Shared Urban Depots for Urban Pickup and Delivery (S.M.U.D) -projektissa rakennetaan Helsingin keskustan pyöräväylän Baanan viereen lähijakeluasema. Lähijakeluaseman tarkoituksena on mahdollistaa logistiikkayrityksien pääseminen mahdollisimman lähelle ydinkeskustaa ja sitä kautta tekemään tehokkaasti pyörälähetyksiä. Lähijakeluasema toimii myös pakettien ympärivuorokautisena noutopaikkana.

Tavoite

Tavoitteena on vähentää jakeluautoliikennettä Helsingin keskustassa sekä kokeilla vähäpäästöisiä kuljetuksia.

Kesto, partnerit ja rahoitus

  • Projekti toteutetaan 1.1.–31.12.2020
  • Projektin rahoittaa EIT Urban Mobility.
  • Projektin partnerit: Forum Virium Helsinki, Fraunhofer Institute, Getaways, Cenit Science for Transport, Technion Israel Institute of Technology, München City, Helmond City.
  • Projektin yhteistyöyritykset: Pakettipiste, DB Schenker, A2B Oy, FIUGE Oy, Neste Oy
  • Projektia tukevat yritykset: Honkarakenne, Maria 01, Paul Rehn Kuljetus, Vuokrakontti, Avarna, Kiinteistö Auroranlinna Oy

Forum Virium Helsingin rooli

Forum Virium rakentaa fyysisen kokeilualustan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Roolina on mahdollistaa lähijakeluasemalla oikeiden kuljetuksien tekeminen ja uusien liiketoimintamallien kokeilu.

Hyödyt Helsingille

Helsinkiin on rakennettu vilkas ja hyvin toimiva pyöräilyväylä Baana, jota käyttää monta tuhatta henkilöä joka päivä. Baana mahdollistaa myös pyörälähettien ja muun logistiikan yhdistämisen vähäpäästöisesti. Keskustassa on paljon jakeluautoliikennettä. Jos osan liikenteestä voi hoitaa pyörälähetyksillä, niin keskustan liikenteen toimivuus parantuu. Samalla Helsingin kaupunki näkee ovatko pyörälähetykset tai ympärivuorokautiset noutopisteet asia mihin pitää investoida tulevaisuudessa.

Projekti mediassa

Helsingin Uutiset 9.6.2020: Baanalle avataan pakettipiste
Promaint 9.6.2020: Helsingin keskustaan avautuu CityHUB-jakelukeskus
Kuljetusnet 12.6.2020: DB Schenker mukana lähijakelussa
MSN.com 14.6.2020: Helsingissä kokeillaan uudenlaista vähäpäästöistä pakettijakelua

Lisätietoja

Pete Pättiniemi

Projektipäällikkö


puh. +358 50 566 0128
pete.pattiniemi(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.