Tammisalon Elojuhlat: Idealinkoon innostamista, Terveyspysäkki jo tuttu

Idealinko ja muut Terveellinen kaupunginosa -ohjelman ajankohtaisteemat esittäytyivät Tammisalon Elojuhlilla 18.8.

”Joo, on se tuttu se Terveyspysäkki.”

Ollaan Tammisalossa, Herttoniemen peruspiirin kaakkoiskulmassa. Alkuillasta sateen ripauttanut taivas kirkastuu aurinkoon. Tammisalon perinteiset Elojuhlat ovat aluillaan, ja väkeä kertyy ympäröivistä pientaloista paikalle yhä enemmän.

Elojuhlien värikkäintä telttaa isännöivät projektipäälliköt Jouko Ranta Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta ja Minna Torppa kaupungin kehitysyhtiö Forum Virium Helsingistä. He kertovat tammisalolaisille uusista hyvinvoinnin palveluista, joita Terveellinen kaupunginosa -ohjelmassa on kehitetty. Vuodenvaihteessa päättyvässä ohjelmassa on useita osaprojekteja, joista tällä hetkellä ajankohtainen on esimerkiksi ideointisivusto Idealinko. Osoitteeseen idealinko.hel.fi Herttoniemen peruspiirin asukkaat saavat jättää ehdotuksiaan alueen hyvinvointipalvelujen parantamiseksi.

Puheissa vilahtelee myös Liisu, Liikkuva suunhoitoyksikkö, joka lähtee liikkeelle syyskuussa ja suuntaa aluksi koulujen pihoille lasten ja nuorten hammastarkastuksia varten. Ohjelman tuloksena syntynyt Terveyspysäkki Itäkeskuksen kauppakeskuksessa on jo tuttu monille teltalla pysähtyvistä.

Teltalle poikkeaa palvelutalossa asuva Ritva, joka arvostaa alueen rauhaa ja lenkkeilymaastoja.   Palvelutalosta löytyy seuraa mukavasti. ”Pihalle kokoonnutaan suunheittoon erityisesti näin kesäaikaan.” Toiveitakin on: ”Vanhemmille ihmisille pitäisi olla omia jumppia, ei me kestetä nuorisojumpissa mukana”, hän huikkaa ja jatkaa matkaa.

Uusia hyvinvoinnin ratkaisuja tarvitaan

Kaira ja kolmivuotias Kasimir kuuluvat alueella aktiiviseen MLL:n äitiporukkaan. Äiti-lapsikerho kokoontuu vuoroviikoin Tammisalossa ja Roihuvuoressa. Kairan pojista vanhempi on jo kouluterveydenhuollon piirissä, jota äiti kehuu varauksetta. ”Poika on saanut hienosti apua hammashoitolasta.”  Lapsineen juhlille on tullut myös Seppo Kangasluoma, joka kertoo käyttävänsä lähinnä työterveyshoitoa. ”Aika harvoin on tarvetta siihenkään, asiat on siinä mielessä hyvin.”

Terveellisen kaupunginosan teltalla on tasaiseen kävijöitä. Osallistutaan arvontaan, jutellaan Minnan ja Joukon kanssa hyvinvointiasioista ja vähän muustakin.

Tammisalossa näyttää liikkuvan tyytyväisen oloista väkeä. Lapsiparvi kuhisee tauotta VPK:n paikalle tuomien paloautojen ympärillä. Kaupunki tarvitsee kuitenkin uusia hyvinvoinnin ratkaisuja, jotta heillekin olisi tiedossa mahdollisimman hyvä elämä asianmukaisine terveys- ja hyvinvointipalveluineen. 

 

Teltalla järjestettiin ”Mistä saat voimaa syksyyn” -kysely, jonka yhteydessä arvotun palkinnon, 50 euron arvoisen lahjakortin Intersportiin voitti Anitta Terämaa. Onnea voittajalle! Vastaajat saivat eniten voimaa reippailusta, irtoääniä saivat myös kymmenen kilometrin pyörälenkit, Tammisalon VPK sekä autojen rassaaminen. Seuraavaksi suuntaamme Roihuvuoren kyläjuhliin 26.8.
 
Terveellinen kaupunginosa -ohjelma on käynnissä vuosina 2008 – 2011. Ohjelmassa on mukana Helsingin kaupunki, Forum Virium Helsinki, järjestöjä ja yrityksiä. Herttoniemen peruspiiri on valittu ohjelmassa kehitettyjen uusien palvelujen päätestialueeksi. www.terveellinenkaupunginosa.fi

Kairan ja Kasimirin suunnitelmissa on lasten jumpparyhmä, jota alueen oma seura pyörittää.

 

Teksti ja kuvat: Maija Jokiniemi

Lue myös