Data liikkeelle älykaupungissa LoRaWAN-verkon avulla 6.6.2018

Artikkelikuva: Data liikkeelle älykaupungissa LoRaWAN-verkon avulla 6.6.2018

Aika: 6.6.2018, klo 8.30-11.00
Paikka: Microsoft Flux, Korkeavuorenkatu 35, 00130 Helsinki
Ilmoittaudu

Forum Virium Helsinki yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa auttaa sinut ottamaan aamupäivän aikana tämän langattoman ja vähävirtaisen IoT-protokollan perusteet haltuun. Tilaisuuden päätteeksi voit hyödyntää asiantuntijoita omien potentiaalisten käyttötapausten ideoinnissa.

Mikä on LoRaWAN ja mitä sillä voi tehdä?

LoRaWAN on vähän tehoa tarvitseva, pitkän kantaman IoT-verkkoprotokolla (Low Power, Wide Area, LPWA). Dataa verkossa kulkee suhteellisen pieniä määriä, mutta vähävirtaisuutensa ansiosta LoRa-radiolla varustetut sensorit voivat toimia paristoilla vuosikausia. LoRa-tekniikka soveltuukin hyvin sellaisiin käyttötapauksiin, jossa luetaan yksinkertaisten sensoreiden avulla ympäristön tilaa ja välitetään data LoRaWAN-verkon kautta johonkin järjestelmään jatkokäsiteltäväksi.

HSY rakentaa pääkaupunkiseudulle LoRaWAN-verkkoa ja valmiiksi täällä toimii Digitan verkko. HSY:n verkkoa on testattu kevään ajan Vekotinverstaalla Kaapelitehtaalla ja tulokset ovat hyviä. Pitkän kantaman ansiosta LoRa-sensoreita voidaan sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin on vaikea saada muuta verkkoyhteyttä eikä matkapuhelinverkon käyttö suuremman tehontarpeen takia ole mahdollista.

Kenelle tilaisuus on tarkoitettu?

Tilaisuus on avoin, mutta tarkoitettu ensisijaisesti Helsingin kaupungin toimialojen ja sidosyksiköiden edustajille, jotka voisivat hyötyä LoRaWAN-tekniikan käytöstä. Vekotinverstaan asiantuntijoiden avulla voidaan kartoittaa myöhemmin käyttötarpeita ja arvioida, soveltuuko LoRaWAN niihin.

Ohjelma:

​8:30 – 9:00 Kahvia ja sämpylää
9:00 – 9:20 HSY rakentaa myös #SmartCity infraa: LoRaWAN-verkko pk-seudulle ​
9:20 – 9:40 LoRa-tekniikka, Jaakko Ala-Paavola / Etteplan
9:40 – 10:00 Tee-se-itse-kokeilusensorit: mikä on mahdollista mikä järkevää, Vekotinverstas
10:00 – 10:20 Mitä ratkaisuja löytyy valmiina, jos ei halua itse kolvata kaikkea, Jari Makslahti
10:20 – 10:30 Helsingin kaupungin näkökulma asiaan
10:30 – 11:00 Keskustelua aiheesta
11:00 → Jatkokeskustelua aiheesta omakustanteisella lounaalla

Ilmoittaudu tilaisuuteenhttps://vekotinverstas.fi/data-liikkeelle-alykaupungissa-lorawan-verkon-avulla/

Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tilaisuuden järjestää Forum Virium Helsinki. Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsingin IoT-ohjelma kehittää datankeruun tapoja Helsingissä. Toiminnan perustana on datan avoimuus ja IoT-ekosysteemin avoimuus. Tavoitteena on luoda Helsinkiin mahdollisimman hyvät puitteet esineiden internetin hyödyntämiselle. Kehittämisperiaatteiden lisäksi on tärkeää tarjota mahdollisuuksia kokeiluihin niin erilaisten sensoreiden ja alustojen kuin vaikkapa LoRaWAN- ja 5G-verkkojenkin saralla.

Lisätietoa:
https://lora-alliance.org/about-lorawan
https://www.digita.fi/yrityksille/iot/mika_on_lorawan

Vekotinverstas toimii matalan kynnyksen paikkana erilaisten IoT-sensoreiden kokeiluun. Tuomme yhteen kaupunkiyhteisön eri toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita asioiden internetistä, sensoreista, häkkäilystä ja uusista datankeruutavoista. Toteutuksissa hyödynnämme edullisia, yleiskäyttöisiä sensorialustoja (mikrokontrollereja) ja helppokäyttöisiä ympäristön tilaa sekä muutosta mittaavia sensoreita. Työpajan mahdollistaa Forum Virium Helsingin IoT-ohjelman MySmartLife-hanke.

Lue myös