Forum Virium Helsingin strategiaa uudistettiin vuoden 2008 aikana. Strategiaprosessiin kuuluneen evaluoinnin perusteella todettiin että sekä yritysjäsenien että Helsingin kaupungin mielestä Forum Virium Helsinki on toiminut tähän saakka kiitettävästi. Syytä uudistumiseenkin kuitenkin löytyi. Tulevaisuudessa FVH:n jäsenet otetaan entistä aktiivisemmin mukaan toimintaan, yhteistyö- ja työskentelyprosesseja kehitetään yhteisölliseen suuntaan ja toimintaa suunnataan aikaisempaa tarkemmin vain tiettyihin hankealueisiin.
Virallisesti ja kokonaisuudessaan Forum Virium Helsingin päivitetty strategia otetaan käyttöön vuoden 2009 alussa, mutta uutiskirjeen tilaajille on tarjolla esimakua tulevasta näin etukäteen.
– Uusi yhteisöllinen toimintatapamme tulee näkyviin konkreettisesti Internet-palvelussamme sekä viestinnässämme heti alkuvuodesta. FVH on näiden yhteisöllisten muutosten ja työkalujen ansiosta paljon Pasilan toimistoaan suurempi toimija. Toimintaan ja ideointiin pääsevät mukaan entistä aktiivisemmin sekä jäsenemme mutta myös kaikki muut toiminnastamme kiinnostuneet henkilöt ja organisaatiot, sanoo Forum Virium Helsingin johtaja Jarmo Eskelinen. Avoimuus ja läpinäkyvyys kasvavat, samoin FVH:n jäsenten saamat hyödyt.
– Forum Virium Helsingin jäsenyys on investointi, jonka täytyy olla tuottava ja jäseniä hyödyttävä asia. Tämä korostuu erityisesti talouden laskusuhdanteessa.
Living Lab -konsepti puri maailmalla vuonna 2008
Forum Virium Helsingin vuoden 2008 kohokohtina Eskelinen pitää Living Lab -ohjelmaan liittyneitä Business Summit -tilaisuuksia Pariisissa ja Koreassa.
– Niissä seminaareissa paljastui kuinka ainutlaatuinen Suomessa kukoistukseensa kehitetty Living Lab -konsepti on. Suurin osa tuotekehityshankkeista kun tuntuu maailmassa tapahtuvan edelleen teknologiavetoisesti ja ilman käyttäjien aktiivista osallistumista tuotekehitysprosessiin, pohtii Eskelinen.
Muita FVH:n vuoden 2008 isoja asioita ovat olleet Terveellinen kaupunginosa -ohjelman rakentaminen sekä tieto- ja viestintäteknologian strategisen huippuosaamisen keskittymän (ICT SHOK) käynnistyksessä mukana oleminen. FVH kehittää keskittymän Flexible Services -ohjelmassa käyttäjälähtöisiä ja avoimia innovaatioita sekä vastaa Flexible Services -ohjelman viestinnästä.
– Suuri positiivinen yllätys on ollut myös Stadi-TV-hankkeen paljon odotettua nopeampi liikkeelle lähtö. Hankkeeseen liittyen avataan esimerkiksi kevään 2009 kuluessa Esplanadin puistoon aivan uudenlainen verkkoajan matkailutoimisto, lupailee Eskelinen.
Suurimmat haasteet Forum Virium Helsinki on puolestaan kohdannut vuonna 2008 julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön organisoimisessa. Toimintakulttuurit ovat sektoreilla sen verran erilaiset, että yhteisen sävelen löytymiseen kuluu usein tuskastuttavan pitkä aika.
– Luottamuksen rakentaminen aikaisemmin vähän keskenään tekemisissä olevien organisaatioiden ja ihmisten välille vie luonnollisesti aina aikaa. Se täytyy ottaa hankkeissa myös huomioon, sanoo Eskelinen.
Tuloksellinen riskinotto jatkuu vuonna 2009
Vuonna 2009 Eskelinen odottaa hyviä ja konkreettisia tuloksia varsinkin Terveellinen kaupunginosa -ohjelmalta, Media-hankealueelta sekä Flexible Services -ohjelman osana toteutettavalta UDOI (User Driven Open Innovation) -projektilta.
– On syytä muistaa, että myös epäonnistuminen voi olla hyvä tulos. Riskiä pitää ottaa ja silloin myös epäonnistumiset ovat mahdollisia. Niistä otetaan kuitenkin opiksi ja epäonnistumisten pohjalta voidaan kehittää entistä parempia digitaalisia tuotteita ja palveluita. Uusi yhteisöllinen toimintatapamme yhdistettynä Living Lab -ajatteluun ja riskinottoon tekee Forum Virium Helsingistä todella kiinnostavan kokonaisuuden, uskoo Eskelinen.