Projektipäällikkö Roosa Halonen töihin Fiksu kaupunki -tiimiin

Artikkelikuva: Projektipäällikkö Roosa Halonen töihin Fiksu kaupunki -tiimiin

Roosa Halonen aloitti tammikuussa projektipäällikkönä Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeessa. 

Kuka olet, mistä tulet ja mitä töitä olet tehnyt?

“Olen Roosa Halonen, taustaltani filosofian maisteri. Minulla on myös ravintola-alan ammatillinen tutkinto, sekä ravitsemustieteisiin, ravintsemuspolitiikkaan ja kiertotalouteen liittyviä opintoja. Ruoka on kaikissa muodoissaan tärkeä osa elämääni. Erityisesti kestävä ruokajärjestelmä, siihen liittyvä alueellinen kehitystyö, ruoan kulttuuri ja kestävä ruokakuluttajuus ovat väsymättömiä mielenkiinnon kohteitani niin työssä kuin vapaa-ajallakin. 

Olen työskennellyt kestävää kaupunkielämää edistävissä projekteissa ja erityisesti kestävän ruokajärjestelmän parissa. Olen myös ollut mukana älykkääseen liikkumiseen ja energiasiirtymään liittyvissä projekteissa. Työympäristöni ovat vaihdelleet ravintolakentältä ajatushautomoon ja järjestömaailmasta julkishallintoon.” 

Mitä hanketta tulet tekemään ja roolisi siinä?

“Toimin projektipäällikkönä hankkeessa Urban&Local – Tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi.”

Mitä odotat pääseväsi näkemään ja tekemään?

“Niin kutsutun syötävän kaupungin kehittäminen on vielä alkuvaiheessa. Muualla maailmalla olevia isoja ratkaisuja ja vakiintuneita toimintamalleja ei meillä vielä ole. On hienoa toimia Helsingin kaupungin omistamassa innovaatioyhtiössä, jonka kokeilukulttuuri mahdollistaa näidenkin tavoitteiden edistämistä.”

Mikä sinua innostaa?

“Minua innostaa, kun asioita tarkastellaan uudesta näkökulmasta ja perinteisiä ratkaisuja sijoitetaan nykyajan raameihin. Vaikka pidän yhteyttä ruoan alkuperään korvaamattomana, on tavanomainen tapa tuottaa ja kuluttaa ruokaa tullut tiensä päähän. Esimerkiksi vakiintuneen globaalin ruokajärjestelmän rinnalle, joka on herkkä taloudellisten, logististen ja ekologisten riskien suhteen, on kehittymässä niin kutsuttuja vaihtoehtoisia ruokajärjestelmiä, jotka alueellisen omavaraisuuden edistäjinä voivat synnyttää paikallista ruokaturvaa. 

Alueellinen ruokajärjestelmä on aiheena innostava, mutta myös erittäin tärkeä. Kestävä ruokajärjestelmä tukee esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta lisäämällä kaupunkivihreää, josta myös me kaupunkilaiset hyödymme.” 

Mitä teet kun et ole töissä?

“Vietän vapaa-aikani perheeni kanssa ja rentoudun laittamalla ruokaa ja joogaamalla. Muu vapaa-aikani kuluu eläinsuojelutyöhön. Toimin aktiivisesti Rescuekoira-järjestössä sekä SEY-eläinsuojeluneuvojana.”

Miten haluat kehittää älykaupunkia?

“Nykyinen globaali ruokajärjestelmä kohtaa kasvavien tehokkuusvaatimusten ja kestävyyskriisin paineessa haasteita. Vuoteen 2050 mennessä maailman väestön on ennustettu kasvavan 9 miljardiin. Ruoantuotannon tulisi kaksinkertaistua siihen mennessä. 

Toisaalta noin 80 prosenttia tuotetusta ruoasta kulutetaan kaupungeissa. 

Ruokaketjun laajentaminen ja monipuolistaminen kaupunkiympäristöön on perusteltua, sillä ruokajärjestelmän hajauttaminen lisää ruokaturvaa ja tukee vihreää siirtymää. Älykaupungeilla onkin tärkeä rooli vaihtoehtoisen ruokajärjestelmän kehittämisessä ja siihen liittyvässä systeemisessä muutoksessa kohti syötävää kaupunkia.”

Mitä osaamista tuot Forum Virium Helsinkiin?

“Tärkeä osa älykaupunkia ovat uudet yhteistoimintamallit. Uskon, että kokemukseni ja ymmärrykseni ruokapalvelutoimijoiden sekä toisaalta kaupungin tarpeista voi olla hyödyksi lähiruoan liiketoimintaympäristön ja laajemmin syötävän kaupungin kehittämisessä.”

Toivotamme Roosan lämpimästi tervetulleeksi töihin Forum Viriumiin!

Haluatko sinä mukaan töihin tekemään maailman toimivinta älykaupunkia? Saat tietoa avoimista työpaikoista verkkosivuiltamme seuraamalla meitä LinkedInissä sekä tilaamalla uutiskirjeemme.

Lisätietoa

Lue myös