Yhteentoimivuudella säästöjä ja bisnestä

Artikkelikuva: Yhteentoimivuudella säästöjä ja bisnestä
Forum Virium Helsingin kaupunkikehityksen näkökulma on vahvasti kansainvälinen. Kaupunkien ympäri maailmaa kannattaa rakentaa palveluja yhdessä, ja yhteisille alustoille.
 
Jos ohjelmistoyritys rakentaa toimivan digitaalisen asiointipalvelun kaupunkilaisille, syntyy pientä bisnestä. Mutta jos 100 kaupunkia käyttää samaa palvelua, on kyseessä menestystarina. Monistettavuuden edellytys on, että palvelun siirtäminen kaupungista toiseen ei ole kohtuuttoman vaikeaa.
 
”Kaupungit eivät ole kehittäneet kovin paljoa yhteisiä toimintamalleja”, Jarmo Eskelinen toteaa.
 
Forum Virium Helsinki panostaa vahvasti kansainväliseen yhteistyöhön, jotta kehityksen suunta saataisiin käännettyä. Esimerkiksi Helsingin Ahjo-päätöksentekojärjestelmän avoin datarajapinta on hieno saavutus. Vielä hienompaa olisi, jos sama rajapinta, ja samat kännykkäpalvelut, toimisivat kaupungeissa ympäri Eurooppaa. Tästä seuraa huimia liiketoimintamahdollisuuksia.
 
”Helsingissä on 500 000 asukasta, Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa 1,5 miljoonaa”, Jarmo Eskelinen muistuttaa.
 
Nämä ovat vielä pieniä käyttäjämääriä digitaalisten kaupunkipalvelujen kehittäjille. Mutta kun rajapintojen standardointi etenee Forum Virium Helsingin kansainvälisissä hankkeissa, voivat luvut kasvaa huimasti.
 
Kaupunkien tarpeet ovat pitkälti yhteisiä. Kun tärkeimmät tietoaineistot avataan samalla tavalla, toimivat samat sovellukset joka paikassa. Esimerkiksi Helsingin Open Ahjo -päätöksentekorajapinnasta voisi ottaa mallia kaupunkeihin ympäri maailmaa. Tätä mieltä on esimerkiksi Open Knowledge Finland -yhdistys, joka aikoo tehdä kaupunkien päätösdatan rajapinnasta vientituotteen.
 
”Se voisi olla standardi tapa jakaa kaupunkien päätöksentekoa missä tahansa päin maailmaa”, Antti Poikola Open Knowledge Finlandista visioi. 
 
 
Helsinki Region Infoshare -palvelu palkittiin EU:n julkishallinnon innovaatiokilpailussa.
Palkintosumma oli 100 000 euroa. Palkintorahoilla kehitetään palvelua edelleen ja edistetään
kaupunkilaisten tiedonsaatia kaupunkien päätöksenteosta. Kuva ©Euroopan unioni
 
 
Helsinki loistaa älyllään
 
Kun Euroopan parlamentti julkisti alkuvuodesta 2014 tutkimuksen 468 Euroopan Smart City -hankkeesta, moni hieraisi silmiään. Helsinki sijoittui älykkäiden kaupunkien kuuden kärkeen, yhdessä Amsterdamin, Barcelonan, Kööpenhaminan, Manchesterin ja Wienin kanssa.
 
Kaupungin johdolle tulos ei ollut yllätys. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kertoo, että eurooppalaisia kollegoita tavatessa asia käy selväksi viimeistään, kun hän esittelee Helsingin asiakirjoja kännykkänsä Ahjo Explorer -sovelluksesta.
 
”Helsinki on toimiva ja fiksu kaupunki”, apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä vahvistaa.
 
Toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen on hänkin samoilla linjoilla.
 
”Usein unohtuu, että aika moni asia on Helsingissä todella hyvin. Joka ikisen kaupungin maailmassa väitetään olevan jäykkä, byrokraattinen ja kankea organisaatio. Mutta joku siinä joukossa on vähän vähemmän kankea”, Eskelinen pohtii.
 
