Kehitämme tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö. Me teemme Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa.

Teemme käytännössä älykaupunkihankkeita, joissa kokeilemme, pilotoimme ja yhteiskehitämme tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja helsinkiläisten elämän helpottamiseksi. Mitä jos saisit tunnin lisää aikaa päivääsi? Hoituu, kun käytät Kalasataman asukkaiden kanssa yhteiskehittämiämme älyratkaisuja. Entä jos saisit kaikki liikkumisen palvelusi halvalla, helposti ja hiilineutraalisti? Tämä on meillä työn alla Jätkäsaaren älyliikennekokeiluissa. Haluaisitko Helsingin saariston vaivattomaan viihdekäyttöön? Siitä vaan testaamaan veneiden Uberia, jota pilotoimme parhaillaan helsinkiläisen start upin kanssa.

Kokeile, pilotoi ja yhteiskehitä kanssamme

Yritykset pääsevät avullamme testaamaan tuotteitaan aidossa kaupunkiympäristössä asukkaiden kanssa. Kokeiluihin ja pilotteihin on usein saatavilla myös rahoitusta muutamasta tonnista jopa miljooniin euroihin. Yliopistoille, tutkimuslaitoksille ja kaupungeille tarjoamme yhteistyötä ja projektiosaamista. Jos olet tavallinen helsinkiläinen, kutsumme sinut mukaan kehittäjäyhteisöihimme.

Päärahoittajina Helsinki ja EU

Rahoituksemme koostuu EU-hankerahoituksesta, Helsingin kaupungin perusrahoituksesta ja yritysten jäsenmaksuista. Pyöritämme älykaupunkikehityshankkeita noin 7 miljoonalla eurolla vuosittain. Olemme olemassaolomme aikana tuoneet Helsingin kaupunkikehitykseen 23 miljoonaa euroa ulkoista rahoitusta eri hankkeilla. Olemme voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.

Jäsenyritykset maailman huipulta

Forum Viriumin jäsenyritysten lista on todella upea: Elisa, Yleisradio, Tieto, Telia, Sponda, CGI, Helen, IBM, Metropolia, Sitra, Business Finland, Dimecc, EIT Digital, Teknologiateollisuus, VTT, HUS, Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Demos Helsinki. Jäsenyritykset osallistuvat Forum Viriumin kaupunkikehitysprojekteihin ja toimivat ohjausryhmässä. IBM ja Elisa toimivat myös Forum Viriumin hallituksessa. Hallituksen puheenjohtaja on Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Taitavat ja hyvinvoivat työntekijät

Meillä työskentelee 50 kaupunkikehittämisen huippuammattilaisia, jotka vievät projektit aina onnistuneesti maaliin. Toimistomme sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Unioninkadulla. Forum Virium on mahtava työpaikka, jossa pääset tekemään töitä fiksujen ja tulevaisuudesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Työtyytyväisyytemme on 4/5, eli todella hyvä.

Vaikuttavat saavutuksemme

  • Kansainvälistä mediahuomiota riittää Forum Viriumin Helsingin älykaupunkiprojekteille paljon.
  • Helsingin sijoitukset älykaupunki-rankingeissa ovat erinomaisia.
  • Helsingin avoin data alkoi Forum Viriumin onnistuneesta hankkeesta. Avoimen datan edistämiseksi perustettiin hankkeen jälkeen Helsinki Region Infoshare (HRI), joka on avannut yli 1000 verovaroin tuotettua tietoaineistoa kaikkien hyödynnettäväksi. Dataa hyödyntävät jo kymmenet pienyritysten ja innokkaiden kaupunkilaisten kehittämät kännykkäsovellukset. Vuoden 2014 alusta lähtien HRI-palvelu on pyörinyt osana Helsingin kaupungin normaalitoimintaa.
  • Uutta bisnestä on syntynyt monista hankkeistamme. Esimerkiksi LEA-hoitorobottia pilotoinut Silver-hanke siivitti robottiyritys Robot Care Systemsin kasvuun.
  • MaaS on Helsingin malli. Forum Virium auttoi Mobility-as-a-service -yritys MaaS Globalia alkuun tuomalla oikeat tahot julkiselta ja yksityiseltä puolelta yhteen. Nyt firman Whim-palvelu valloittaa maailmaa.
  • Sokeat rullaluistelemaan oli BlindSquare-startupin visio ja firma kehitti Forum Viriumin avustuksella applikaation, joka todella auttaa näkövammaisia liikkumaan kaupungeissa.
  • Elämänlaatua eläkepäiviin. BrightAgeing-projekti nosti tutkitusti ikäihmisten elämänlaatua älyvalaistusratkaisuilla. Yhteistyössä kanssamme olivat Philips, Palvelukeskus ja Setlementtiasunnot.

Forum Viriumin nimi on latinaa ja suomenkielinen käännös on ”Voimien tori”.