Forum Virium Helsingin kaupunkikehityksen näkökulma on vahvasti kansainvälinen. Kaupunkien ympäri maailmaa kannattaa rakentaa palveluja yhdessä, ja yhteisille alustoille.

Jos ohjelmistoyritys rakentaa toimivan digitaalisen asiointipalvelun kaupunkilaisille, syntyy pientä bisnestä. Mutta jos 100 kaupunkia käyttää samaa palvelua, on kyseessä menestystarina. Monistettavuuden edellytys on, että palvelun siirtäminen kaupungista toiseen ei ole kohtuuttoman vaikeaa.

”Kaupungit eivät ole kehittäneet kovin paljoa yhteisiä toimintamalleja”, Mika Malin Forum Virium Helsingistä toteaa.

Forum Virium Helsinki panostaa vahvasti kansainväliseen yhteistyöhön, jotta kehityksen suunta saataisiin käännettyä. Esimerkiksi Helsingin Ahjo-päätöksentekojärjestelmän avoin datarajapinta on hieno saavutus. Vielä hienompaa olisi, jos sama rajapinta, ja samat kännykkäpalvelut, toimisivat kaupungeissa ympäri Eurooppaa. Tästä seuraa huimia liiketoimintamahdollisuuksia.

”Helsingissä on 500 000 asukasta, Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa 1,5 miljoonaa”, Malin muistuttaa.
Nämä ovat vielä pieniä käyttäjämääriä digitaalisten kaupunkipalvelujen kehittäjille. Mutta kun rajapintojen standardointi etenee Forum Virium Helsingin kansainvälisissä hankkeissa, voivat luvut kasvaa huimasti.

Kaupunkien tarpeet ovat pitkälti yhteisiä. Kun tärkeimmät tietoaineistot avataan samalla tavalla, toimivat samat sovellukset joka paikassa. Esimerkiksi Helsingin Open Ahjo -päätöksentekorajapinnasta voisi ottaa mallia kaupunkeihin ympäri maailmaa. Tätä mieltä on esimerkiksi Open Knowledge Finland -yhdistys, joka aikoo tehdä kaupunkien päätösdatan rajapinnasta vientituotteen.

”Se voisi olla standardi tapa jakaa kaupunkien päätöksentekoa missä tahansa päin maailmaa”, Antti Poikola Open Knowledge Finlandista visioi.

Helsinki loistaa älyllään

Kun Euroopan parlamentti julkisti alkuvuodesta 2014 tutkimuksen 468 Euroopan Smart City -hankkeesta, moni hieraisi silmiään. Helsinki sijoittui älykkäiden kaupunkien kuuden kärkeen, yhdessä Amsterdamin, Barcelonan, Kööpenhaminan, Manchesterin ja Wienin kanssa.

”Usein unohtuu, että aika moni asia on Helsingissä todella hyvin. Joka ikisen kaupungin maailmassa väitetään olevan jäykkä, byrokraattinen ja kankea organisaatio. Mutta joku siinä joukossa on vähän vähemmän kankea”, Mika Malin pohtii.

Millä eväillä Helsinki nousi älykkäiden kaupunkien kärkeen? Monet Forum Virium Helsingin hankkeet saivat tutkimuksessa suitsutusta. Helsinki Region Infoshare -palvelua kehutaan uraauurtavaksi palveluksi avoimen kaupunkidatan saralla. Myös kaupungin päätöksenteon avaaminen ja kehittäjäyhteisöportaali dev.hel.fi saivat kehuja.

 

Alkuperäinen teksti: Petja Partanen, Tarinatakomo, julkaistu osana Forum Virium Helsingin Avointa kaupunkia rakentamassa -julkaisua.

Forum Virium Helsingin kansainväliset verkostot

European Network of Living Labs

European Network of Living Labs ENoLL on vuonna 2006 perustettu verkosto, joka kokoaa eri maiden innovaatioyhteisöt saman katon alle. Vuonna 2013 verkosto kasvoi 25 uudella jäsenellä. Joukossa oli runsaasti myös Euroopan ulkopuolisia organisaatioita. Yhteensä ENoLL:ssa on mukana jo yli 300 living labia ympäri maailmaa. Joukossa on runsaasti myös Euroopan ulkopuolisia organisaatioita. Forum Virium Helsinki on yksi verkoston perustajajäsenistä.

www.openlivinglabs.eu

Open & Agile Smart Cities

Kansainvälinen Open & Agile Smart Cities -verkosto luo perustan datapohjaiselle yhteistyölle, jolla edistetään yhteentoimivia ratkaisuja, yritysten innovaatiotoimintaa ja älykkäiden palvelujen syntymistä. Verkostossa on mukana kaupunkeja ympäri maailman. Suomalaiset kaupungit ovat mukana 6Aika-strategian Avoin data -kärkihankkeen kautta. Suomen kuutoskaupungit ovat verkoston perustajajäseniä.

www.oascities.org/open-and-agile-smart-cities

EIT Digital

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti EIT on EU:n teknologian tutkimuksen huippuyksikkö. EIT Digital toimii seitsemässä Euroopan kaupungissa. Sen tavoitteena on synnyttää dynaaminen eurooppalainen ICT-alan ekosysteemi sekä Piilaakson kaltainen uusien ideoiden markkina- ja testauspaikka.

Otaniemessä toimiva EIT Digitalin Helsingin yksikön perustajajäseniä ovat Nokia, VTT ja Aalto-yliopisto. Helsingin painopisteitä ovat älykkäät tilat, palvelumuotoilu, Green ICT & kestävä kehitys sekä hyvinvointi. Forum Virium Helsinki on verkoston affiliate-kumppani.

www.eitdigital.eu

Open Knowledge Finland

Open Knowledge -verkosto on vuonna 2004 perustettu tiedon ja datavarantojen avoimuuden puolesta puhuva kansalaisjärjestö. Forum Virium Helsingin hankkeet tekevät tiivistä yhteistyötä verkoston Suomen osaston Open Knowledge Finlandin kanssa.

http://fi.okfn.org