Suomalaisten Living Labien nykytila – aika siirtyä puheista käytäntöön

Living Labit ja käyttäjälähtöinen innovaatio ovat ajankohtainen aihe Suomessa niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Aiheesta on nyt julkaistu selvitys, jossa kartoitetaan maassamme toimivia Living Labeja ja pyritään muodostamaan kokonaiskäsitystä toiminnasta. Lisäksi selvityksessä annetaan ehdotuksia toiminnan kehittämisestä.

Living Lab toiminta Suomessa -nimisen selvityksen mukaan Living Lab -toiminta on edelleen enemmän puhetta kuin tekoja. Keskeinen kysymys on, kyetäänkö toiminta ja tarjonta tuotteistamaan. Toistaiseksi Living Labit eivät ole kyenneet lunastamaan sitä paikkaa, joka niillä onnistuessaan voisi olla. Joitakin hyviä toteutuksia on nähty, mutta varsinaista läpimurtoa odotellaan edelleen.

Konkreettisissa kehitysehdotuksissa todetaan, että olisi tarpeen selkiyttää ja yksinkertaistaa jo ihan Living Labien perusmääritelmää. Lisäksi kannattaisi tiivistää Living Lab -toimintaa yhteisillä tapaamisilla ja kokoamalla tietoa verkkoon johonkin yhteiseen paikkaan. Kokonaiskuvan säilymisen kannalta selvityksessä nähdään, että Suomeen tulisi saada yksi kansallinen Living Lab -koordinaattori, jolla olisi käsitys niin alan toimijoista kuin tekemisestäkin. Käytännön tekemistä puolestaan edistäisi joukko kevyitä ja nopeita käytännön Living Lab -caseja. Toiminnan seurantaan kaivataan yhteisiä mittareita, joilla voitaisiin verrata erilaisten Living Labien toimintaa keskenään ja tarkastella projektien onnistumista. 

Selvityksen teki Janne Orava Javaro Oy:stä. Forum Virium Helsingin kehitys- ja hankepäällikkö Mia Uronen osallistui selvitykseen Helsinki Living Labin edustajana. Selvitys tehtiin osana Innovaatio ja osaaminen -verkostossa vuonna 2009 toteutettua Living Lab -pilottikokeilua.

Lue koko selvitys täältä (pdf-tiedosto)

Lue myös