Hyödynnä dataratkaisumme!
Data on mukana kaikissa Forum Virium Helsingin älykaupunkiprojekteissa. Kehitämme uusia tapoja kerätä ja hyödyntää kaupunkidataa yhdessä Helsingin kaupungin, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa.
Helsingin kaupungin menestyksekäs avoin data lähti kymmenen vuotta sitten liikkeelle yhteisestä kehitysprojektistamme. Helsingin Varaamo-tilavarauspalvelu ja LinkedEvents-ohjelmapalvelu toimivat hankkeissamme harmonisoitujen rajapintojen ansioista. Olimme kehittämässä Reittiopasta, jonka avoimelle koodille on nyt rakennettu reittipalvelut Viroon ja Portugaliin. 2020-luvulla kehitämme koko Euroopan Unionin laajuista data-alustaa Urban Open Platformia. Sinne voidaan tarvittaessa kerätä vaikka koko maanosan liikennetieto.
Autamme yrityksiä kehittämään ja pilotoimaan dataan perustuvia kaupunkipalveluita. Helsingin ja muiden kaupunkien kehittäjille sekä työntekijöille tarjoamme sparrausta sekä oppaita. Tiedeyhteisön kanssa haemme mieluusti uusia data-aiheisia EU-projekteja. Tutustu yhteistyömahdollisuuksiin täällä!
Projekteissamme syntyy paljon laadukasta dataa. Olemme keränneet sen tälle sivulle. Kaikki data on avointa ja vapaasti käytettävissäsi. Hyödynnä datatarjontamme!
Avoin data ratkaisujen raaka-aineeksi
Oli mielessäsi uusi sovellus tai tai tarvitset dataa algoritmien kouluttamiseen tai paremman ymmärryksen rakentamiseen, on käyttöösi tarjolla monenlaisia aineistoja. Kaupungin avoin data löytyy osoitteesta hri.fi.
Forum Viriumin hankkeissa tehtyjen datankeruukokeilujen melu-, ilmanlaatu ja kävijälaskenta-aineistoihin voit tutustua Vekotinverstaan sivulla.
Reaaliaikaisen datan demo
Alla on reaaliaikainen esimerkki IoT-sensoreiden tuottamasta datasta visualisoituna Grafana-palvelussa.
Yhtenevät ohjelmointirajapinnat ja avoin data
Ohjelmointirajapinta (Application Programming Interface, API) sanelee tavan, jolla ohjelmisto tarjoaa tietoa tai palveluita sovelluksille tai muille tietojärjestelmille. Avoimessa rajapinnassa kaikki ominaisuudet ovat julkisia ja hyödynnettävissä ilman rajoituksia. Uskomme yhteisen kaupunkimarkkinan rakentamiseen rajapintojen avulla ja olemme siksi edistäneet rajapintojen yhtenäistämistä muun muassa CitySDK-, 6Aika Avoin data ja rajapinnat-, SynchroniCity ja MySMARTLife-hankkeissa. Löydä luotujen rajapintamäärittelyjen ja referenssitoteutusten hyödyt:
- Avoin palauterajapinta kaupungeille (Open311):
Tarjoaa helpon kanavan antaa palautetta kaupungille ja seurata palautteen etenemistä.
6Aika palauterajapinnan määritelmä: https://github.com/6aika/api-palaute
6Aika palauterajapinnan avoin toteutus: https://github.com/6aika/issue-reporting
Helsingin rajapinta: https://dev.hel.fi/apis/open311/ - Avoin tapahtumarajapinta LinkedEvents:
Helpottaa tapahtumien löytämistä tarjoamalla tapahtumatiedot yhtenäisessä formaatissa.
6Aika Linked events määritelmä: https://github.com/6aika/api-linked-events
6Aika Linked events avoin toteutus: https://github.com/6aika/linkedevents
Helsingin rajapinta: https://api.hel.fi/linkedevents/v1/ - Avoin tilavarausrajapinta Varaamo:
Helsingin rajapinta: https://dev.hel.fi/apis/respa/
6Aika resurssienvarausrajapinnan määritelmä: https://github.com/6aika/api-resurssienvaraus
Helsingin rajapinta: https://dev.hel.fi/apis/respa/ - Avoin rajapinta kaupungin päätöksiin:
Lisää kaupungin päätösten näkyvyyttä tarjoamalla datan rakenteisessa ja yhdenmukaisessa muodossa.
6Aika päätösrajapinnan määritelmä: https://github.com/6aika/api-paatos
6Aika päätösrajapinnan avoin toteutus: https://github.com/6aika/paatos
Helsingin rajapinta: https://dev.hel.fi/paatokset/v1/
Kuvaus: https://dev.hel.fi/apis/openahjo - NGSI: https://ngsi.fvh.fi/v2/
NGSI on FIWARE:n datamallille luotu informaatiomalli, joka yksinkertaisimmillaan muodostuu entiteeteistä ja attribuuteista. Mallilla on kaksi käyttöliittymää tiedon välitystä varten: NGSI-10, joka välittää entiteettien arvonmuutokset (attributes) ja NGSI-9, joka välittää datan saatavuuden datantuottajan mukaan. Dokumentointi. - Jätkäsaaren rajapinnat:
Jätkäsaaren liikkumislaboratorioon liittyvien avoimen datan ja avointen rajapintojen luettelo ja kehittämisen tiekartta.
https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/los_2017-3.pdf
Avoimen lähdekoodin hyödyt
Avoin lähdekoodi tuo parhaimmillaan kaupungeille monia hyötyjä: mahdollisuuden ratkaisujen yhteiskehittämiseen ja uudelleen käyttöön sekä vähentää riskiä toimittajaloukkoon. Hankkeissamme kehitetyt ratkaisut toteutetaan pääasiassa avoimena lähdekoodina. Koodin lisäksi jaamme myös esimerkiksi palvelumuotoilun suunnitteluaineiston joka tukee muita hankkeita. _:
- IoT-työpaja Vekotinverstaan lähdekoodit: https://github.com/VekotinVerstas
- LoRaWAN-ilmanlaatusensorin lähdekoodi:
https://github.com/VekotinVerstas/AQLoRaBurk - Koodi DIY-sensoreiden ohjelmoimiselle: https://github.com/VekotinVerstas/DemoSensor
- Bändikämppien ilmanlaatua mittaavan ratkaisun koodi: https://github.com/VekotinVerstas/Co2TTGO
- NetCDF 2 NGSI v2 https://github.com/Metatavu/enfuser-ngsi
Wrapperin avulla voi hakea Ilmatieteenlaitoksen kehittämän Enfuser-mallin antaman ilmanlaatu-arvon yksittäiselle sijainnille. - Sensoridatan luvitukseen liittyvä palvelu ja React -sovellus:
https://github.com/VekotinVerstas/SenseHel - SensorThings -datastriimien omistajuuteen liittyvä palvelu:
https://github.com/VekotinVerstas/DataHubHel
Esimerkkejä datan visualisoinneista

Liikkeelle uuden verkkotarjooman kanssa
Kansainvälinen dataliikenne kasvaa valtavasti kun yhä useampi laite kytkeytyy esineiden internetiin. Lora-verkko mahdollistaa edulliset pitkän kantaman yhteydet IoT-laitteille kaupungeissa ja maaseudulla. LoRa käyttää lisenssivapaata radiotaajuutta, joka on Euroopassa 868 MHz. Forum Viriumilla on tuhannen laitteen sopimus Suomen verkkopalvelua tarjoavan Digitan kanssa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Aapo Ristaan.
5G-verkko tarjoaa yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia toimialasta riippumatta. Siitä hyötyvät kaikki yritykset, joiden palvelu- tai tuotantoketjussa nähdään syntyvän lisäarvoa tai tehostamismahdollisuuksia kasvavasta tiedonsiirtokapasiteetista, minimaalisesta viiveestä, yhteyden luotettavuudesta sekä kyvystä kasvattaa laitekantaa ja vähentää verkottuneiden laitteiden energiankulutusta. Jos haluat päästä testaamaan 5G-verkkoa, ota yhteyttä Eero Jaloon.