GEMINI-hankkeessa uusia liikkumispalveluja ja niiden liiketoimintamalleja kokeillaan kahdeksalla eurooppalaisella kaupunkiseudulla.
Tavoite
GEMINI-projektissa kehitetään ja kokeillaan uusia kestävämmän liikkumisen palveluja. Pääkohteina ovat kahdeksan “living labia” eli paikallisten ihmisten kanssa kokeiluja toteuttavaa kaupunkiseutua.
Ensivaiheessa kokeiluja tehdään Amsterdamissa, Kööpenhaminassa, Münchenissä ja Torinossa. Toisen vaiheen kokeilut ovat Helsingissä, Ljubljanassa, Pariisissa ja Portossa.
Erityishuomio projektissa on liiketoimintamalleihin, joilla kestävät liikkumispalvelut voisivat tulla laajassa mittakaavassa osaksi ihmisten arkea. Kokeiluissa on mukana niin joukkoliikenteeseen yhdistyviä matkaketjuja, jaettuja autoja kuin mikroliikkumisen keinoja eli polkupyöriä ja potkulautoja.
Projektissa kokeillaan esimerkiksi kaupungin mahdollistamana uudenlaista yhteisöliikkumisen mallia (Mobility-as-a-Common, MaaC) kulkuvälineiden jakamiseen Amsterdamissa. Kööpenhaminassa kokeillaan eri kulkumuotoja yhdistävää matkaketjua pienemmältä paikkakunnalta kaupunkiseudulle matkustamiseen.
Kesto, partnerit ja rahoitus
Projektin kesto on 1.6.2023–30.11.2026.
GEMINI-projektia johtaa Urban Electric Mobility Initiative (UEMI). Hankekonsortioon kuuluu 43 osatoteuttajaa 16 Euroopan maasta.
Projekti saa rahoitusta Euroopan Unionin Horizon Europe -ohjelmasta. Koko hankkeen budjetti on 10 173 871 euroa, josta Forum Virium Helsingin osuus on 212 500 euroa.
Forum Virium Helsingin rooli
Forum Virium Helsinki vastaa GEMINI-projektin Helsingin alueen kokeilun toteutuksesta, joka tehdään yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Siinä kehitetään ja kokeillaan matkaketjuja pienemmiltä paikkakunnilta Helsingin seudulle. Kokeilualueina ovat Karkkila ja Raasepori, jotka ovat olleet mukana myös Metropolian osatoteuttamassa Smart Countyside Mobility -hankkeessa. Kokeilu tehdään vuosien 2025–2026 aikana.
Hyödyt Helsingille
Helsingin seudun kokeilu auttaa pidempää työmatkaa muualta Uudeltamaalta Helsinkiin tekeviä. Projektissa hahmotetaan pitkiin työmatkoihin liittyviä Helsingin pään haasteita ja kokeillaan niihin ratkaisuja. Liikennealalla puhutaan usein viimeisen kilometrin tai “last mile” -haasteista, mutta laajalle pääkaupunkiseudulle tulijalle haaste voi ollakin viimeiset 10–20 kilometriä. Uudenlaisella Helsingin seudun ulkopuolelta tulevien näkökulmalla voidaan tunnistaa ja ratkaista aiemmin piiloon jääneitä arkisen liikenteen haasteita.
Vastuullisuus
GEMINI edistää vastuullisuutta kestävän älyliikenteen, asukkaiden osallisuuden ja ympäristöystävällisyyden kautta. Hanke tukee vihreää siirtymää ja edistää seudullista yhteistyötä kestävämmän liikenteen kehittämisessä.
Linkit hankkeen kanaviin
Seuraa hankkeen kansainvälisiä tapahtumia:
Kuva: Jussi Hellsten