Kentällä on pelaaja, pallo ja puhelin. Kuuluu paukahdus, kun pelaaja potkaisee palloa. Toinen paukahdus, kun pallo osuu seinään. Jos laukaus lähtee tarpeeksi lujaa, seuraava ääni on ilon kiljahdus, kun pelaaja näkee puhelimestaan laukaisunopeutensa. Hän lähettää tuloksen puhelimella Speedhero-nettiyhteisöön tai jakaa sen Facebookissa muiden kanssa.
Näin toimii Speedhero, Entetrainer Oy:n kehittämä ohjelmistopohjainen nopeustutka mobiililaitteisiin. Speedhero on digitaalinen mobiili- ja hyötysovellus, joka yhdistää nopeuden, tehokkuuden, viihteen ja harjoittelun. Sen pääkohderyhmänä ovat yli 9-vuotiaat, urheilun parissa viihtyvät lapset. Sovelluksesta on alun perin tehty lajikohtaiset versiot jalkapalloon, tennikseen, lentopalloon ja jääkiekkoon, mutta ne korvaa hiljattain julkaistu, 15 maailman johtavaa pallopeliä sisältävä Multisport-versio sekä sen ilmainen Lite-versio.
Sovellus hyödyntää puhelimen mikrofonia, joka havaitsee laukaistaessa ja kohteeseen osuttaessa syntyvät äänet. Mikrofonin avulla voidaan yhden tuhannesosasekunnin tarkkuudella laskea aikaväli, joka kuluu laukaisuäänen ja osumaäänen välillä. Laukauksen tai syötön huippunopeus lasketaan aikavälistä lajikohtaisten algoritmien avulla. Etäisyyden maalista pelaaja mittaa itse.
Speedhero sai arvostetun kunniamaininnan Global Mobile Awards 2010 -kilpailun Paras mobiilipeli -sarjassa helmikuussa Barcelonassa. Muut kilpailusarjan finaaliin päässeet neljä peliä olivat kaikki isojen ja tunnettujen kansainvälisten pelifirmojen aikaansaannosta.
Urheilijoilta urheilijoille
Entetrainerin perustivat vuonna 2008 Timo ja Tomi Salmi, jalkapallo- ja salibandytaustan omaavat ja silloin vielä valmentajina toimineet kaksoset. Heidän lisäkseen firma työllistää 3-4 työntekijää sekä joukon ulkopuolisia mobiili- ja nettikehittäjiä.
− Jääkiekkoliiton leirillä veljeni Tomi sai idean, että pitäisi kehittää jotain, mistä lapset tykkäävät, ja mikä auttaisi heitä joukkueharjoittelun ohella kehittämään itseään vapaa-ajallaan. Nopeusammunta kiinnostaa urheilijoita lajissa kuin lajissa, ja tarve kehittää omaa laukaisunopeutta on avainasia. Urheilutapahtumissa nopeusammunta on yleisömagneetti, mutta se on usein liian kallista lapsille. Speedhero on edullinen – alle viisi euroa – ja se on saatavissa melkein kaikkiin puhelimiin, ei ainoastaan kaikkein kalleimpiin, joihin lapsilla ei ole varaa, kertoo Entetrainerin toimitusjohtaja Timo Salmi.
Dream team ja Venture Cup -voitto
Entetrainerin hallituksessa toimii kovia nimiä: muun muassa tekniikan tohtori Yrjö Neuvo sekä kansanedustaja Eero Lehti.
− Urheilu on lähellä heidän sydäntään, Salmi sanoo.
Entetrainer voitti Venture Cup -liiketoimintaideakilpailun vuonna 2009. Voitto mahdollisti jo aiemmin Keksintösäätiöltä tuotekehitysrahaa saaneelle yritykselle lisärahoitusta Tekesiltä.
Suomi testikenttänä
Maailmalla on yli 700 miljoonaa rekisteröityä pelaajaa, fania ja harrastepelaajaa, joten Speedherolle riittää potentiaalisia ostajia. Sen hinta on Salmen mukaan vain murto-osa muiden nopeustutkien hinnasta. Suomi toimii Speedheron testikenttänä massamarkkinoita tavoiteltaessa, ja yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Nokia, jalkapallon Veikkausliiga ja jääkiekon SM-liiga.
Speedheron voi tilata tekstiviestillä tai luottokortilla, ja sen voi ostaa Nokian Ovi Storesta sekä Applen App Storesta. Sovellus tukee kahdeksaa eri kieltä, mutta toistaiseksi Speedhero-nettiyhteisön kielenä on englanti.
Syksyllä 2009 avattua Speedhero.com-nettipalvelua kehitetään vielä käyttäjiltä saadun palautteen pohjalta. Kun pelaaja tekee uuden tulosennätyksen, hän voi jakaa tiedon siitä valmentajansa tai muiden pelaajien kanssa Speedhero-nettiyhteisössä tai Facebookissa.
Entetrainer osallistui Culminatum Innovationin ja Forum Virium Helsingin Kasvuvalmennukseen alkuvuodesta 2009.
– Kasvuvalmennuksella on ollut tärkeä rooli sopimusasioidemme varmistamisessa. Kaupallisen juridiikan ohella saimme apua myös markkinointiasioissa, Timo Salmi kertoo.
Teksti: Leena Koskenlaakso