Uimavesissä jopa 10 °C eroja pääkaupunkiseudulla

Artikkelikuva: Uimavesissä jopa 10 °C eroja pääkaupunkiseudulla

Missä vesi oli ensimmäisenä yli +20 °C? Entä millä rannalla vesi on lämpimintä? Uiras.fvh.io-sivusto jakaa pääkaupunkiseudun uimavesien lämpötilat.

Uimavesien lämpötilat kokoava uiras.fvh.io -sivusto on ollut tänäkin kesänä huippusuosittu. Sivustolta löytyy 28 Helsingin seudun rannan vesien lämpötilat puolen tunnin tarkkuudella. Kävijöitä on ollut 3000–6000 kävijää päivittäin.

Helsingin uimavedet ovat olleet heinäkuussa pääosin yli +20 °C, mutta välillä lämpö on kadonnut äkisti ja vesi on viilentynyt jopa kymmenen celsiusastetta muutamassa tunnissa. Moni on ihmetellyt, voiko näin olla.

Vaihtelu johtuu kumpuamisilmiöstä. Sopivalla tuulella kylmä vesi nousee syvältä pinnalle. Esimerkiksi Aurinkolahden uimarannalla pohjoistuuli sekoittaa vettä.  Hietaniemessä puolestaan navakka itätuuli käynnistää kumpuamisilmiön. Tänäkin kesänä se laski veden lämpötilaa seitsemän celsiusastetta vain muutamissa tunneissa.

Heinäkuuhun mennessä lämpimimmät uimavedet ovat löytyneet Kuusijärveltä ja Vetokannakselta Vantaalta. Kuusijärvellä mittarit ylittivät ensimmäisinä +20 °C. Se tapahtui 7.6.2022. Helsingin lämpimimmät vedet löytyvät Pikkukoskelta Vantaanjoen varrelta ja Espoon Nuuksion Kattilajärveltä.

Merivesi on ollut lämpimintä Munkkiniemessä. Uloimmilla mittauspisteillä Suomenlinnassa, Pihlajasaaressa ja Matosaaressa Jollaksen etelärannalla uijat ovat saattaneet hämmästellä veden viileyttä verrattuna sisempiin ja suojaisampiin rantoihin. Lämpötilat voivat olla 5–10 °C alhaisempia kuin sisälahdilla.

Tänä kesänä uusia mittauspisteitä ovat olleet Munkkiniemen uimaranta, Rajasaarenkannas, Reposalmi, Matosaaren kaksi mittauspistettä, Katajanokka ja Sompasauna. 

Tietoa sinilevätilanteesta on toivottu sivustolle. Parhaillaan tutkitaan, miten tiedot saisi liitettyä uiras.fvh.io -sivustolle. 

Uiras.fvh.io on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kokeilu, jossa testataan, kuinka edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin vuoden ympäri puolen tunnin tarkkuudella. 

Lisätietoa

Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija Aapo Rista

Aapo Rista
Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija
+358 40 674 0440
aapo.rista@forumvirium.fi

Lue myös