Nyt tarjolla: Avoin data, teknologioita ja tukea tulevaisuuden kaupunkiratkaisuihin

Forum Virium rakentaa avointa ekosysteemiä, jossa monimuotoinen toimijajoukko luo uusia kaupunkipalveluja ja liiketoimintaa. Tältä sivulta löydät avoimesti lisensoidut, kokeilutoiminnassamme syntyneet aineistot, avoimen lähdekoodin ohjelmistokomponentteja, tietoa yhteystarjoomaasta sekä tukipalveluistamme, jotka ovat kaikki vapaasti hyödynnettävissäsi lisenssien ja käyttöehtojen puitteissa. Tee näistä yrityksellesi bisnestä, ota etunojaa uusiin teknologioihin tai rakenna helsinkiläisiä hyödyttävä ratkaisu. Löydä avoin data ja kehitä kanssamme Helsinkiä.

Avoin data ratkaisujen raaka-aineeksi

Oli mielessäsi uusi sovellus tai tai tarvitset dataa algoritmien kouluttamiseen tai paremman ymmärryksen rakentamiseen, on käyttöösi tarjolla monenlaisia aineistoja. Kaupungin avoin data löytyy osoitteesta hri.fi.

Forum Viriumin hankkeissa tehtyjen datankeruukokeilujen aineistoihin (muun muassa melu, ilmanlaatu, kävijälaskenta) voit tutustua Vekotinverstaan sivulta löytyvien linkkien kautta: https://vekotinverstas.fi/datankerayskokeilut/

Reaaliaikaisen datan demo

Alla on reaaliaikainen esimerkki IoT-sensoreiden tuottamasta datasta visualisoituna Grafana-palvelussa.

Yhtenevät ohjelmointirajapinnat ja avoin data

Ohjelmointirajapinta (Application Programming Interface, API) sanelee tavan, jolla ohjelmisto tarjoaa tietoa tai palveluita sovelluksille tai muille tietojärjestelmille. Avoimessa rajapinnassa kaikki ominaisuudet ovat julkisia ja hyödynnettävissä ilman rajoituksia. Uskomme yhteisen kaupunkimarkkinan rakentamiseen rajapintojen avulla ja olemme siksi edistäneet rajapintojen yhtenäistämistä muun muassa CitySDK-, 6Aika Avoin data ja rajapinnat-, SynchroniCity ja MySMARTLife-hankkeissa. Löydä luotujen rajapintamäärittelyjen ja referenssitoteutusten hyödyt:

Avoimen lähdekoodin hyödyt

Avoin lähdekoodi tuo parhaimmillaan kaupungeille monia hyötyjä: mahdollisuuden ratkaisujen yhteiskehittämiseen ja uudelleen käyttöön sekä vähentää riskiä toimittajaloukkoon. Hankkeissamme kehitetyt ratkaisut toteutetaan pääasiassa avoimena lähdekoodina. Koodin lisäksi jaamme myös esimerkiksi palvelumuotoilun suunnitteluaineiston joka tukee muita hankkeita. _:

Esimerkkejä datan visualisoinneista

Kehitä yrityksesi IoT-osaamista Vekotinverstaalla

Vekotinverstas on kaikille avoin työpaja, jossa yrityksesi voi kokeilla ja rakentaa erilaisia esineiden internetin sovelluksia ja laitteita asiantuntijan opastuksella. Kaapelitehtaalla sijaitsevalla Vekotinverstaalla järjestetään maksuttomia työpajoja ja tapahtumia, joissa on mahdollisuus tutustua käytännössä IoT-laitteisiin ja niiden toimintaan. Vekotinverstaan toiminnasta vastaavat Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki ja Kaapelitehdas.

Vekotinverstaalla voit tutustua IoT-teknologiaan osallistumalla kerran kuussa järjestettäviin työpajoihin tai tulemalla käymään verstaalla. Kevään aikana luvassa työpajoja muun muassa äänisensori- ja LoRaWAN-verkkoteknologiasta. Otamme mielellämme yrityksiltä vastaan ehdotuksia tulevien työpajojen teemoista. Yrityksille Vekotinverstas tarjoaa mahdollisuuden tuoda laitteitaan tai uusia palveluitaan kokeiltavaksi. Yritykset voivat myös järjestää teknologioihinsa liittyen yhteiskehittämistyöpajoja tai koulutuksia, joihin voidaan kutsua Vekotinverstaan ja Forum Virium Helsingin verkostojen kautta osallistujiksi kehittäjiä, startup-yrityksiä, opiskelijoita tai kaupunkilaisia.

Tutustu Vekotinverstaaseen: https://vekotinverstas.fi

Liikkeelle uuden verkkotarjooman kanssa

Kansainvälinen dataliikenne kasvaa valtavasti kun yhä useampi laite kytkeytyy esineiden internetiin. Lora-verkko mahdollistaa edulliset pitkän kantaman yhteydet IoT-laitteille kaupungeissa ja maaseudulla. LoRa käyttää lisenssivapaata radiotaajuutta, joka on Euroopassa 868 MHz. Forum Viriumilla on tuhannen laitteen sopimus Suomen verkkopalvelua tarjoavan Digitan kanssa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Aapo Ristaan.

5G-verkko tarjoaa yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia toimialasta riippumatta. Siitä hyötyvät kaikki yritykset, joiden palvelu- tai tuotantoketjussa nähdään syntyvän lisäarvoa tai tehostamismahdollisuuksia kasvavasta tiedonsiirtokapasiteetista, minimaalisesta viiveestä, yhteyden luotettavuudesta sekä kyvystä kasvattaa laitekantaa ja vähentää verkottuneiden laitteiden energiankulutusta. Jos haluat päästä testaamaan 5G-verkkoa, ota yhteyttä Eero Jaloon.

Nopeasti alkuun 5G-kehityksessä

Hyödynnä UrbanSense avoin 5G-innovaatioalustan tarjoamat kokeilumahdollisuudet, käyttötapauksia luotaavat yhteiskehittämispajat, sparraus ja teknologian mahdollisuuksia avaavat työpajat!

Lue lisää UrbanSense 5G-innovaatioalustasta ja osallistu

Lisätietoja

Eero Jalo

Projektipäällikkö


#urbansense
puh. +358 40 501 3223
eero.jalo(at)forumvirium.fi

Aapo Rista

Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija


#API #rajapinnat #6Aika
puh. +358 40 674 0440 aapo.rista(at)forumvirium.fi