Digital Twins Hackathonista innovatiivisia ratkaisuja tasa-arvoisempaan talvikunnossapitoon

Artikkelikuva: Digital Twins Hackathonista innovatiivisia ratkaisuja tasa-arvoisempaan talvikunnossapitoon

Runsaassa lumentulossa aurojen on vaikea ehtiä kaikille asuinkaduille. Kotoa liikkuminen voi vaikeutua päivien ajaksi. Tilannetta ratkaistaan hackathonissa, jossa aiemman lumitilanteen datalla mallinnetaan vaihtoehtoisia työsuunnitelmia ja kansalaisratkaisuja.

“Lunta taas tullut, aurat liikkeellä. Sinun kotikatusi aurataan jälleen viimeisenä.” Helsingin kaupunkiympäristön twiitti vuodelta 2018 on ollut ajankohtainen monta kertaa sen jälkeenkin.

Talvikunnossapito Helsingissä tehdään kolmiportaisen luokituksen mukaan. Ajoradoille on oma luokituksensa, roomalaisin numeroin I-II-III. Jalkakäytävien ja pyöräteiden luokitus merkitään kirjaimin A-B-C, tai ei talvikunnossapitoa.

I-hoitoluokkaa ovat yleensä pääväylät ja pääkadut, II-hoitoluokkaa taas asuinalueiden kokoojakadut. Niillä aurataan lumen tultua päivittäin.

III-hoitoluokkaa ovat yleensä asuinalueiden sivukadut ja -tiet. Juuri niiden varrella hyvin moni asuu ja kulkee ensimmäiset kymmenet tai sadat metrit kotoa lähtiessä. III-hoitoluokassa aurataan arkisin kolmen vuorokauden kuluessa siitä, kun lunta on vähintään seitsemän senttimetriä. 

Tulevassa hackathonissa kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti jalkakäytävät ja pyörätiet. Matalimman C-luokan jalkakäytävät aurataan viiden senttimetrin lumen jälkeen. Aamun tai aamupäivän lumet aurataan kahdeksan tunnin kuluessa. Iltapäivän, illan tai yön lumet aurataan seuraavaan päivään kello 12 mennessä.

Ajat voivat tuntua pitkiltä lumimyräkän jälkeen. Lähes joka talvi tulee lunta joskus 10–20 senttimetriä kerralla. Sellaisen läpi ei iäkkäänä tai liikuntarajoitteisena mennä kovin helposti ilman ulkopuolista apua. Heikosti auratuilla katuosuuksilla liikkuminen vaikeutuu yhtälailla lastenrattaiden tai ostoskassien kanssa kulkeville.

Suuri lumimäärä ei nopeuta alimpien hoitoluokkakatujen auraamista, pikemminkin päinvastoin. Tällöin kunnossapitotyö keskitetään korkean prioriteetin väyläosuuksiin.

Esimerkiksi 10.–31.1.2022 välisenä aikana tuli lunta todella monena päivänä, eikä kaikkialle päästy kolmessa päivässä.

”Näissä tapauksissa yleensä syinä ovat työmenetelmissä tapahtuvat yllättävät poikkeamat ja resurssivajeet”, kertoo työntutkija ja tuoteomistaja Miikka Koskela Staralta. ”Näistä seuranneista palautteista mieleen ovat jääneet esimerkiksi lastenvaunujen ja rollaattoreiden liikkuminen paksussa hangessa.”

Staraa ja kaupunkia yleisemmin kiinnostaa, voisiko talviset kunnossapitohaasteet ratkaista kevyen liikenteen näkökulmasta paremmalla tavalla? Voisiko työsuunnitelmista tehdä dynaamisemmat, jolloin työn järjestys hoitoalueilla ja luokitusten sisällä voisi vaihdella kauden aikana tarpeen ja havaitun vaikutuksen pohjalta?

Viikonlopuksi viisaat päät yhteen kehittämään tuoreita ratkaisuja

Ajanjakso 10.–31.1.2022 on mallinnettu säätietoineen ja toteutuneine auraustietoineen Digital Twins Hackathon -tapahtumaa varten. Digitaalinen kaksonen eli digital twin ei ole yksi järjestelmä vaan yhdistelmä avattuja tietolähteitä ja päivittyvää tietoa, jotka muodostavat elävän Helsingin suunnittelu-, kehitys- ja ylläpitotöitä helpottavan kuvan.

Talvikunnossapitohaasteeseen Stara tarjoaa toiminnanohjausjärjestelmistään ajoneuvojen liikkumista ja infraa koskevaa dataa. Lisäksi osallistujien käyttöön tarjotaan olosuhdedataa, kuten säätietomalleja.

Tiiviin viikonlopun aikana ohjelmistokehityksen ja datan käsittelyn ammattilaiset kilpailevat tiimeissä, miten ratkaista haaste parhaiten. 

”Mielenkiintoista on nähdä, kuinka tätä dataa saa jatkohyödynnettyä erilaisilla työkaluilla ja ratkaisuilla”, Miikka Koskela odottaa. 

Staraa kiinnostavat esimerkiksi erilaiset simulaatiomahdollisuudet. Niillä voi testata etukäteen erilaisia toimintamalleja, kuten vaikka poikkeustilanteiden vaihtoehtoisia työsuunnitelmia. Silloin kun lumet tulevat, ennalta simuloitua tilannetta on helpompi lähteä auraamaan.

”Uskon, että datan avulla saadaan kaikille tasa-arvoisempaa, turvallisempaa ja sujuvampaa liikkuvuutta”, Koskela toteaa.

Talvikunnossapitohaasteen lisäksi Staran datan pohjalta hackathonissa on myös toinen, logistiikka-aiheinen haaste. Siinä osallistujat pääsevät ratkomaan kaupungin logististen kuljetusten optimointia, kapasiteetinjakoa eri toimijoiden kesken sekä ratkaisuja logistiseen suoriutumiseen kaupunkitilassa.

Digital Twins Hackathon – building sustainable futures within the most functional city -hackathon järjestetään Metropolia ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksella viikonloppuna 25.–27.11.2022.

Tapahtuman järjestävät Forum Virium Helsinki ja Stara (LiiDi2-hanke) yhdessä Metropolian ammattikorkeakoulun kanssa. Kumppaniorganisaatiota ovat Urban Tech Helsinki, KIRAHub sekä yrityksistä ABB ja Skanska. 

Hackathonin avulla Stara toivoo saavansa innovatiivisia ratkaisuja talvikunnossapidon prosesseihinsa. Samalla nähdään, mitä nyt esimerkinomaisesti käyttöön avatulla datalla voidaan saada aikaan, kun sitä yhdistellään muihin datalähteisiin.

LiiDi2 – Liikkumisen Digitaalinen kaksonen palveluiden mahdollistajana -hankkeen toteuttavat Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki sekä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara. Hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia (REACT-EU).

Kuva: Liikelaitos Stara

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lisätietoa

Lue myös