Hyödynnä dataratkaisumme!

Data on mukana kaikissa Forum Virium Helsingin älykaupunkiprojekteissa. Kehitämme uusia tapoja kerätä ja hyödyntää kaupunkidataa yhdessä Helsingin kaupungin, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. 

Helsingin kaupungin menestyksekäs avoin data lähti kymmenen vuotta sitten liikkeelle yhteisestä kehitysprojektistamme. Helsingin Varaamo-tilavarauspalvelu ja LinkedEvents-ohjelmapalvelu toimivat hankkeissamme harmonisoitujen rajapintojen ansioista. Olimme kehittämässä Reittiopasta, jonka avoimelle koodille on nyt rakennettu reittipalvelut Viroon ja Portugaliin. 2020-luvulla kehitämme koko Euroopan Unionin laajuista data-alustaa Urban Open Platformia. Sinne voidaan tarvittaessa kerätä vaikka koko maanosan liikennetieto.

Autamme yrityksiä kehittämään ja pilotoimaan dataan perustuvia kaupunkipalveluita. Helsingin ja muiden kaupunkien kehittäjille sekä työntekijöille tarjoamme sparrausta sekä oppaita. Tiedeyhteisön kanssa haemme mieluusti uusia data-aiheisia EU-projekteja. Tutustu yhteistyömahdollisuuksiin täällä!

Projekteissamme syntyy paljon laadukasta dataa. Olemme keränneet sen tälle sivulle. Kaikki data on avointa ja vapaasti käytettävissäsi. Hyödynnä datatarjontamme!

Avoin data ratkaisujen raaka-aineeksi

Oli mielessäsi uusi sovellus tai tai tarvitset dataa algoritmien kouluttamiseen tai paremman ymmärryksen rakentamiseen, on käyttöösi tarjolla monenlaisia aineistoja. Kaupungin avoin data löytyy osoitteesta hri.fi.

Forum Viriumin hankkeissa tehtyjen datankeruukokeilujen melu-, ilmanlaatu ja kävijälaskenta-aineistoihin voit tutustua Vekotinverstaan sivulla.

Reaaliaikaisen datan demo

Alla on reaaliaikainen esimerkki IoT-sensoreiden tuottamasta datasta visualisoituna Grafana-palvelussa.

Yhtenevät ohjelmointirajapinnat ja avoin data

Ohjelmointirajapinta (Application Programming Interface, API) sanelee tavan, jolla ohjelmisto tarjoaa tietoa tai palveluita sovelluksille tai muille tietojärjestelmille. Avoimessa rajapinnassa kaikki ominaisuudet ovat julkisia ja hyödynnettävissä ilman rajoituksia. Uskomme yhteisen kaupunkimarkkinan rakentamiseen rajapintojen avulla ja olemme siksi edistäneet rajapintojen yhtenäistämistä muun muassa CitySDK-, 6Aika Avoin data ja rajapinnat-, SynchroniCity ja MySMARTLife-hankkeissa. Löydä luotujen rajapintamäärittelyjen ja referenssitoteutusten hyödyt:

Avoimen lähdekoodin hyödyt

Avoin lähdekoodi tuo parhaimmillaan kaupungeille monia hyötyjä: mahdollisuuden ratkaisujen yhteiskehittämiseen ja uudelleen käyttöön sekä vähentää riskiä toimittajaloukkoon. Hankkeissamme kehitetyt ratkaisut toteutetaan pääasiassa avoimena lähdekoodina. Koodin lisäksi jaamme myös esimerkiksi palvelumuotoilun suunnitteluaineiston joka tukee muita hankkeita. _:

Esimerkkejä datan visualisoinneista

Liikkeelle uuden verkkotarjooman kanssa

Kansainvälinen dataliikenne kasvaa valtavasti kun yhä useampi laite kytkeytyy esineiden internetiin. Lora-verkko mahdollistaa edulliset pitkän kantaman yhteydet IoT-laitteille kaupungeissa ja maaseudulla. LoRa käyttää lisenssivapaata radiotaajuutta, joka on Euroopassa 868 MHz. Forum Viriumilla on tuhannen laitteen sopimus Suomen verkkopalvelua tarjoavan Digitan kanssa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Aapo Ristaan.

5G-verkko tarjoaa yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia toimialasta riippumatta. Siitä hyötyvät kaikki yritykset, joiden palvelu- tai tuotantoketjussa nähdään syntyvän lisäarvoa tai tehostamismahdollisuuksia kasvavasta tiedonsiirtokapasiteetista, minimaalisesta viiveestä, yhteyden luotettavuudesta sekä kyvystä kasvattaa laitekantaa ja vähentää verkottuneiden laitteiden energiankulutusta. Jos haluat päästä testaamaan 5G-verkkoa, ota yhteyttä Eero Jaloon.

Lisätietoja

Eero Jalo

Projektipäällikkö


#urbansense
puh. +358 40 501 3223
eero.jalo(at)forumvirium.fi

Aapo Rista

Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija


#API #rajapinnat #6Aika
puh. +358 40 674 0440 aapo.rista(at)forumvirium.fi