Eurooppalaisen satelliittidatakilpailun voittajat valittu – mukana suomalaiset Avoin Map Oy ja Zero Gravity Oy

Artikkelikuva: Eurooppalaisen satelliittidatakilpailun voittajat valittu – mukana suomalaiset Avoin Map Oy ja Zero Gravity Oy

Euroopan unionin avaruusohjelmaviraston (EUSPA) rahoittama SPACE4Cities-hanke julkisti eilen innovaatiokilpailunsa voittajat. Valitut innovaatiot keskittyvät hyödyntämään satelliittidataa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, kestävässä liikkumisessa ja dynaamisessa kaupunkisuunnittelussa. Kansainvälistä hanketta koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.

20 voittajayritystä valittiin ennätyksellisestä hakemusmäärästä, joita saapui 141 kappaletta – 23 maasta. ”Olimme positiivisesti yllättyneitä kilpailuamme ja avaruuspohjaisia ratkaisuja kohtaan osoitetusta valtavasta mielenkiinnosta”, sanoo SPACE4Cities-hankkeen koordinaattori Renske Martijnse-Hartikka Forum Virium Helsingistä. ”Hakijoiden innovaatiotaso on korkea ja olemme iloisia päästessämme aloittamaan ratkaisujen kehittämisen yritysten kanssa.”

Voittajayritykset tulevat yhdestätoista maasta: kolme Ranskasta, Alankomaista ja Belgiasta, kaksi Suomesta, Italiasta ja Espanjasta sekä yksi Kreikasta, Portugalista, Itävallasta, Unkarista ja Tšekin tasavallasta. Yksitoista yritystä työskentelee yksin, kun taas yhdeksän on muodostanut useamman yrityksen konsortion. 85 % voittajista on pieniä tai keskisuuria yrityksiä (alle 250 työntekijää). Ratkaisuista kolmetoista käsittelee kaupunkisuunnittelua, yksitoista keskittyy ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja neljä käsittelee kestävää liikkuvuutta. Monet ehdotukset käsittelevät useampaa kuin yhtä haastetta.

Voittajayritykset

Voittajayritykset ovat aakkosjärjestyksessä: ASITIS (Tšekki), Avoin Map (Suomi), BitaGreen (Belgia), CEiiA (Portugali), CGI Nederland (Alankomaat), Detektia (Espanja), eOnsight (Ranska), Everimpact (Ranska), Geo Solutions (Belgia), GeoVille (Itävalta), Latitudo 40 (Italia), Neptune (Italia), OPTIM.AIZE (Ranska), ORG Urbanism & Architecture (Belgia), Paulinyi\&Partners Innovations (Unkari), Sensar (Alankomaat), SINGULARLOGIC (Kreikka), Survintel (Alankomaat), Vexiza (Espanja) ja Zero Gravity (Suomi).

Esimerkkejä ratkaisujen painopisteistä ovat kaupunkien tulvasuojelu, vesihuolto ja metsäpalojen ehkäisy sekä infrastruktuurin ja CO2-päästöjen seuranta, rakennusten päästöjen valvonta ja aktiivisen liikkumisen (kuten kävely ja pyöräily) edistäminen. Jotkut yrityksistä ovat kokeneita avaruusdatan alalla, ja toisille satelliittipalveluiden integrointi kaupunkien työkaluihin on vielä melko uutta. Innovaatiotaso on kaiken kaikkiaan korkea, ja yritykset ovat erittäin innostuneita mukaan pääsystä.

Valituille yrityksille jopa 376 000 euron rahoitus 

Jokainen voittaja saa enintään 36 000 euron rahoituksen yksityiskohtaisen toteutussuunnitelman luomiseen elokuun 2025 loppuun mennessä. Tämän jälkeen 10 parasta ratkaisua valitaan seuraavaan vaiheeseen kehittämään konsepteistaan toimivia prototyyppejä huhtikuun 2026 loppuun mennessä. Toinen vaihe palkitaan jopa 90 000 euron rahoituksella.

Hanke kulminoituu prototyyppien testaamiseen aidossa kaupunkiympäristössä, kun viisi parasta joukkuetta valitaan pilotoimaan prototyyppejään kolmessa eri Euroopan kaupungissa heinäkuun 2026 ja helmikuun 2027 välisenä aikana – kullekin myönnetään kokeiluvaiheeseen enintään 250 000 euroa. Toisin sanoen projektin loppuun asti valitut toimijat saavat rahoitusta yhteensä jopa 376 000 euroa. Viiden parhaan yrityksen odotetaan skaalaavan innovaationsa markkinavalmiiksi ratkaisuiksi, ja SPACE4Citiesin pilottikaupungit Helsinki, Amsterdam, Ateena, Gent ja Guimaraes auttavat avaamaan markkinoita voittajayrityksille.

Tavoitteena Euroopan resilienssin parantaminen avaruusdatalla

SPACE4Cities-innovaatiohankkeen tavoitteena on lisätä Euroopan kaupunkien resilienssiä tarjoamalla ratkaisuja dynaamiseen kaupunkisuunnitteluun sekä ympäristönmuutokseen varautumiseen ja sopeutumiseen. Hanke pyrkii vauhdittamaan eurooppalaisen satelliittidatan hyödyntämistä ja eurooppalaisten avaruusteknologiayritysten kasvua, mikä parantaisi Euroopan omavaraisuutta. Esikaupallisen hankkeen perusajatuksena on tuottaa innovatiivisia ja skaalautuvia ratkaisuja, jotka voidaan ottaa kaupunkien käyttöön nopealla aikataululla.

Avaruusdata ja -palvelut tulevat tuottamaan yli 55 miljardia euroa yksin EU:ssa vuoteen 2033 mennessä (Lähde: EUSPA EO ja GNSS Market Report, Issue 2, 2024). SPACE4Cities on ensimmäinen esikaupallinen hankinta, joka stimuloi eurooppalaisten maanhavainnointi- ja satellittipaikannusjärjestelmien (Copernicus ja Galileo) hyödyntämistä Euroopan kaupunkien hyödyksi. Copernicus on Euroopan unionin maanseurantaohjelma, joka tarkkailee maapalloa satelliiteilla ja tarjoaa maanhavainnointidataan perustuvia informaatiopalveluja ja Galileo on Euroopan unionin rahoittama ja rakentama satelliittipaikannusjärjestelmä (GNSS).

Lisätietoa

EU Vanhempi projektipäällikkö Renske Martijnse-Hartikka

Renske Martijnse-Hartikka
EU Vanhempi projektipäällikkö
+358 40 683 7979
renske.martijnse-hartikka@forumvirium.fi

Viestinnän asiantuntija Paula Kultanen Ribas

Paula Kultanen Ribas
Viestinnän asiantuntija
+358 44 541 9828
paula.kultanen@forumvirium.fi

Lue myös