Millä eväillä Helsinki nousi älykkäiden kaupunkien kärkeen? Monet Forum Virium Helsingin hankkeet saivat tutkimuksessa suitsutusta. Helsinki Region Infosharepalvelua kehutaan uraauurtavaksi palveluksi avoimen kaupunkidatan saralla. Myös kaupungin päätöksenteon avaaminen ja kehittäjäyhteisöportaali dev.hel.fi saivat kehuja. 
 
Helsinki pärjäsi Euroopan parlamentin Smart City -tutkimuksessa
ansioillaan tiedon avoimuudessa. Kuva 
©Sakke Somerma, Visit Helsinki

 

 
 
Forum Virium Helsingin kansainväliset verkostot
 
 
European Network of Living Labs 
 
European Network of Living Labs ENoLL on vuonna 2006 perustettu verkosto, joka kokoaa eri maiden innovaatioyhteisöt saman katon alle. Vuonna 2013 verkosto kasvoi 25 uudella jäsenellä. Joukossa oli runsaasti myös Euroopan ulkopuolisia organisaatioita. Yhteensä ENoLL:ssa on mukana jo yli 300 living labia ympäri maailmaa. Joukossa on runsaasti myös Euroopan ulkopuolisia organisaatioita. 
 
Forum Virium Helsinki on yksi verkoston perustajajäsenistä. Toimitusjohtaja Jarmo Eskelinen toimii sekä verkoston presidenttinä että yhdistyksen puheenjohtajana.
 
 
 
EBN-verkosto

 
EBN (European Business & Innovation Centre Network) on eurooppalainen, innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä tukevien business- ja innovaatiokeskusten yhteenliittymä. Forum Virium Helsinki liittyi mukaan vuonna 2013. Vuonna 1984 perustetussa EBN-verkostossa on yli 200 jäsentä.
 
EBN tarjoaa jäsenilleen tietoa kansainvälisistä hankkeista ja ohjelmista. Se auttaa yrityksiä kansainvälisen yhteistyön ja hanketoiminnan käynnistämisessä. Lisäksi verkosto on yritysten edunvalvoja. Se järjestää tapahtumia ja edistää perhaiden tomintatapojen leviämistä jäsenistön kesken. 
 
 
EIT Digital
 
Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT on EU:n teknologian tutkimuksen huippuyksikkö. EIT Digital toimii seitsemässä Euroopan kaupungissa. Sen tavoitteena on synnyttää dynaaminen eurooppalainen ICT-alan ekosysteemi sekä Piilaakson kaltainen uusien ideoiden markkina- ja testauspaikka.
 
Otaniemessä toimiva EIT Digitalin Helsingin yksikön perustajajäseniä ovat Nokia, VTT ja Aalto-yliopisto. Helsingin painopisteitä ovat älykkäät tilat, palvelumuotoilu, Green ICT & kestävä kehitys sekä hyvinvointi.
Forum Virium Helsinki on verkoston affiliate-kumppani.
 

 
 
Open Knowledge Finland
 
Open Knowledge -verkosto on vuonna 2004 perustettu tiedon ja datavarantojen avoimuuden puolesta puhuva kansalaisjärjestö. Open Knowledge järjestää muun muassa maailman suurimman avoimen tiedon tapahtuman Open Knowledge Festivalin, jonka Helsinki isännöi vuonna 2012.
 
Forum Virium Helsingin hankkeet tekevät tiivistä yhteistyötä verkoston Suomen osaston Open Knowledge Finlandin kanssa. Helsinki Region Infosharen EU:n innovaatiokilpailussa voittamaa 100 000 euron palkintorahaa jaetaan OKFFI:n koordinoimalla DataDemorahoituksella avoimen datan ideoihin ja hankkeisiin. Open Knowledge Finland on yksi Apps4Finland-kilpailun järjestäjistä.
 
 

Teksti: Petja Partanen, Tarinatakomo

Juttu on julkaistu osana Forum Virium Helsingin Avointa kaupunkia rakentamassa -julkaisua
>> Lue lisää

 

Lue myös