D-CENT-pilotti tuo verkkodemokratian osaksi Helsingin päätöksentekoa

Artikkelikuva: D-CENT-pilotti tuo verkkodemokratian osaksi Helsingin päätöksentekoa
Suomalainen pilottihanke niputtaa kansalaisaktiivin sähköiset työkalut yhteen pakettiin. Uudenlaisia verkkodemokratiatyökaluja testataan Helsingin kaupungin päätöksenteossa ja kansalaisaloitteiden laatimisessa joukkovoimin. 
 
Pilottivaiheeseen edennyt EU:n D-CENT-hanke kehittää seuraavan sukupolven verkkodemokratian työkaluja Helsingissä, Barcelonassa ja Reykjavikissa. Helsingin pilottihankkeissa testataan työkalupakkia, joilla aktiiviset kansalaiset voivat organisoitua ryhmiksi ja ajaa asiaansa kunnallisen päätöksenteon rattaissa. 
 
”On paljon kansalaisliikkeitä, jotka syntyvät verkkoympäristössä. D-CENT luo työkaluja niiden organisoitumista helpottamaan”, kertoo hankkeen demokratia-asiantuntija Joonas Pekkanen Forum Virium Helsingistä.
 
Suomessa Facebook on toiminut monen kansalaisjärjestön viestintä- ja keskustelukanavana. D-CENT-työkalut lupaavat tehdä organisoitumisesta pykälän helpompaa.
 
”Emme aio korvata Facebookia, mutta sillä on rajoitteensa. Nykyiset sosiaalisen median kanavat taipuvat huonosti esimerkiksi hajallaan olevien ryhmien päätöksentekoon”, Pekkanen toteaa.
 
 
D-CENT -hanke niputtaa kansalaisaloitteen ajajien tarvitsemat dokumentinhallinta-, projektinjohto-, viestintä- ja äänestystyökalut yhdeksi kokonaisuudeksi. 
 
Avoin ministeriö ja Helsingin kaupunki etujoukoissa
 
Yksi projektinhallinta- ja äänestystyökaluja kaipaavista kansalaisjärjestöistä on vapaaehtoisvoimin toimiva Avoin ministeriö, joka on jo parin vuoden ajan auttanut kansalaisia lain laadinnassa. Vuonna 2012 perustuslakiin lisätty kansalaisaloite takaa jokaiselle Suomen kansalaiselle oikeuden saada lakialoitteensa eduskunnan käsiteltäväksi. Ehtona on, että saa hankkeensa taakse vähintään 50 000 äänioikeutettua. 
 
Avoin ministeriö -hankkeen puuhamiehenä toiminut Joonas Pekkanen ollut sorvaamassa esimerkiksi tekijänoikeuslain muuttamiseen ja tasa-arvoiseen avioliittolakiin tähdänneitä lakialoitteita. Lakialoitteen joukkokirjoittaminen ja yli 50 000 kannattajan kerääminen on tuonut kullanarvoista kokemusta sähköisistä työkaluista. 
 
”Dokumenttien hallintaan olemme käyttäneet Google-dokumentteja, viestintään Twitteriä, Facebookia ja verkkosivuja”, Pekkanen kertoo.
 
Yksittäisten työkalujen käyttöönotto vie kuitenkin aikaa ja tietoja joutuu siirtämään järjestelmästä toiseen käsin. D-CENT-hanke pilotoi, miten avoimen lähdekoodin työkaluista saadaan valmis, toimiva paketti verkkodemokratiayhteisön pystyttämiseksi.  
 
Toinen pilottikohde on Helsingin kaupungin päätöksenteko. 
 
”Hyödynnämme samoja työkaluja, mutta lisäksi voit tilata ilmoituksen, kun kaupunginvaltuusto tai lautakunnat käsittelevät kiinnostuksesi kohteita, esimerkiksi koirapuistoihin tai omaan asuinalueeseesi liittyvät asioita.”
 
Kun kiinnostava aihe sattuu kohdalle, voi ryhtyä toimiin. 
 
”Voit perustaa ryhmän, joka pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon. Porukalla voi miettiä mikä olisi tehokkain tapa  edistää – tai vastustaa – hanketta.”
 
D-CENT -työkaluilla voi luoda joukolla esimerkiksi tietopyynnön virkamiehille, laatia kirjeen valtuutetuille, lehdistötiedotteen tai käynnistää nimien keruun kuntalaisaloitteeseen. 
 
Ketterä softaprojekti
 
D-CENT on pohjimmiltaan kohtuullisen haastava Open Source -softaprojekti. Kukaan ei ole aiemmin yrittänyt niputtaa ilmaisia verkkotyökaluja kansalaisjärjestöjä palvelevaksi paketiksi. 
 
”Teemme tätä ketterän kehityksen menetelmin, vaihe vaiheelta: ensin joku pikku juttu, ja katsotaan miten se toimii.”
 
Suomessa koodaustyön tuloksiin pääsee tutustumaan ensimmäistä kertaa 8.12.2014. Tuolloin järjestetään kaikille avoin workshop, jossa testataan senhetkistä versiota työkaluista ja suunnitella tulevaa kehitystä. 
 
Helsingin pilotin tuloksia odotetaan myös Espanjassa. Siellä nähtiin keväällä 2014 osoitus verkkodemokratian voimasta. Espanjalainen Podemos-puolue saavutti eurovaaleissa viisi paikkaa ja sai 8 prosenttia kaikista äänistä. Vain 100 päivän ikäinen puolue organisoitui internetin välityksellä.
 
”Tarkoituksena on tarjota Espanjassa D-CENT-työkalut Podemoksen ja muiden kansanliikkeiden käyttöön”, Joonas Pekkanen kertoo.
 
Joonas Pekkasella on kovat odotukset uudenlaiselle demokratialle. Hän toivoo, että pilottihanke on muuttamassa päätöksenteon prosesseja niin, että kansalaisten osallistuminen helpottuu. 
 
”Se voisi palauttaa ihmisten luottamuksen politiikkaan.”
 
 
 
Julkishallinnossakin olisi tarvetta D-CENT-hankkeessa kehitettäville helppokäyttöisille digityökaluille, arvelee Joonas Pekkanen. Ministeriöiden koordinoimien hankkeiden dokumentit ovat lukittuna virkamiesten kovalevylle, ja viestintä tapahtuu usein satojen viestien mittaisissa sähköpostiketjuissa.
 
 
D-CENT
Kansalaisten osallistumisalusta D-CENT (Decentralised Citizens ENgagement Technologies) tarjoaa kansanliikkeille ja kansalaisjärjestöille digitaalisia työkaluja vaikuttamiseen ja osallistumiseen. Se on avoin, hajautettu ja epäkaupallinen vaihtoehto, jolla kolmannen sektorin edustajat voivat organisoida toimintaansa. http://dcentproject.eu
 
Lue lisää D-CENT-projektista julkaisustamme sivuilta 28-29.
 
Kirjoittaja: Petja Partanen, Viestintäyhtiö Tarinatakomo

 

Lue myös