Älyliikenne tekee Helsingistä yhden maailman kuuluisimmista kaupungeista. Ketterät kokeilut ja uudet avaukset ovat sementoineet Helsingin aseman ajatusjohtajana sekä eturintaman pilotointikaupunkina. Erityisesti Helsinki on Mobility-as-a-Service-konseptin (MaaS) synnyinkaupunki.

Maas-konsepti

Helsingistä lähtöisin oleva Mobility as a Service (MaaS) -konsepti on yksi maailmalla eniten kiinnostavista liikkumistrendeistä. Ihmiset voivat ostaa kaiken liikkumisen helposti digipalveluna, mikä helpottaa elämää ilman omaa autoa. Helsinkiläisen MaaS Global -yrityksen Whim-palvelu on levinnyt jo muun muassa Iso-Britanniaan sekä Belgiaan.

MaaS-konsepti on globaalisti tunnettuna keihäänkärkenä esimerkki mahdollistavasta roolista jonka Helsinki taitaa. Helsinki toimii kehitysalustana, jossa kaupunki, yritykset, tiedeyhteisö ja asukkaat kehittävät yhdessä tulevaisuuden kaupunkia. Helsinki tunnetaan erityisesti ihmislähtöisestä ja osallistavasta älykaupunkitekemisestä. Pilotointi, kokeilut ja yhteiskehittäminen luovat elämää helpottavia älykkäitä ratkaisuja. Näin tehdään Helsingistä maailman toimivinta kaupunkia myös liikkumisen osalta.

Data on tulevaisuuden arvokkainta pääomaa

Helsingin vahvuuksia ovat avoin data ja IoT. Helsinki oli yksi ensimmäisiä pääkaupunkeja maailmassa, joka alkoi avata dataansa. Nyt Helsinki on maailman toiseksi edistynein kaupunki oman datansa avaamisessa heti New Yorkin jälkeen. Kymmenessä vuodessa avoimesta datasta on tullut vakiintunut toimintamuoto. Kaupungin päätökset ja tausta-aineistot ovat saatavissa avoimena datana. Kaupungin rajapintoja avataan jatkuvasti, jotta ulkopuoliset kehittäjät pääsevät tekemään uusia sovelluksia ja luomaan uutta liiketoimintaa. Suomessa ja Helsingissä yleistyvät 5G-verkot tarjoavat uusia mahdollisuuksia myös älyliikenteelle.

Lisätietoja

Pekka Koponen

Kehitysjohtaja
Älykäs liikenne


#älykäskaupunki #avoindata
#älyliikenne #API #IoT
puh. +358 40 501 7114 pekka.koponen(at)forumvirium.fi

Sami Sahala

Erityisasiantuntija, Smart Mobility


#MaaS #Älyliikenne #ITS
puh. +358 44 0255 590 sami.sahala(at)forumvirium.fi

Älyliikenne ja joukkoliikenne

Robottibussien ja itseajavan liikenteen kehittäminen on Helsingissä pitkällä. Suomen lainsäädäntö mahdollistaa monipuoliset autonomiset testaukset eri liikennemuodoissa. Lupien saaminen testaukseen on vaivatonta – ja vuorovaikutus viranomaisten kanssa helppoa. Robottibusseja kokeillaan myös osana kaupungin julkista liikennettä lähivuosina. Älykkään ja sähköisen liikenteen tueksi pilotoidaan pikalatausta sekä kaksisuuntaista latauspistettä osana älykästä sähköverkkoa.

Helsingin alueen joukkoliikenteessä ovat tutkimusten mukaan maailman tyytyväisimmät asiakkaat. Joukkoliikenne toimii hyvin, metro laajenee ja älyliikenne kehittyy mm. Helsingin seudun liikenteen (HSL) toimiessa eturivissä älyliikennepalvelujen kehittämisessä. Kesäisin joukkoliikenne saa uusia muotoja muun muassa sähköisten potkulautojen ja kaupunkipyörien muodossa.

Kehitysalueita ovat esimerkiksi venekyytien tilaussovellus, autonominen alus, automatisoituva tiedonvaihto, älykäs väylä, alusten etäohjaus sekä älykäs satamalogistiikka.

Älyliikenne skaalautuvana liiketoimintana

Helsingillä on oma älykaupungin yhteiskehittämiseen erikoistunut innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki. Innovaatiot siirtyvät käytäntöön yritysten ja kaupungin eri toimialojen kautta. Kun uudet toimintatavat ja ratkaisut on kehitetty sekä testattu Helsingissä, niistä syntyy myös uutta maailmalle skaalattavaa liiketoimintaa.

Tutustu älyliikenteen projekteihimme: Forum Viriumin älyliikenneprojektit

Näin pääset mukaan: Pilotoi ja kehitä älyliikenteen ratkaisuja Helsingissä

Kaupunkipyörä / City Bikes: Kuvatoimisto Kuvio Oy / City of Helsinki
Robottibussi / Robot Bus: Justus Hurvi / Bonzu &Muji