaan 15 000 euroa (alv 0%). 

Kuka voi osallistua?

Avoimella tarjouspyynnöllä etsitään 1–3 kokeilua, jotka vastaavat edellä kuvattuihin haasteisiin. Kokeiluun voi osallistua kuka tahansa taloudellista toimintaa harjoittava toimija, jolla on voimassa oleva eurooppalainen Y-tunnus. Taloudellista toimintaa on kaikki toiminta, jossa tavaroita tai palveluja tarjotaan markkinoilla.

Haun aikataulu ja toteutus

Jätä tarjous 20.5.2024 mennessä. Valinnat tehdään 27.5.2024 mennessä. Kokeilut toteutetaan toreilla syksyn 2024 aikana. Kokeilujen lopullinen sijoituspaikka sovitaan yhdessä Helsingin Kaupunkitilojen kanssa. Tapahtumien kesto riippuu ratkaisun luonteesta.

Infotilaisuus ja kysymykset

Tarjousaikana on mahdollista esittää kysymyksiä. Tarjouspyyntöä koskevat kysymykset voi lähettää 6.5.2024 mennessä kirjallisesti osoitteeseen olivia.fokeerah@forumvirium.fi (viestin otsikoksi kirjataan “Urban&Local-kokeiluohjelma”). Esitetyt kysymykset ja niiden vastaukset julkaistaan erillisellä dokumentilla tällä sivulla.

Kokeiluohjelmasta järjestetään infotilaisuus maanantaina 6.5.2024 klo 14–15.00. Tule kuulolle ja kysy lisää kokeiluhausta!

Tarjousten arviointi ja valinta

Tarjouspyyntö sisältää kuvauksen haun kohteista, hakumenettelystä ja arviointikriteereistä. Tarjoukset jätetään lomakkeella, joka on auki 20.5.2024 klo 16 saakka. Hakuohjeet opastavat tarjouksen tekemiseen.

Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeessa kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja hankekumppaneina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho liiketalousopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Kuva: Beatrice Bucht / Helsingin kuvapankki

Lisätietoa

Projektisuunnittelija Olivia Fokeerah

Olivia Fokeerah
Projektisuunnittelija
+358 41 318 1111
olivia.fokeerah@forumvirium.fi

Projektipäällikkö Roosa Halonen

Roosa Halonen
Projektipäällikkö
+358 40 158 1400
roosa.halonen@forumvirium.fi