Kehitämme tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö. Me teemme Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa.

Teemme käytännössä älykaupunkihankkeita, joissa kokeilemme, pilotoimme ja yhteiskehitämme tulevaisuuden kaupunkiratkaisuja helsinkiläisten elämän helpottamiseksi. Mitä jos saisit tunnin lisää aikaa päivääsi? Hoituu, kun käytät Kalasataman asukkaiden kanssa yhteiskehittämiämme älyratkaisuja. Entä jos saisit kaikki liikkumisen palvelusi halvalla, helposti ja hiilineutraalisti? Tämä on meillä työn alla Jätkäsaaren älyliikennekokeiluissa.

Kokeile, pilotoi ja yhteiskehitä kanssamme

Yritykset pääsevät avullamme testaamaan tuotteitaan aidossa kaupunkiympäristössä asukkaiden kanssa. Kokeiluihin ja pilotteihin on usein saatavilla myös rahoitusta muutamasta tonnista jopa miljooniin euroihin. Yliopistoille, tutkimuslaitoksille ja kaupungeille tarjoamme yhteistyötä ja projektiosaamista. Jos olet tavallinen helsinkiläinen, kutsumme sinut mukaan kehittäjäyhteisöihimme.

Päärahoittajina Helsinki ja EU

Rahoituksemme koostuu EU-hankerahoituksesta ja Helsingin kaupungin perusrahoituksesta. Teemme vaikuttavia älykaupunkikehityshankkeita noin 7 miljoonalla eurolla vuosittain. Olemme olemassaolomme aikana tuoneet Helsingin kaupunkikehitykseen 23 miljoonaa euroa ulkoista rahoitusta pääasiassa Euroopan Unionista eri hankkeilla. Olemme voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.

Kumppanit maailman huipulta

Forum Viriumin kumppanien lista on vaikuttava: HUS, Metropolia, EIT, VTT, Helen, IBM, Elisa, Sitra, Business Finland, Uudenmaan liitto, Laurea, Euroopan komissio, Interreg, Nordic Innovation, Helsinki, Tallinna, Barcelona, Amsterdam, Kööpenhamina, Pariisi, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto. IBM ja Elisa toimivat myös Forum Viriumin hallituksessa. Hallituksessa ovat edustettuina myös kaikki Helsingin kaupungin toimialat. Hallituksen puheenjohtaja on Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Taitavat ja hyvinvoivat työntekijät

Meillä työskentelee 60 kaupunkikehittämisen huippuammattilaisia, jotka vievät projektit aina onnistuneesti maaliin. Toimistomme sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Unioninkadulla. Forum Virium on mahtava työpaikka, jossa pääset tekemään töitä fiksujen ja tulevaisuudesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Työtyytyväisyytemme on 4/5, eli todella hyvä.

Vaikuttavat saavutuksemme

  • Hankimme Helsingin kaupungille ja kumppaneillemme valtavasti medianäkyvyyttä. Forum Viriumista ja sen kumppaneiden älyratkaisuista ovat uutisoineet muun muassa The New York Times, CNN, The Guardian, Helsingin Sanomat ja Yleisradio.
  • Helsinki valittiin 2020 maailman toiseksi parhaaksi älykaupungiksi. Kaikki sijoitukset älykaupunki-rankingeissa ovat erinomaisia. 
  • Helsingin avoin data alkoi Forum Viriumin onnistuneesta hankkeesta.
  • Uutta bisnestä on syntynyt monista hankkeistamme. Esimerkiksi itseajavien autojen ohjelmistoja kehittävä Sensible 4 syntyi yhden hankkeemme seurauksena. Nyt yritys työllistää kymmeniä ihmisiä ja kansainvälistyy vauhdilla. Toinen hyvä esimerkki on koronapuhallustestiä kehittävä Deep Sensing Algorithms Oy, joka pilotoi testiään kanssamme yhteistyössä.
  • MaaS on Helsingin malli. Forum Virium auttoi Mobility-as-a-service -yritys MaaS Globalia alkuun tuomalla oikeat tahot julkiselta ja yksityiseltä puolelta yhteen. Nyt firman Whim-palvelu valloittaa maailmaa.
  • Elämänlaatua vanhuuden päiviin. Monet projektimme ovat parantaneet ikäihmisten elämänlaatua, kun olemme pilotoineet yritysten kanssa seniorikeskusten älyvaloja ja älykkäitä wc- sekä suihkujärjestelmiä. Helsingin Kustaankartanossa pilotoitu multisensorinen aistihuone vähensi muistisairaiden masennusta ja lääkityksen tarvetta.

Forum Viriumin nimi on latinaa ja suomenkielinen käännös on ”Voimien tori”.