Projektiesittely ---

Street Smart – Mobiilikokeiluja kaupungissa

Artikkelikuva: Projektiesittely

Street Smart -projektissa kokeillaan, miten pelaamista ja opastusta voisi yhdistää. Lisäksi suunnitellaan palveluita, jotka avaavat kaupunkirakenteen tulevaisuutta ja historiaa lisätyn todellisuuden keinoin.

Forum Virium Helsinki on mukana kokeilemassa uudenlaisia, paikannusta hyödyntäviä digipalveluita mobiililaitteille.

Helsingissä tehtiin keväällä 2014 teknologiaseikkailupeli Millennium-tapahtumaan. Yläkoululaisille suunniteltu Professori Millenniumin kadonnut laboratorio tutustutti nuoria teknologioihin. Pelissä kalasymboli ohjasi nuoria seuraavalle rastille  Peliin osallistui pääkaupunkiseudulta useita kouluja ja 20 avustajaa Helsingin kaupungilta, jotka pitivät yllä rasteja.

Osana digitaalista opastusta on mietitty, miten sähköiset palvelut voivat avata ympäröivää kaupunkia, sen historiaa tai vaikka aluerakentamishankkeita. Syksyllä 2014 testataan, miten lisättyä todellisuutta voitaisiin hyödyntää kaupunkisuunnittelussa sekä matkailijoiden ja kaupunkilaisten palveluissa.

Uusi tapa tutustua asuinympäristön suunnitelmiin

Forum Virium Helsinki, VTT ja Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto kokeilivat Helsingissä uutta tapaa esitellä kaupunkilaisille tulevaa rakennuskantaa. VTT:n toteuttaman lisätyn todellisuuden sovelluksen avulla asuinympäristöstään kiinnostuneet asukkaat pääsivät tutustumaan Koskelan sairaala- ja pesuala-alueen rakennussuunnitelmiin ja siihen, miltä korttelit todellisuudessa tulisivat näyttämään.

 Digitaalista opastusta kauppakeskuksessa

Joulun alla puolestaan Kampin kauppakeskukseen ilmestyi bittiopasteita (Bitsign), joiden avulla asiakkaat saattoivat suunnistaa jouluruuhkassa uusin avuin. Bitsign toi perinteisen opastuksen rinnalle kännykällä käytettävän digitaalisen ulottuvuuden. Teknologia perustuu laajennettuun todellisuuteen ja se on kehitetty Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutissa (EIT).

Luotaus historiaan

VTT:n ja Helsingin kaupunginmuseon kanssa tehdyssä pilotissa testattiin demosovellusta, jolla museon vanhoista valokuvista sai nauttia uudella tavalla kaupunkitilassa. Historiallinen kaupunkipolku valottaa kaupungin rakennuksiin liittyvää historiaa näyttämällä, miltä nähtävyydet näyttivät vuosisadan alussa. Demosovellus perustuu lisättyyn todellisuuteen.

Helsingin pilotit ovat osa kansainvälistä Street Smart -hanketta, jota rahoittaa Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT Digital. Konsortiossa ovat mukana Nokia, Deutsche Telekom, Telecom Italia, Aalto University, INRIA, KTH Royal Institute of Technology, Politecnico di Milano, TU-Berlin, VTT ja Forum Virium Helsinki.

Osana kansainvälistä Street Smart -hanketta Forum Virium Helsinki on kokeillut uudenlaisia digipalveluita mobiililaitteille.


Yhteyshenkilöt

Kuva

Kaisa Spilling

#fiksukaupunki #nopeatkokeilut
#livinglab #co-creation

puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi