Apps4Finland palkitsee parhaat avoimen datan hyödyntäjät

Artikkelikuva: Apps4Finland palkitsee parhaat avoimen datan hyödyntäjät
Forum Virium Helsingin järjestämä avoimen datan SM-kilpailu on vuodesta 2009 alkaen palkinnut parhaita avoimia tietovarantoja hyödyntäviä sovelluksia ja visualisointeja. Helsingin kaupunki on niittänyt kilpailussa mainetta datavarantojensa avaajana.
 
”Koti, sata metriä suuntaan kello yksi”, iPhonesta kantautuva synteettinen ääni kertoo.
 
Vuoden 2012 Apps4Finlandin voittajasovellus BlindSquare on korvaamaton apu valkoisen kepin käyttäjille. Näkövammaisia kaupunkiympäristössä opastava mobiilisovellus kertoo ääneen, mitä kulkijan lähimaastossa on, ja antaa kävelyohjeet valittuun kohteeseen.
 
Menestys Apps4Finland -kilpailussa on ollut monelle avointa dataa hyödyntävälle sovellukselle lähtölaukaus kaupalliselle menestykselle. Vuoden 2011 voittaja Parkmanin sovelluksella voi maksaa pysäköintimaksunsa omalla kännykällä jo kymmenissä kaupungeissa Pohjoismaissa. BlindSquaren kakkosversio osaa yli 20 kieltä. Sovellus on käytössä yli 50 maassa.
 
Seuraava menestyjä saattaa olla vuoden 2013 Apps4Finland-voittajasovellus, Stormwind Simulator -venesimulaatio. Palkinnonjaon screenillä pyörinyt simulaatio herätti vilpitöntä ihastusta. Kun puinen avovene vaihtui Yamarin 68C -veneeksi, alkoivat Suomenlahden rantakalliot alkavat vilistä silmissä.
 
Kaupunginvaltuutetun ja avoimen datan puolestapuhuja Otso Kivekkään johtama tuomaristo kehuu kilpailutyötä: ”Komea simulaatio, joka yhdistelee avointa dataa eri lähteistä. Hyvä esimerkki siitä, miten avoin data mahdollistaa sovelluksia, jotka ovat ihan muuta kuin mitä dataa kerättäessä on ajateltu.”
 
Forum Virium Helsingin ja muiden avoimen tiedon aktiivien käynnistämä kilpailukonsepti on osoittautunut elinvoimaiseksi. Vuosien varrella kilpailuun on osallistunut yli 600 työtä ja vuonna 2014 kisan palkintorahan loppusumma ylitti jo 40 000 euroa.
 
”Apps4Finland-kisan avulla halutaan nostaa tekijöitä esiin ja kannustaa uusien innovaatioiden kehittämiseen. Kisa on ollut toimiva keino tiivistää yhteistyötä niin sovelluskehittäjien kuin yritysten kanssa”, kertoo Pauliina Smeds Forum Virium Helsingistä. 
 
Nykyisin Apps4Finland on enemmän kuin pelkkä sovelluskehittäjien SM-kilpailu. Mukaan houkutellaan tekniikkanikkarien lisäksi muiden alojen osaajia. ”Tavoitteena on synnyttää ongelmanratkaisijayhteisöjä, jotka eivät kavahda isojakaan yritysten tai julkisen sektorin esittämiä haasteita”, jatkaa Joonas Pekkanen, vuoden 2014 kilpailun projektipäällikkö.
 
Vuoden 2014 Apps4Finland-projektipäällikkö
Joonas Pekkanen.
 
 
Helsingin datavarannot suosittuja
 
Helsingin kaupunki on pärjännyt Apps4Finlandissa paitsi kilpailun järjestäjäkumppanina,’myös kilpailijana. Vuoden 2013 parhaana datanavauksena palkittiin Open AHJO-rajapinta,tekijöinään kumppanikoodaaja Juha Yrjölä ja AHJO-järjestelmän johtava asiantuntija Katja Räisänen.
 
Kaksikon avaama näkymä kaupungin päätöksenteko- ja asianhallintajärjestelmä Ahjon tietoihin on ainutlaatuinen koko maailmassa. Alunperin kaupungin sisäiseen käyttöön rakennetun järjestelmän tietoja pääsee selaamaan nyt kuka tahansa päätöksenteosta kiinnostunut. Kaikki AHJO:n julkinen aineisto kopioituu nyt automaattisesti Open Ahjo-ohjelmointirajapintaan.
 

Avoin rajapinta Helsingin kaupungin asiakirjahallintaan palkittiin vuoden 2013 data-avauksena.
Kuvassa Open Ahjo -rajapinnan tekijät, Juha Yrjölä ja Katja Räisänen.
 

 
Moni Apps4Finland-sovelluksista hyödyntää Helsingin avaamia tietovarantoja. Esimerkiksi yleisön suosikkisovelluksena palkittu Porottaa -terassibongari on apuväline aurinkoisimman terassin etsimiseen Helsingin Kalliossa. Paikkatiedot se hakee Rakennusviraston HRI-palvelussa avoimena datana julkaisemasta Terassit Helsingin yleisillä alueilla -tiedostosta.
 
Yksi käytetyimmistä datalähteistä on historian ensimmäinen Helsingin kaupungin julkaisema avoin datarajapinta, pääkaupunkiseudun palvelupisterekisteri. Alunperin kaupungin johdon raportointitarpeisiin rakennettuun rekisteriin on koottu tiedot Helsingin, Espoon, Vantaan ja
Kauniaisten yli 10 000 palvelupisteestä. Rekisteriin datarajapinta avattiin 2011. Nyt sitä hyödyntävät kymmenet eri sovellukset, muun muassa vuoden BlindSquare opastaessaan näkövammaisia pääkaupunkiseudun kaduilla. Rajapinnasta tehdään jo miljoonia hakuja vuosittain. Ei siis ihme, että rajapinnan luoja, Helsingin kaupungin projektipäällikkö Mirjam Heikkinen palkittiin vuoden 2011 Apps4Finland -kilpailussa parhaasta julkisen sektorin data-avauksesta. 
 
Apps4Finland sai vuonna 2014 Helsingin kaupungin Pro Urbe Digitali -palkinnon digi-innovaatioiden kehittämisestä.
 
www.apps4finland.fi
 
 
Teksti: Petja Partanen, Tarinatakomo
Kuva: Olli-Pekka Orpo, Jyrki Komulainen
 
 
Juttu on julkaistu osana Forum Virium Helsingin Avointa kaupunkia rakentamassa -julkaisua

 
 

Lue myös