Purjehduksen EM-kisojen älykäs kisapassi oli menestys

Artikkelikuva: Purjehduksen EM-kisojen älykäs kisapassi oli menestys

Helsingissä järjestettiin viime kesänä olympialuokan purjehduksen Euroopan mestaruuskilpailut. Tapahtumassa käytettiin aivan uudenlaisia, älykkäitä kisapasseja. Intensiivisten kisaviikkojen jälkeen passiin oltiin tyytyväisiä niin kilpailijoiden kuin järjestäjienkin puolella. Forum Virium Helsinki koordinoi pilottia ja testasi passien toimivuutta käytännössä.

HSL:n matkakortin päälle rakennetut passit toimivat yhtä aikaa henkilökorttina, lounassetelinä, matkakorttina ja kulunvalvontajärjestelmänä. Kaikkiaan kisapasseja jaettiin yli 800 kilpailijalle, vapaaehtoisille sekä lehdistön edustajille. Yksittäisiä tapahtumia kisapassin sovelluksella rekisteröitiin yhteensä yli 34 000. Kilpailuissa oli reilut 1700 osallistujaa.

Kisoille moderni leima

Älykkäästä passista saatiin erittäin positiivista palautetta niin kilpailijoilta kuin kisajärjestäjiltäkin. Kilpailijat arvostivat kisapassin monipuolisuutta ja sitä, että sillä saattoi myös matkustaa julkisilla liikennevälineillä. Teknologian käyttö purjehdustapahtumassa oli monelle aivan uutta ja antoi järjestäjistä modernin kuvan. Kisoja pidettiinkin edistyksellisinä osaksi juuri kisapassin takia.

Kisapassien tietoja luettiin Nokian NFC-puhelimilla, joita jaettiin töissä olleille vapaaehtoisille. Kännykässä olevan lähitunnistusteknologian avulla tiedot saatiin tarkistettua helposti korttia koskettamalla.

Vapaaehtoistyöntekijät pitivät kännykkäsovellusta helppona käyttää. Ongelmia esiintyi ainoastaan silloin, kun työntekijöitä hälytettiin töihin päivän varoitusajalla. Tällöin sovelluksen opetteluun oli turhan vähän aikaa. Kosketusnäyttöpuhelimien käyttö oli monelle täysin uutta.

Kokemukset talteen haastatteluin, valokuvin ja videoin

Kisojen järjestäjä, mobiilisovelluksen kehittäjä Bonwal ja mukana olleet vapaaehtoiset olivat kaikki tyytyväisiä kisojen suureen osallistujamäärään, palautetta saatiin kerättyä todella runsaasti. Mitään suurempia teknisiä ongelmia ei matkan varrella ilmaantunut. Käytettyä sovellusta pystyttiin myös muokkaamaan ”lennosta”, sillä Bonwal oli tiiviisti mukana koko kisojen ajan.

Kilpailujen tiiviin aikataulun vuoksi palautetta kerättiin lähinnä haastattelemalla ja seuraamalla tapahtumia paikan päällä. Kokemuksia dokumentoitiin valokuvin ja videoin. Kesän käänteitä voi lukea Smart Urban Spaces -hankkeen omasta blogista.

Kisojen jälkeen Bonwal on saanut kyselyjä teknologian hyödyntämisestä myös muissa tapahtumissa. On hyvin mahdollista, että näemmekin tuttua kisalogistiikkaa kansainvälisissä tapahtumissa jo ensi vuoden puolella.

Purjehduksen EM-kilpailuissa 2011 testattiin HSL:n matkakorttiin pohjautuvaa älykästä kisapassia. Passia käytettiin julkisen liikenteen lisäksi ruokailun ja kulun valvonnan apuna sekä rekisteröitymisessä. Työntekijät lukivat passin tiedot Nokian älypuhelimella, joka on varustettu NFC-teknologialla. Se mahdollisti tietojen siirron passista kännykkään helposti pelkällä puhelimen kosketuksella.

Teksti: Kaisa Eskola, Susanna Ollilla

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Kaisa Spilling
puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

 

Lue myös