Tekoälyllä ja datalla ratkaisuja Helsingin kunnossapitoon

Artikkelikuva: Tekoälyllä ja datalla ratkaisuja Helsingin kunnossapitoon

Kaupungit tuottavat arkisen toimintansa sivutuotteena raakadataa, jonka hyödyntämisessä piilee lukemattomia mahdollisuuksia. StreetReboot-kisassa Stara etsi innovaatioita hyötyajoneuvojen käytön tehostamiseksi. Lisäksi kisa toimi koelaboratoriona kaupungin tietovarantojen avaamiselle ja uudenlaiselle yhteistyölle dataosaajien kanssa.

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran ensimmäisessä StreetReboot-hackathonissa jalostettiin hyötyajoneuvojen tuottamaa dataa sekä Helsingin kaupungin avointa dataa. Innovaatiokilpailun voitti Team Karttis. Karttakeskuksen tiimin kehittämä Apuri ehdottaa optimoituja ajoreittejä talvikunnossapitoon.

Team Karttiksen Apuri-palvelu yhdistelee keli- ja työtietoja sekä tietoa katujen hoitoluokituksesta ja siihen voidaan liittää myös koneoppimista ja tekoälyä. Voittanut tiimi kehittää jatkossa palvelua yhteistyössä Staran kanssa 20 000 euron pilottiprojektina Kalasatamassa talvella 2017–2018.

Huoltoajoneuvot keräävät dataa

Kilpailussa oli käytössä valtavasti dataa. Staran hyötyajoneuvoista kerätään työsuoritus- ja reittitietoja. Käytössä oli myös tietoa esimerkiksi älyroskiksista ja polttoainesäiliöistä. Yhdistettynä lukuisiin nyt jo avoimiin lähteisiin: esimerkiksi sää-, kartta- ja paikkatietoihin, liikenne-, rakentamis-, kiinteistö- ja asumistietoihin, sekä vaikka ulkoilu-, liikunta- ja kulttuuridataan.

Innovaatiokilpailu StreetReboot liittyy kokonaisuuteen, jolla Helsingistä rakennetaan entistä monipuolisemmin älykästä kaupunkia. Kaupungin tavoitteena on massadatan avulla paitsi parantaa kaupungin palveluja, myös luoda yrityksille uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisen paikkoja. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke on osa Suomen kuuden suuren kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään avoimia ja älykkäitä palveluja.

Lue myös