Koululaisten teknologiaseikkailu Millennium-paviljongissa

Artikkelikuva: Koululaisten teknologiaseikkailu Millennium-paviljongissa

”Professori Millenniumin laboratorio räjähti, ja teidän tehtävänne on lähteä etsimään Millenniumin teknologioita”, selostaa lippalakkipäinen herra lavalla.

Yksi juuri avatun Millennium-paviljongin vetonauloista on yläkoululaisille suunniteltu teknologiaseikkailu Professori Millenniumin kadonnut laboratorio. Koululaisten kaupunkiseikkailun kymmenellä interaktiivisella rastilla tutustutaan uuteen ja vanhaan teknologiaan.

Koululaisten oppaana toimivat ryhmille jaetut Nokia Lumia -minitabletit. Kalasymboli ohjaa seuraavalle rastille, ja ruudun chat-ikkunassa ohjeita eksyneille jakelee Linus-hahmo.

Kahdeksan Helsingin Kansalaistorin alueen karttaa ja minitablettia tekevät nopeasti kauppansa kolmihenkisille tiimeille, ja seikkailu voi alkaa. Ilman kummempaa ohjeistusta nuoret ymmärtävät pelin juonen. Ensimmäisen harjoitusrastin viivakoodista näpätty kuva paljastaa seuraavan kohteen, ja suunnistajat häviävät keskelle toria pystytetystä Millennium-paviljongista kuka Sanomatalon, kuka Kirjasto 10:n suuntaan.

Parikymmentä minuuttia myöhemmin ensimmäinen kolmihenkinen ryhmä löytää tiensä Musiikkitalon pohjakerrokseen.

”Tervetuloa äänirastille”, toivottaa rastin opas Helsingin Musiikkitalon hämärässä pohjakerroksessa.

Teknologiaseikkailu1Yksi Professori Millenniumin kadonneita teknologioita jäljittävistä tytöistä astelee Kinect-liikesensorin eteen ja ryhtyy tuottamaan ääntä – omin käsin. Screenille ilmestyy tikku-ukko, joka seurailee valokeilaan astuneen koululaisen vartalonliikkeitä. Kaiuttimista tulvivan äänen korkeutta voi säätää omilla käsillään.

Yksi kaupunkiseikkailun kehittäjistä on Marko Turpeinen, Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT ICT Labsin johtaja. Hän seuraa ensimmäisen koululaisryhmän liikkeellelähtöä mielenkiinnolla. Elämyksellistä suunnistusta ovat olleet luomassa Aalto-yliopiston, VTT:n ja Nokian tutkimiskeskuksen tutkijat. Monitieteinen hanke on työllistänyt niin teknologian osaajia kuin Aallon elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen lavastajia.

”Aika iso produktio”, Ville-Veikko Mattila Nokian tutkimuskeskuksesta kertoo. Kaupunkiseikkailussa testataan sekä lisättyä todellisuutta ja interaktiivisia näyttöteknologioita.

”Testaamme miten nämä kaksi teknologiaa toimivat yhdessä”, Mattila kertoo.

Vaikka Nokia luopui kännyköiden valmistuksesta, tutkitaan yrityksessä lisättyä todellisuutta suurella innolla. Paikkatieto on jo nykyisin iso bisnes uudelle Nokialle. Tulevaisuudessa lisätyn todellisuuden sovellukset helpottavat kaupunkitilassa navigointia entisestään.

Suuri haaste on Turpeisen mukaan tehdä suunnistuksesta hauska kokemus.

”Tämä ikäryhmä on aika kriittinen yleisö”, Turpeinen toteaa.

Seikkailun järjestää: EIT ICT Labs, Forum Virium Helsinki, Nokia HIIT, VTT, ja TAF.

Tutustu Millennium-paviljongin ohjelmaan 28.4.-14.5.2014.

Teksti ja kuvat: Petja Partanen
Julkaistu 28.4.2014 osoitteessa http://taf.fi/2014/04/28/professori-millenniumin-jaljilla/

 

Lue myös