Avointa tietoa kansalaisille

Artikkelikuva: Avointa tietoa kansalaisille
Helsinki Region Infoshare -verkkopalvelussa on jo yli tuhat tietoaineistoa avoimesti kenen tahansa vapaasti hyödynnettäväksi. Tulevaisuudessa sieltä löytyy yhä enemmän pääkaupunkiseudun kuntien julkisia tietovarantoja.
 
Kun Helsingin kiinteistövirasto lisäsi kesällä 2013 historiallisia ilmakuvia eri vuosikymmeniltä www.hri.fi-palveluun, paikkatietoharrastajat olivat innoissaan. Muutamassa päivässä koodaustaitoiset kansalaiset rakensivat verkkoon sovelluksia, joiden avulla saattoi tutkia Helsingin kehitystä aina sotavuodesta 1943 tähän päivään.
 
Historialliset ilmakuvat kiinnostivat dataharrastajien lisäksi muitakin. Pian moni lehti esitteli sovelluksia verkkosivuillaan, ja harrastajavoimin tehdyt webbisovellukset herättivät ihastusta suuressa yleisössä.
 
Tästä datan avaamisessa on kyse. HRI kartoittaa pääkaupunkiseudun kiinnostavia tietoaineistoja ja kannustaa virastoja avaamaan ne verkkoon, vapaasti kaikkien saataville.
 
“Tarkoitus on tehdä tiedon avaamisesta arkipäivää pääkaupunkiseudun kunnissa”, kertoo Ville Meloni Forum Virium Helsingistä.
 
Kun idea pääkaupunkiseudun kuntadataa avaavasta hankkeesta syntyi vuonna 2009, moni piti sitä idealistisena puuhasteluna. Nyt tiedon avaaminen on valtavirtaa. Tavoite avata julkisia datavarantoja on kirjattu maan hallitusohjelmaan, ja muut kaupunkiseudut perustavat kilvan omia datakatalogejaan. Kesällä 2013 HRI palkittiin EU:n julkishallinnon innovaatiokilpailussa 100 000 eurolla. HRI-palvelun myötä Helsingin seudusta on tullut muutamassa vuodessa edelläkävijä julkisen tiedon avaajana.
 
Forum Virium Helsinki palkkasi vuonna 2010 Ville Melonin projektipäälliköksi
käynnistämään HRI-hanketta. Vuoden 2014 alusta HRI on osa Helsingin,
Vantaan, Espoon ja Kauniaisten arkitoimintaa, vetäjinään Helsingin
kaupungin tietokeskuksen Tanja Lahti (keskellä) ja Hami Kekkonen.
 
 
Tiedon avaajakin hyötyy
 
Julkisten tietovarantojen avaamisesta on hyötyä myös tietojen avaajalle itselleen. Helsingin seudun joukkoliikenteestä vastaava HSL nauttii
jo tietovarantojensa avaamisen hedelmistä. Muutaman kymmenen tuhannen euron investointi avoimeen ohjelmointirajapintaan on tuonut joukkoliikenteen reitti- ja aikataulutiedot kenen tahansa ulottuville. Nyt reittineuvoja saa paitsi HSL:n omasta Reittiopas-verkkopalvelusta, myös kymmenistä HSL:n datarajapintaa hyödyntävistä kännykkäsovelluksista.
 
Avoimen tiedon toimintamallissa voittavat kaikki: joukkoliikenteen käyttäjät saavat reittiohjeet suoraan puhelimeensa, HSL:n palvelu paranee ja suosituimpien kännykkäsovellusten kehittäjät tienaavat sovelluksillaan rahaa. “Jos olisimme alkaneet tehdä kännykkäsovelluksia itse, rahaa olisi mennyt helposti 50 000 euroa per sovellus”, HSL:n projektipäällikkö Jari Honkonen arvioi.
 
Nyt HRI:n pääkaupunkiseudulla toimivaksi osoittautunutta toimintamallia kopioidaan ympäri maata. Omat datakataloginsa ovat avanneet esimerkiksi Tampere, Oulu ja Jyväskylä. Valtionhallinto on jo julkaisuut koko maan kattavan avoimen tiedon palvelun (avoindata.fi), joka hyödyntää HRI:ssä toimivaksi osoittautunutta teknologiaa.
 
HRI on ollut sellainen menestystarina, että hankkeen käynnistäjänä toiminut Forum Virium Helsinki voi jo astua taka-alalle. Vuoden 2014 alusta alkaen HRI-datakatalogi ja Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten viranhaltijoiden tukeminen tietojensa avaamisessa siirtyi Helsingin kaupungin tietokeskuksen vastuulle.
 
100 000 euron EU-palkinnosta vauhtia avatun tiedon hyödyntämiseen
 
Yksi HRI:n aikaansaannoksista on Helsingin konsernihallinnon tietojen avaaminen kaikkien käyttöön. Keväällä 2013 avatun asiakirjarajapinnan kautta kuka tahansa kuntalainen pääsee käsiksi samoihin tietoihin kuin poliittiset päätöksentekijät tai kaupungin palkkalistoilla olevat viranhaltijat. Pari vuotta aikaisemmin Forum Virium Helsingin workshopissa ideoitu datarajapinta on nyt todellisuutta, ja Helsingin konsernihallinto on yksi maailman avoimimmista päätöksentekokoneistoista.
 
Rajapintaa hyödyntävät jo monet helppokäyttöiset verkkopalvelut. Kaupungin päätöksiä voi selata kartalla, perehtyä päätösasiakirjojen liitteisiin ja suunnitelmiin, ja tutkia miten päätöksenteko on edennyt hallinnon rattaissa.
 
EU:n myöntämä 100 000 innovaatiopalkinto tuo uutta vauhtia avatun tiedon hyödyntämiseen. Osa palkintorahoista käytetään Datademo-rahoitukseen. Vuonna 2014 koodaajat voivat hakea 2000 euron tukirahoitusta. Rahoitusta saa sovelluksiin ja visualisointeihin, jotka hyödyntävät HRI-palvelun avoimia datalähteitä ja edistävät kansalaisyhteiskunnan toimintaa.
 
Palkintorahoilla palkattiin myös uusi sovelluskehittäjä HRI-palveluun.
 
”Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat ilahduttavasti avanneet tietovarantojaan, mutta tiedot eivät vielä linkity toisiinsa”, Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Ville Meloni kertoo.
 
Uuden data-asiantuntijan tehtävänä on miettiä, miten esimerkiksi Helsingin Open Ahjo – rajapinnan päätöksentekodata saadaan toimimaan yhteen kaupungin eri tilastojen, hallinnollisten alueiden, palvelupisteiden ja talousdatan kanssa. 
 

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen myönsi vuotuisen kannustuspalkintonsa HRI-palvelulle.
”Onneksi olkoon. Te olettte edelläkävijöitä, maailmanlaajuisesti,” Pajunen onnitteli ForumVirium Helsingin  ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen HRI-tiimiä.
 
 
Teksti: Petja Partanen, Tarinatakomo
Kuvat: Petja Partanen, Pertti Nisonen
 
 
Juttu on julkaistu osana Forum Virium Helsingin Avointa kaupunkia rakentamassa -julkaisua

 
 
 

 

Lue myös