Eksy Amsterdamissa, löydä perille Helsingissä

Code For Europe -ohjelman kumppanikoodaajien luomat Open Source -ohjelmistot auttavat kaupunkilaisia luovimaan Rooman ruuhkissa, eksymään vilkkaimpien turistipyydysten ulkopuolelle Amsterdamissa ja navigoimaan oikeaan bussiin Helsingissä.

Aika lähteä kävelemään ratikkapysäkille, kertoo HSL:n joukkoliikennenavigaattori. Kuva: Petja Partanen.

Lokakuisena aamuna Rooman itäisen sisääntulotie A24:n liikenne seisoo. Sen näkee Rooman kaupungin kumppanikoodaaja Alessandro Bertulettin rakentaman G.I.M-sovelluksen kartalta. Kaupunkia kiertävän kehätien risteyksen kohdalla tieosuuden väri on musta. 

Reaaliaikaisen liikennetilanteen kertovalla mobiilisovelluksella olisi käyttöä ympäri maailmaa. Roomassa rakennettua sovellusta voi nyt hyödyntää vapaasti niin Helsingissä kuin New Yorkissa. Tammikuussa 2013 työnsä aloittaneet kumppanikoodarit rakentavat kaupunkilaisten elämää helpottavia sovelluksia Helsingissä, Amsterdamissa, Barcelonassa, Berliinissä, Manchesterissa ja Roomassa. Kumppanikoodarien luomien verkkopalvelujen lähdekoodi on avointa, jolloin ne ovat vapaasti hyödynnettävissä muissa kaupungeissa.

Helsingissä Forum Virium Helsingin koordinoiman ohjelman kumppanikoodaajina työskentelevät Juha Yrjölä Helsingin kaupungin tietotekniikkaosastolla ja Tuukka Hastrup joukkoliikenneoperaattori HSL:llä. Yrjölä on rakentanut avoimen OpenAhjo-rajapinnan Helsingin kaupungin asianhallintajärjestelmään. Rajapinnan kautta kuka tahansa voi seurata Helsingin kaupungin hallinnossa vireille tulleita asioita ja niiden käsittelyä eri toimielimissä. Tuukka Hastrupin ykkösprojekti on ollut Helsingin seudun joukkoliikennematkustajia palveleva kännykkänavigaattori.

”Kuin autonavigaattori, mutta bussimatkustajille”, kertoo Tuukka Hastrup.

Palvelun demoversio toimii jo moitteettomasti. Kännykän ruudulla näkyy oma sijainti. Kun määränpäätä napsauttaa kartalla, ilmestyvät parhaat joukkoliikennereitit näkyviin, ja aikalaskuri kertoo, milloin olisi syytä lähteä kävelemään pysäkille. Kartalla näkyy myös saapuvan ratikan, junan tai metron sijainti. Nyt kehittäjillä on työn alla käännös-käännökseltä -navigointi, joka kertoo kävelijälle edetäkö suoraan, oikealle vai vasemmalle.

”Se on seuraava iso juttu”, Hastrup kertoo.

Palvelun ensimmäinen demoversio valmistui Hastrupin ja Yrjölän yhteistyönä maaliskuussa 2013. Open Source -kehitystyöhön on saatu vuoden varrella lisävoimia Tampereelta ja Manchesterista. Molemmissa kaupungeissa hyödynnetään samaa koodia ja paikallisia avoimena datana julkaistuja aikataulu- ja reittitietoja. Kesällä HSL palkkasi vielä yhden koodaajan lisää vauhdittamaan hankkeen etenemistä.

”HSL on jo aiemmin tarjonnut avointa dataa ja avoimen reititysrajapinnan, mutta nyt meillä on 100% avoin kokonaisratkaisu: avoin data, avoimen lähdekoodin reititysalgoritmit, avoimet rajapinnat ja avoimen lähdekoodin esimerkkisovellus”, Hastrup kertoo.

Suunnittelussa on alusta alkaen huomioitu palvelun helppo siirrettävyys. HSL:n navigaattorin toimivuutta on testattu esimerkiksi Berliinin ja New Yorkin aikatauludatalla.

Kuuden kaupungin kumppanikoodaajien yhteisissä kokoontumisissa on päässyt vaihtamaan kokemuksia ja tutustumaan muihin projekteihin. Syyskuussa Amsterdamissa Hastrup testasi paikallista Take a Hike -turistiopasta. Verkkopalvelussa kuka tahansa voi rakentaa oman yllätyksellisen turistikierroksen. Tavoitteena on houkutella matkailijoita eksymään Amsterdamiin ja löytämään mielenkiintoista nähtävää kaupungin perinteisten vetonaulojen lisäksi.

”Se oli hauska ajatus. Idea toimisi varmasti Helsingissäkin”, Hastrup sanoo.

Nyt Tuukka Hastrupin ja Juha Yrjölän vuosi kumppanikoodaajina lähenee jo loppuaan. Seuraavan kumppanikoodarisukupolvi on jo haussa. Sen ensimmäinen tehtävä voisikin olla tutustuminen muiden kaupunkien projekteihin, ehdottaa Tuukka Hastrup.

”He saisivat lentävän lähdön sovittamalla ensi töikseen muualla koodatun palvelun, esimerkiksi HSL:n navigaattorin, omaan kaupunkiinsa.”

 

Avointa lähdekoodia kaupunkilaisia palvelemaan

Code for Europe -kumppanikoodaajaohjelmassa syntyneitä sovelluksia:

TagCheckScore, Berliini

Joukkovoimaa museoiden kuva-arkistojen metadatan luomiseen.

HSL Navigator Helsinki

Kännykkänavigaattori joukkoliikenteen käyttäjille.

GeoRate, Rooma

Alusta joukkoistamiseen, esimerkkisovelluksena talkoovoimin kartoitetut avoimet Wifi-verkot kartalla.

G.I.M., Rooma

Kaupungin reaaliaikainen ruuhkatilanne kartalla.

SamensApp, Amsterdam

Kaupunginosan tapahtumakalenteri ja tilavarausjärjestelmä tapahtumia varten.

Take-A-hike, Amsterdam

Mobiilisovelluksella voi luoda kaupunkikävelyjä matkailijoille ilmeisimpien turistinähtävyyksien ulkopuolella. Katso video, miten sovellus toimii.

Teksti: Petja Partanen/Tarinatakomo
 


 
Fellows for Code4Europe
Work with one of the EU partner cities for one year and bring a wind of innovation to the public sector. Send your CV and get one of the paid fellowships in Amsterdam, Berlin, Helsinki, Manchester and Rome. Deadline for applying is December 1st, 2013! >> Read more
 
 
 
Lisätietoja:

EU-koordinaattori Marja Mattila
puh. +358 40 7440067
marja.mattila(at)forumvirium.fi
 
 
Code for Europe on uusi kumppanuusohjelma, jossa etsitään lahjakkaita web-kehittäjiä, koodareita ja palvelusuunnittelijoita elävöittämään innovaatiokulttuuria kaupunkiorganisaatiossa, sekä edistämään kaupungin avautumista. 
 

 

Lue myös